Fotografija: Tahna kuharica chefa Alena Tutića/Getty Images/iStockphoto/MojPortal.hr
Galerija
Tahna kuharica chefa Alena Tutića/Getty Images/iStockphoto/MojPortal.hr

Prednosti zelenog povrća: Evo koje skida kilograme, koje jača srce i prevenira karcinom...

Zeleno povrće poboljšava rad jetre i probavu, sprječava zatvor i kardiovaskularne bolesti, detokskaciju organizma, poboljšavaja vid, jamče dobro zdravlje fetusa u trudnoći...Zahvaljujući svom bogatstvu vitaminima, vlaknima i mineralima, zeleno povrće sadrži mnoge zdravstvene prednosti i treba ga svakodnevno konzumirati. Kako, kada i koje povrće konzumirati otkriva nam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić.

Održavaju dobar metabolizam

Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, magnezijem i klorofilom, zeleno povrće uvelike doprinosi našem zdravlju.

Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Osobito poboljšava rad jetre i probavu općenito, sprječava zatvor i kardiovaskularne bolesti, detoksikaciju organizma, poboljšava vid, jamči dobro zdravlje fetusa u trudnoći te održava kosti, mišiće. zdrave mišiće i zube.

Zeleno povrće  utječe na  održavanje ili gubitak težine

Zeleno povrće sadrži puno vode i ima malo kalorija, pa pomaže u održavanju figure ili potiče mršavljenje kao dio dijete za mršavljenje. 

Treba ga integrirati i konzumirati po želji u svojim jelovnicima za mršavljenje. Kada ga nismo navikli jesti, mogu se pojaviti neke neugodnosti (kao što su glavobolja, zatvor, plinovi i sl.), to znači da se tijelo detoksicira. Ipak, budite oprezni s osobama s krhkim crijevima jer vlakna koja sadrže mogu biti izvor probavnih problema.

Kupus/Getty Images/iStockphoto
Kupus/Getty Images/iStockphoto

Prisutnost velikog broja različitih vitamina omogućuje zelenim plodovima da tijelu osiguraju gotovo sve potrebne elemente u tragovima. Nutricionisti preporučuju konzumiranje ljekovitog bilja kao profilaksu protiv nedostatka vitamina i drugih sličnih bolesti. Sadržani antioksidanti izvrsna su prevencija raka. Zato su posebno važni za starije ljude koji imaju pad imuniteta i razvoj raznih vrsta karcinoma.

Špinat/Getty Images/iStockphoto
Špinat/Getty Images/iStockphoto

Zeleno povrće naširoko koristi u različitim dijetama za mršavljenje. Najpopularniji proizvod za one koji žele smršavjeti je krastavac, koji u sto grama pulpe sadrži samo 14 kcal.  Stoga se takvi proizvodi preporučuju ne samo u dijetama za mršavljenje, već i u receptima za zdravu prehranu. Pored svega navedenog, ovo povrće ima tendenciju čišćenja tijela uklanjajući toksine iz njega. 

Krastavci su sjajni za mršavljenje jer sadrže jako malo kalorija/Foto: Getty Images/iStockphoto
Krastavci su sjajni za mršavljenje jer sadrže jako malo kalorija/Foto: Getty Images/iStockphoto

Zeleno povrće ili voće  sadrže veliku količinu vlakana, što pozitivno utječe na rad gastrointestinalnog trakta. Zato zeleno povrće čisti želudac i na taj način poboljšava opće stanje ljudskog tijela, povećavajući njegove prirodne zaštitne funkcije. Metabolizam se normalizira, a to nam zauzvrat omogućava da riješimo probleme s visokim šećerom i druge slične bolesti.

Najbolji za mršavljenje su oni proizvodi koji imaju nizak indeks. Treba reći da sve zeleno, lisnato povrće ima glikemijski indeks ispod 40 jedinica. Zato su popularni s različitim dijetama za mršavljenje. Nedavna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog voća pozitivno utječe na cjelokupno mentalno stanje osobe. Ova boja ima smirujući učinak na psihu, a to u skladu s tim, pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, depresije. Stoga su u liječenju različitih psiholoških poremećaja bilje i plodovi odgovarajuće boje nužno uključeni u prehranu čovjeka.

Najzdravije zeleno povrće 

Postoje deseci izuzetno zdravog zelenog povrća. Tako, na primjer, krastavac nije samo sjajna prilika za osvježenje u vrućoj sezoni, već je i sjajan način za mršavljenje. Takvo egzotično povrće poput avokada sadrži posebne tvari koje pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Zato je redovito jedenje izvrsna prevencija protiv bolesti kardiovaskularnog sustava.

Avokado/ Foto: Unsplash
Avokado/ Foto: Unsplash

Također, redoviti unos avokada može poboljšati vid, eliminirajući promjene vida kod ljudi povezanih s godinama. U zeleno  lisnato povrće spadaju vrste kod kojih se njihovi listovi uglavnom koriste za prehranu.

Razne vrste salata i kupusa, špinat, ljekovito bilje, blitva, zelje, peršin, kopar, brokula i druge iz razreda lisnatog zelenog povrća sadrži razne vitamine, cink, magnezij, željezo i druge korisne minerale. Takvo zelje može ublažiti upalu i smanjiti šećer u krvi.

Brokula i zeleno povrća/Getty Images/iStockphoto
Brokula i zeleno povrća/Getty Images/iStockphoto