Fotografija: Foto: Unsplash
Galerija
Foto: Unsplash

Kako ove godine zaista i bez muke ostvariti često nedostižan cilj: zdravo tijelo :)

Novogodišnje odluke često se zaborave već krajem siječnja, ali zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za opće zdravlje ljudi, a također prevenira brojne bolestiS početkom nove godine mnogi odluče krenuti vježbati i pripaziti na prehranu. Novogodišnje odluke odlična su motivacija, ali bitno je promisliti o prehrani koju mislimo uvesti i pritom ne izbacivati skupine namirnica ili obroke. Zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za opće zdravlje ljudi, a također prevenira brojne bolesti i stanja u organizmu. 

Pijte vodu

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Umjesto učestale konzumacija gaziranih i zaslađenih sokova, radije posegnite za čašom vode. Naime, gazirani i zaslađeni sokovi oni nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost nego samo pridonose unesenim kalorijama. Općenito, signali gladi i žeđi vrlo su slični, tako da ako niste sigurni da ste gladni, radije popijte čašu vode. Na taj ćete način dodatno hidratizirati tijelo te ćete izbjeći prejedanje i prevelik unos kalorija. Ako ste ljubitelj sokova, radije pripremite svoj sok od naranče ili kupite neki sa 100% udjela voća i povrća.

Česti i redoviti obroci

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nemojte preskakati obroke, ali također nemojte zaboraviti i da se pola čokolade ili 2-3 keksa također računaju u unesene kalorije, odnosno brojimo ih kao međuobrok. Jedna od najvažnijih preporuka je svakako konzumirati redovite obroke, što uključuje glavne obroke - doručak, ručak i večeru, te prijepodnevni i poslijepodnevni međuobrok. Manji, i češći obroci pomoći će da je razina glukoze u krvi stabilna, a time nagli naleti gladi i pad energije. 

rafinirane žitarice i drugu umjetno procesuiranu hranu. Umjesto toga, povećajte unos cjelozrnatih proizvoda, a bijelu tjesteninu i rižu zamijenite onom integralnom.

Jedite raznovrsno

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

U novoj godini pokušajte rafinirane žitarice i procesiranu hranu jesti što manje. U svakom obroku kombinirajte ugljikohidrate, proteine, zdrave masnoće, ali nemojte ni zaboraviti na povrće i voće. Umjesto jednostavnih ugljikohidrata, poput bijele tjestenine i riže, birajte integralne oblike ili pseudožitarice (proso, kvinoja, heljda). Na taj ćete način povećati unos vlakana, potrebnih za pravilnu regulaciju i peristaltiku crijeva. 

U jelovnik uvrstite hranu bogatu proteinima, poput ribe, piletine, jaja, svježeg sira i slično. Bjelančevine pomažu regulirati brojne procese u organizmu, a dodatno pomažu i u regulaciji hormona. Drugim riječima, nakon obroka bogatog proteinima dulje ćete se osjećati sito u odnosu na obrok bogatiji ugljikohidratima. 

Voće i povrće 

Voće i povrće/Foto: Unsplash
Voće i povrće/Foto: Unsplash

Ove godine svoj tanjur ispunite šarenim voćem i povrćem. Obilježite početak 2022. tako da Jeste li znali da bi povrće trebalo zauzeti čak pola tanjura u vašim glavnim obrocima? Tako ćete osigurati dovoljan unos vitamina i minerala te prijeko potrebnih vlakana. Dodatno, dovoljan unos voća i povrća potvrđeno smanjuje vjerojatnost oboljenja od bolesti srca i nekih vrsta karcinoma, a pomaže i pri snižavanju krvnog tlaka. Tijekom dana trebali biste pojesti 5 obroka voća i povrća, odnosno otprilike 2 šalice voća i 2,5 šalica povrća.

Budite aktivni svaki dan

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Bilo da se radi o svakodnevnoj šetnji od bar pola sata ili teretani, redovita tjelesna aktivnost izuzeto je bitna za organizam. Povećat ćete razinu endorfina i oksitocina, hormona zbog kojih se osjećamo bolje i pozitivnije.

Budite uporni

Promjena prehrambenih navika proces je koji traje, ponekad i nekoliko mjeseci ili čak godina. Poanta promjene prehrane je osjećati se bolje i nove navike usvojiti dugoročno. Pomoću organizacije i planiranja taj proces možete si olakšati, a kad vam to postane dnevna rutina, bit će puno lakše. 

Za kraj, važno je naglasiti kako rigorozne dijete nikako nisu za preporuku jer one tijelu često donose puno više štete nego koristi. Umjerena i raznovrsna prehrana u kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnosti najbolji je, i dokazani, način da postignete svoje ciljeve. Samo budite uporni i rezultate ćete vidjeti, a i zadržati.