Fotografija: Glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić/Foto: Nikica Puhalo

Glavni kuhar Toplica Lipik: Tri proljetna jela za zdrav i jak organizam

Cilj je izbjeći smrznute sastojke, a koristiti što je moguće više svježih namirnica iz prirode, dakle salata i povrća - kaže chef Tutić



Alen Tutić, chef Toplica Lipik pripremio je za vas nova tri sjajna jela. Budući da nam je došlo proljeće i sve oko nas se zazelenilo, chef Tutić pripremio je krem juhu od brokule. Uz krem juhu od brokule ide i tostirani kruh narezan na kockice koji je tu da bi upotpunio okus juhe. Brokula je inače jako zdrava namirnica koja snižava krvni tlak, smanjuje stres, a dobra je za organizam jer je bogata vlaknima pa poboljšava probavu.

Svježe namirnice

Nakon juhe na izboru su vam dva glavna jela. Prvo je salata s piletinom i dresingom od vlasca zamišljena kao svojevrsni proljetni miks s pečenom piletinom uz dodatak dresinga od vlasca. Jelo je bogato sezonskim namirnicama jer je, kaže chef Tutić, potrebno iskoristiti ovo doba godine kako bismo u jelu imali što više svježih namirnica.

- Cilj je izbjeći smrznute sastojke, a koristiti što je moguće više svježih namirnica iz prirode, dakle salata i povrća - kaže chef Tutić. Jelo je bogato vitaminima, vlaknima i proteinima. Začinjeno je s aceto balsamicom i maslinovim uljem.

- Mediteranska prehrana je jako dobra za naše zdravlje jer se možemo lijepo najesti, a nakon obroka ne osjećamo onu »težinu«. Za upotpunjavanje okusa ovog jela izabrali smo dressing od luka vlasca - kaže chef Tutić.

Drugo glavno jelo je pečena škarpina sa salatom od rikule i cherry rajčicama.

Foto: Nikica Puhalo
Foto: Nikica Puhalo

- To je još jedno tipično mediteransko jelo. Riba je poznata po tome što je bogata zdravim i tijelu potrebnim omega masnim kiselinama. Povrće je bogato vlaknima i poboljšava nam cirkulaciju. Jelo je začinjeno samo sa solju i maslinovim uljem. i nakon njega se može bez problema raditi - kaže chef Tutić.

KREM JUHA OD BROKULE

Krem juha od brokule/Foto: Nikica Puhalo
Krem juha od brokule/Foto: Nikica Puhalo

Za krem juhu od brokule bit će vam potrebno:

1 veća brokula

1 krumpir

1 manja glavica crvenog luka

10 grama maslaca

2 žlice sol

1 žlicu papra  

Vrhnje za kuhanje za dekoraciju

2 kriške kruha

PRIPREMA:

Brokulu operite i izrežite na manje cvjetove, zatim krumpir i luk ogulite i operite. Na ugrijani maslac dodajte usitnjeni crveni luk te ga popržite. Kada luk dobije zlatno žutu boju dodajte usitnjeni krumpir i brokulu. Sve zajedno popržite i zalijte s vodom. Te začinite s soli i paprom i ostavite da kuha 20min uz povremeno miješanje. Kada su sve namirnice omekšale sklonite s vatre i smiksati   štapnim mikserom. Začiniti dodatno po želji i prije konzumiranja kapnite malo vrhnja za kuhanje.

Uz krem juhu od brokule poslužite tostirani kruh.

Ljekovita svojstva brokule

Brokula je izuzetno bogata klorofilom, tako da sudjeluje u poboljšanju krvi i metabolizma. Zbog velike količine hranjivih tvari i niskokalorične brokule, može se konzumirati u neograničenim količinama i uključiti u svakodnevnu prehranu, a pri tome se pridržavati dijeta koje se temelji na načelima pravilne prehrane. Osim toga, brokula ima ljekovita svojstva. Na primjer, supstanca sulforan u svom sastavu može uništiti viruse kojima su neki antibiotici neosjetljivi, kao i bakterije koje mogu uzrokovati neke čireve na želucu.

Dobrobiti brokule su bezuvjetne, to se može vidjeti ako uzmemo u obzir njegov bogati vitaminsko-mineralni sastav, uzimajući u obzir nizak kalorijski sadržaj brokule. Sadrži veliku količinu vlakana, beta-karoten, folnu kiselinu, kalij i vitamin C. Prema sadržaju potonjeg brokula zauzima jedno od prvih mjesta, jer je askorbinska kiselina u njoj 2,5 puta veća nego u bilo kojem citrusu.

Vrijeme pripreme: oko 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 230 kcal

SALATA OD RIKULE I CHERRY RAJČICA S PEČENOM ŠKARPINOM

Salata od rikule cherry rajčice s pečenom škarpinom/Foto: Nikica Puhalo
Salata od rikule cherry rajčice s pečenom škarpinom/Foto: Nikica Puhalo

Za salatu od rikule I cherry rajčica s pečenom škarpinom bit će vam potrebno:

300 grama rikule

150 grama cherry rajčica

400 grama filea od škarpine

Maslinovo ulje

1 žlica soli

1 žlica papra

1 Limun

PRIPREMA:

Rikulu operite i ostavite da se ocijedi, cherry rajčicu operite te je izrežite na manje komadiće. Pomiješajte rikulu i cherry rajčicu malo začinite s maslinovim uljem i soli. Malo kapnite limuna za bolji okus salata. Operite škarpinu i po želji narežite na manje komadiće  i posolite. U tavu stavite maslinovo ulje i kada se ulje dobro zagrije popržite škarpinu. Na tanjur servirajte salatu od rikole i cherry rajčicu, zatim na salatu složite škarpinu i sve poškropite s maslinovim uljem. Po želji dodatno začinite acetom balsamicom.

Vrijeme pripreme: oko 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 330 kcal

Popularno se koristi u talijanskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer pojačava okus. Mladi listovi rikule imaju blaži okus, dok zreli listovi imaju više papreni okus. Rikula je jedna od niskokaloričnih namirnica koja ujedno sadrži mnogo nutrijenata i fitokemikalija. Rikula, kao i druge biljke iz porodice kupusnjača, sadrže fitokemikalije  izotiocijanate, poput sulforafana i erucina koji dokazano imaju zaštitno i antikancerogeno djelovanje. Konzumacija rikule može poboljšati zdravlje na brojne načine. Snižava krvni tlak, doprinosi zdravlju očiju, smanjuje rizik od karcinoma i pospješuje probavu.

SALATA S PILETINOM I DRESINGOM OD VLASCA

Salata s piletinom i dresingom od vlasca/Foto: Nikica Puhalo
Salata s piletinom i dresingom od vlasca/Foto: Nikica Puhalo

Za salatu s piletinom i dresingom od vlasca bit će vam potrebno:

400 grama pilećih prsa

100 grama zelene salate

100 grama crvenog radića

1 mrkva

1 kukuruz šećerac

20 grama rikole

50 grama cherry rajčica

1 crveni luk

1 ljubičasti luk

Aceto balsamico

1 zlica soli

1 žlica papra

20 grama maslaca

Dresing od vlasca:

Luk vlasac

150 grama grčkog jogurta

Prstohvat soli

Prstohvat papra

Malo maslinovog ulja

PRIPREMA:

Pileća prsa narežite na trakice i začinite. Stavite na hladno mjesto da piletina upije začine.

Na zagrijani maslac popržite piletinu da se zarumeni da ostane sočna. Te ju sklonite s masnoće na tanjur. Navedeno povrće operite izrežite na manje komade. Zatim stavite u jednu posudu i začinite s aceto balsamicom, soli, paprom. Sve sastojke dobro pomiješajte i stavite u hladnjak da sve povrće upije začine. U posudu s povrćem dodajte piletinu i dobro promiješajte.

Što više povrća

Za dresing od vlasca uzmite grčki jogurt te ga izradite malo da ne bude grudica dodajte prstohvat soli, malo maslinovog ulja i usitnjeni luk vlasac. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak.

Salatu od piletine poslužite hladnu, dresing poslužite posebno da svatko stavi koliko želi. Jer ukusi oko količine dresinga na salati su različiti. U salatu s piletinom možete bilo koje povrće staviti, preporuka je da koristite sezonsko povrće. Što više povrća u salati ju čini ukusniju i oku primamljivo zbog različitih boja.

Vrijeme pripreme: oko 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 430 kcal