Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Galerija
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

EPIDEMIJA BUKTI Broj oboljelih uduplao se u 7 dana, stiže jedna od najgorih sezona gripe?

Iz grafičkih prikaza je vidljivo kako je ova sezona krenula nešto ranije, ali i snažnije te stručnjaci očekuju iznimno jaku sezonu gripeGripa je u daljnjem porastu te je u samo tjedan dana, zaključno s 1.siječnja, prijavljeno 2731 novih slučajeva. Riječ je o podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji govore o ukupno 4130 prijava gripe, tako da je u tjedan dana došlo do udvostručivanja broja u odnosu na prethodni, piše Jutarnji list.

Podaci iz Australije

Kada se gleda grafički prikaz ozbiljnijih sezona gripe iz pretpandemijskih godina 2018./19. i 2019./20. vidljivo je kako je ova sezona krenula nešto ranije, ali i snažnije te stručnjaci očekuju iznimno jaku sezonu gripe.

U prilog tome idu i podaci s južne hemisfere, koja je već završila s ovogodišnjom gripom, a podaci iz Australije govore o jednoj od najozbiljnijih sezona ove bolesti.

Gužve u ordinacijama liječnika/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)
Gužve u ordinacijama liječnika/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)

Do većeg broja zaraženih zasigurno dolazi jer su ukinute sve epidemijske mjere vezane za koronavirus, a zbog kojeg je gripa izostala protekle dvije godine. Također, u tom periodu nije se razvijao imunitet, pa je i to jedan od razloga zašto se može očekivati snažna sezona s visokim brojevima. Valja naglasiti i to da su prijavljeni slučajevi gripe uglavnom tri puta manji od stvarnih brojeva, tako da je oboljelih znatno više nego je navedeno.

Teška bolest

Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kaže kako je gripa virusna bolest koja se oduvijek smatra teškom bolešću, a koja može dovesti do teških zdravstvenih stanja i smrtnih ishoda.

- U ovom trenu u jedinici intenzivnog liječenja u našoj ustanovi je do 15 osoba. Svi oni su teško bolesni i došlo je do komplikacija. No, još uvijek smo na početku i situacija nije dramatična - kaže Kutleša i dodaje kako se vrhunac gripe očekuje krajem siječnja. Također, navodi, da niti jedan od pacijenata koji su hospitalizirani nije cijepljen protiv gripe.

Lijekovi protiv gripe i prehlade/Foto: Božidar Vukičević/CROPIX
Lijekovi protiv gripe i prehlade/Foto: Božidar Vukičević/CROPIX

Hrvatska je, naime, ove godine naručila 600 tisuća doza četverovalentnog cjepiva, koje pokriva sve sojeve koji cirkuliraju, a potrošeno je nešto manje od polovice. Stoga liječnici, imunolozi i virusolozi pozivaju građane da se cijepe. Poglavito osobe starije životne dobi, kronične bolesnike, zdravstvene djelatnike i one koji rade sa starijima i bolesnima. Za njih je cjepivo besplatno i mogu se cijepiti kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Najveća stopa prijava

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više

- Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Tijekom ove sezone prijavljen je jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija - kažu iz HZJZ-a, piše Jutarnjji list.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako manji broj uzoraka pozitivan je na A/H3N2.

Doznajte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!