Fotografija: Foto: Pexels
Galerija
Foto: Pexels

Ojačajte svoj imunitet tijekom hladnih dana s nekoliko sjajnih i povoljnih namirnica

Imunitet je izuzetno kompleksan te je na njegovom jačanju potrebno raditi kontinuirano, a ne samo tijekom viroze ili upale, a važnu ulogu u izgradnji imuniteta ima prehranaZimsko vrijeme obilježeno je mnogim promjenama vremena, hladnim vjetrom, snijegom i kišom. Takve promjene vremena često dovode do promjena našeg raspoloženja, ali uzrokuju i pad imuniteta te rizik od raznih viroza i bolesti.

Imunitet je izuzetno kompleksan te je na njegovom jačanju potrebno raditi kontinuirano, a ne samo tijekom viroze ili upale. Važnu ulogu u izgradnji imuniteta ima prehrana, a u nastavku vam donosimo neke savjete kako prehranu učiniti boljom za očuvanje i jačanje imuniteta.

Vitamin C

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Vitamini su definitivno na samom vrhu popisa tvari koje pomažu ojačati imunitet, a vitamin C jedan je od najvažnijih u tome. Vitamin C topljiv je u vodi i sav višak se izlučuje iz organizma urinom. Ovaj vitamin možete pronaći u brojnom voću i povrću, a kao odličan izvor navode se agrumi poput naranče, limuna i grejpa te u paprici i brokuli.  

Probiotici i prebiotici

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Čak 70-80 posto imunosnih stanica proizvodi se u probavnom traktu, a za to su zaslužne dobre bakterije koje se nalaze u crijevima. Probiotici su skupni naziv za sojeve bakterija koji imaju pozitivan učinak na naš organizam i zdravlje. Neki od najčešćih spojeva ovih dobrih bakterija spadaju u vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove se bakterije mogu prirodno naći u hrani, a njihovim unosom zapravo jačamo i svoj imunitet. Probiotike možemo pronaći u fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira i kiselog mlijeka. 

Aminokiseline

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Aminokiseline su sastavni dio proteina, a proteini grade naš imunosni sustav. Neke aminokiseline esencijalne za naš organizam ne možemo sami sintetizirati već ih je potrebno unijeti hranom. Visokokvalitetni i kompletni proteini sadrže sve esencijalne aminokiseline. Takve proteine možemo pronaći u jajima, mesu, ribi i morskim plodovima i školjkama te mliječnim proizvodima. Odličan izvor aminokiselina koje djeluju pozitivno na naš imunosni sustav su i biljni izvori mahunarke i žitarice, kad se kombiniraju.