Fotografija: Preskakanje obroka tijekom dana dovodi do gladi tijekom noći/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Preskakanje obroka tijekom dana dovodi do gladi tijekom noći/Foto: Getty Images/iStockphoto

Zašto vas glad u večernjim satima tjera u šetnju do frižidera? Imamo odgovore i rješenje...

Razmislite o tome zašto želite posegnuti za hranom, jer je jedan od najčešćih razloga stres i zaokupljenost nekim problemom koji želimo riješitiČesto imate osjećaj da prije odlaska u krevet trebate još jednom “prošetati” do frižidera? Zašto je to tako? Je li vam večernji obrok doista potreban ili je to znak nečega drugoga?

Novija istraživanja pokazala su da se u večernjim satima razina hormona sitosti smanjuje, dok se razina hormona gladi povećava, što može dovesti do prejedanja u kasnim noćnim satima. Dodatno, obroci prije spavanja mogu utjecati na kvalitetu vašeg sna, odnosno dovesti do nedostatka i neispavanosti iduće jutro. 

Stres dodatno potiče večernje prejedanje, a kod pretilih osoba apetit u večernjim satima je povećan zbog povećane razine hormona gladi navečer. 

Zašto je loše jesti prije spavanja?

Konzumiranje hrane prije spavanja, osobito slatkiša i grickalica može znatno utjecati na kvalitetu vašeg sna. San je izuzetno važan za funkcioniranje cijelog organizma, a u konačnici i za kontrolu hormona gladi i sitosti. 

U večernjim satima razina hormona sitosti se smanjuje, dok se razina hormona gladi povećava/Foto: Getty Images/iStockphoto
U večernjim satima razina hormona sitosti se smanjuje, dok se razina hormona gladi povećava/Foto: Getty Images/iStockphoto

Osim toga, kalorije unesene tako kasno navečer više nećete imati vremena iskoristiti taj dan te će njih organizam skladištiti u obliku masti i time potaknuti debljanje. Ako ste se cijeli dan suzdržavali od hrane, vrlo vjerojatno ćete posegnuti za hranom bogatom kalorijama i jednostavnim šećerima poput grickalica ili slatkiša.

Kako prestati jesti navečer?

Glad u večernjim satima povezana je s izbjegavanjem obroka tijekom dana. Ako tijekom dana imate uravnotežene obroke i ne preskačete doručak, ručak i večeru, puno je manja vjerojatnost da ćete biti gladni prije spavanja.

Ako smatrate da tijekom dana nemate vremena jesti, obroke isplanirajte unaprijed te ih pripremite dan ranije. Na taj ćete način izbjeći mogućnost preskakanja nekog od glavnih obroka. Glavni obroci zaduženi su da naš organizam dobije dovoljnu količinu energije i nutrijenata. Ako neki obrok preskočite, nećete unijeti dovoljno energije za taj dan i zato ćete biti gladni prije spavanja. 

Radije nego čokoladu ili čips, prije spavanja pripremite šalicu čaja i pokušajte se umiriti prije spavanja. Razmislite o tome zašto želite posegnuti za hranom, jer je jedan od najčešćih razloga stres i zaokupljenost nekim problemom koji želimo riješiti. Pokušajte pola sata sjediti u miru bez ometanja televizora ili mobitela te dopustite svom mozgu da se pripremi na noćni odmor.