Fotografija: Dukan dijeta vrlo je jednostavna, a većinu namirnica koju smijete jesti već imate u hladnjaku/Foto: Freepik
Dukan dijeta vrlo je jednostavna, a većinu namirnica koju smijete jesti već imate u hladnjaku/Foto: Freepik

Razmišljate kako skinuti suvišne kilograme? Možda je Dukan dijeta pravo rješenje

Karakteristike Dukan dijete su dugotrajno izbacivanje ugljikohidrata, sama dijeta je visokoproteinska i niskokalorična, zahtjeva 30 minuta dnevne tjelovježbe, a možete jesti koliko god želiteDukan dijetu osmislio je poznati francuski nutricionist dr. Pierre Dukan. Mnogi se odlučuju za Dukan dijetu zbog brzog gubitka kilograma.

Neke od osnovnih karakteristika Dukan dijete su dugotrajno izbacivanje ugljikohidrata, sama dijeta je visokoproteinska i niskokalorična, zahtjeva 30 minuta dnevne tjelovježbe, a možete jesti koliko god želite, kada god želite, otkriva Mamin kutak.

Dukan dijeta se sastoji od 4 faze, a to su:

●        faza napada

●        faza izmjene

●        faza konsolidacije

●        faza stabilizacije

Prva faza je proteinska faza, a za nju se smatra da je ujedno i najjednostavnija. S obzirom da povećan unos proteina možete očekivati smanjenje apetita i gubitak kilograma. Ova faza traje do 10 dana, a tijekom ove faze preporučuje se svaki dan piti barem 2 litre vode. Od namirnica, najviše ćete konzumirati ribu, meso i jaja. Preporučuje se piletina, puretina, teletina i nemasnu govedina dok biste svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i meso guske trebali izbjegavati.

Proteini i povrće

Faza izmjene (druga faza) u prehranu uz proteine uvodi i povrće. Prednost ove faze je što povrća smijete jesti koliko god želite. Ova faza provodi se dok god ne dostignete željenu težinu, a poželjno bi bilo da jedan dan jedete samo proteine, a drugi dan jedete proteine i povrće te tako u krug. Izbjegavajte povrće koje sadrži škrob kao što su krumpir, kukuruz, leća i grah, te obavezno pijte barem 2 litre vode svaki dan.

U trećoj fazi, koja se još naziva i faza konsolidacije, cilj vam je zadržati postignutu tjelesnu masu. U ovoj fazi smijete jesti i ugljikohidrate kao što su npr. tvrdi sirevi, integralni kruh, integralna tjestenina i škrobno povrće. Prednost ove faze su čak 2 cheat-daya; jedite i pijte što god želite a dozvoljeni su čak i alkohol, čokolada i maslac. Ako u ovoj fazi ne gubite kilograme ne brinite jer to niti nije cilj ove faze. Koliko dugo biste trebali biti u trećoj fazi? Jednostavno: Broj kilograma koji ste izgubili pomožite sa 10 i dobit ćete broj dana koji trebate provesti u ovoj fazi. Kao i u svakoj fazi do sada, i u ovoj je obavezno piti barem 2 litre vode dnevno.

Stabilizacija

Zadnja faza Dukan dijete je faza stabilizacije. Ona bi trebala trajati vaš cijeli život. Jedan dan u tjednu biste trebali imati proteinski dan a smijete imati i 2 obilnija obroka tjedno. Kretanje svaki dan, kao i 2 litre tekućine, su preporučeni.

Jelovnik Dukan dijete ne mora biti komplirican. Uglavnom se sastoji od namirnica koje već imate u svom hladnjaku.

I za kraj - Dukan dijeta se ne preporučuje sportašima zbog mogućeg nedostatka energije, piše Mamin kutak.