![Fotografija: Tahna kuharica chefa Alena Tutića/Getty Images/iStockphoto/MojPortal.hr](/media/images/20220522/27419.max-1280x1280.jpg?rev=1)
Prednosti zelenog povrća: Evo koje skida kilograme, koje jača srce i prevenira karcinom...
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Zahvaljujući svom bogatstvu vitaminima, vlaknima i mineralima, zeleno povrće sadrži mnoge zdravstvene prednosti i treba ga svakodnevno konzumirati. Kako, kada i koje povrće konzumirati otkriva nam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić.
Održavaju dobar metabolizam
Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom, magnezijem i klorofilom, zeleno povrće uvelike doprinosi našem zdravlju.
![Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr](/media/images/20220522/27421.width-660.jpg)
Osobito poboljšava rad jetre i probavu općenito, sprječava zatvor i kardiovaskularne bolesti, detoksikaciju organizma, poboljšava vid, jamči dobro zdravlje fetusa u trudnoći te održava kosti, mišiće. zdrave mišiće i zube.
Zeleno povrće utječe na održavanje ili gubitak težine
Zeleno povrće sadrži puno vode i ima malo kalorija, pa pomaže u održavanju figure ili potiče mršavljenje kao dio dijete za mršavljenje.
Treba ga integrirati i konzumirati po želji u svojim jelovnicima za mršavljenje. Kada ga nismo navikli jesti, mogu se pojaviti neke neugodnosti (kao što su glavobolja, zatvor, plinovi i sl.), to znači da se tijelo detoksicira. Ipak, budite oprezni s osobama s krhkim crijevima jer vlakna koja sadrže mogu biti izvor probavnih problema.
![Kupus/Getty Images/iStockphoto](/media/images/20220522/27416.width-660.jpg)
Prisutnost velikog broja različitih vitamina omogućuje zelenim plodovima da tijelu osiguraju gotovo sve potrebne elemente u tragovima. Nutricionisti preporučuju konzumiranje ljekovitog bilja kao profilaksu protiv nedostatka vitamina i drugih sličnih bolesti. Sadržani antioksidanti izvrsna su prevencija raka. Zato su posebno važni za starije ljude koji imaju pad imuniteta i razvoj raznih vrsta karcinoma.
![Špinat/Getty Images/iStockphoto](/media/images/20220522/27415.width-660.jpg)
Zeleno povrće naširoko koristi u različitim dijetama za mršavljenje. Najpopularniji proizvod za one koji žele smršavjeti je krastavac, koji u sto grama pulpe sadrži samo 14 kcal. Stoga se takvi proizvodi preporučuju ne samo u dijetama za mršavljenje, već i u receptima za zdravu prehranu. Pored svega navedenog, ovo povrće ima tendenciju čišćenja tijela uklanjajući toksine iz njega.
![Krastavci su sjajni za mršavljenje jer sadrže jako malo kalorija/Foto: Getty Images/iStockphoto](/media/images/20220522/27417.width-660.jpg)
Zeleno povrće ili voće sadrže veliku količinu vlakana, što pozitivno utječe na rad gastrointestinalnog trakta. Zato zeleno povrće čisti želudac i na taj način poboljšava opće stanje ljudskog tijela, povećavajući njegove prirodne zaštitne funkcije. Metabolizam se normalizira, a to nam zauzvrat omogućava da riješimo probleme s visokim šećerom i druge slične bolesti.
Najbolji za mršavljenje su oni proizvodi koji imaju nizak indeks. Treba reći da sve zeleno, lisnato povrće ima glikemijski indeks ispod 40 jedinica. Zato su popularni s različitim dijetama za mršavljenje. Nedavna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog voća pozitivno utječe na cjelokupno mentalno stanje osobe. Ova boja ima smirujući učinak na psihu, a to u skladu s tim, pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, depresije. Stoga su u liječenju različitih psiholoških poremećaja bilje i plodovi odgovarajuće boje nužno uključeni u prehranu čovjeka.
Najzdravije zeleno povrće
Postoje deseci izuzetno zdravog zelenog povrća. Tako, na primjer, krastavac nije samo sjajna prilika za osvježenje u vrućoj sezoni, već je i sjajan način za mršavljenje. Takvo egzotično povrće poput avokada sadrži posebne tvari koje pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Zato je redovito jedenje izvrsna prevencija protiv bolesti kardiovaskularnog sustava.
![Avokado/ Foto: Unsplash](/media/images/20220522/27414.width-660.jpg)
Također, redoviti unos avokada može poboljšati vid, eliminirajući promjene vida kod ljudi povezanih s godinama. U zeleno lisnato povrće spadaju vrste kod kojih se njihovi listovi uglavnom koriste za prehranu.
Razne vrste salata i kupusa, špinat, ljekovito bilje, blitva, zelje, peršin, kopar, brokula i druge iz razreda lisnatog zelenog povrća sadrži razne vitamine, cink, magnezij, željezo i druge korisne minerale. Takvo zelje može ublažiti upalu i smanjiti šećer u krvi.
![Brokula i zeleno povrća/Getty Images/iStockphoto](/media/images/20220522/27420.width-660.jpg)