Fotografija: Bjelovar jedan od tri grada domaćina Dana poslova u turizmu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovar jedan od tri grada domaćina Dana poslova u turizmu/ Foto: Deni Marčinković

Čak 40 poslodavaca u Bjelovaru predstavilo 9000 sezonskih radnih mjesta

Početna plaća u pomoćnim zanimanjima kreće se od 900 do 1000 eura, dok šefovi kuhinja i druge voditeljske pozicije dosežu iznos od 1500 eura, rekao je Matej Rukavina iz tvrtke Amadria Park iz ŠibenikaBjelovarska Dvorana europskih prvaka u sklopu manifestacije "Dana poslova u turizmu" danas je ugostila 40 poslodavaca koji su predstavili i ponudili preko 9000 sezonskih radnih mjesta, potvrdio je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mladi su pokazali veliki interes za sezonskim radom/ Foto: Deni Marčinković
Mladi su pokazali veliki interes za sezonskim radom/ Foto: Deni Marčinković

Inače, ova manifestacija prije nekoliko dana održana je u Osijeku, a nakon bjelovarskog predstavljanja, uslijedit će i završni sajam u Zagrebu. Organizator sajma je Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s resornim ministarstvima te Hrvatskom udrugom poslodavaca, ali i Obrtničkom te Gospodarskom komorom.

Organizatori sajma s čelnicima Grad i Županije/ Foto: Deni Marčinković
Organizatori sajma s čelnicima Grad i Županije/ Foto: Deni Marčinković

- Manifestacije na prvenstveno namirenja nezaposlenim osobama, ali i učenicima završnih razreda srednje škole te studentima i umirovljenicima. Turizam ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, stoga je ovo pravo vrijeme za pripremu radne snage za nadolazeću turističku sezonu. Također, provest ćemo i kampanju na društvenim mrežama, ali i na našoj novoj web stranici, naglasio je prvi čovjek HZZ-a.

Velika potreba za radnom snage

Lončar je dodao i to da u ovom trenutnu Hrvatska broji 122 tisuće nezaposlenih osoba, a Hrvatska udruga poslodavaca za prošlu godinu istaknula je da za potrebe sezone ukupno nedostaje nešto više od 50 tisuća ljudi.

- Niz je faktora koji utječu na tržište rada u Hrvatskoj. Nadalje, pojačalo se zapošljavanje u slavonskim županijama, stoga se smanjio broj nezaposlenih osoba, poručio je Ante Lončar. 

Ante Lonačar i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Ante Lonačar i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Današnju manifestaciju, pored ostalih, obišli su i župan Marko Marušić te gradonačelnik Dario Hrebak.

Čelnici Grada i Županije obišli su sajam/ Foto: Deni Marčinković
Čelnici Grada i Županije obišli su sajam/ Foto: Deni Marčinković

- Budući da imamo ugostiteljski i komercijalno-turistički smjer, naši sugrađani sigurno su poželjna radna snaga za hotelijerske lance u Hrvatskoj. Također, moramo biti svjesni da ulaskom u eurozonu i u Schengenski prostor, možemo očekivati da će ovo biti najbolja turistička sezona u povijesti. Nestaje psihološki element granica, a ulaskom u euro, ljudi će više trošiti, istaknuo je Hrebak.

Posao u 50-ima

Zadovoljstvo što se Bjelovar našao među tri grada domaćina ovogodišnjih sajmova, iskazao je i župan Marušić.

- Ovo je prilika za izravan kontakt naših učenika, ali i svih drugih kojih su u potrazi za poslom, s potencijalnim poslodavcima. Vjerujem da će dobar dio naših nezaposlenih osoba, kojih je prema podacima HZZ-a na području BBŽ ima oko tri i pol tisuće, pronaći posao. Nadam se da će u budućnosti na ovakvim mjestima biti što manje ljudi, posebice mladih ljudi, poručio je Marušić.

40 poslodavaca sudjelovalo na sajmu/ Foto: Deni Marčinković
40 poslodavaca sudjelovalo na sajmu/ Foto: Deni Marčinković

Uz spomenute studente, posao su danas tražili i nešto stariji stanovnici našeg kraja, a jedna od njih je i Jelena Štefanac iz Međurače.

Jelena Štefanac/ Foto: Deni Marčinković
Jelena Štefanac/ Foto: Deni Marčinković

- Radila sam 15 sezona, a za predstojeću tražim posao u paru sa suprugom. Budući da imamo preko 50 godina, nismo u poziciji previše birati posao. Glavni uvjet je dobra plaća naravno. Zbilja se naradimo tih četiri, pet ili šest mjeseci, tako da zaradimo dovoljno za cijelu godinu, kazala je Jelena Štefanac.

Iznadprosječna primanja

Među 40 poslodavaca, Bjelovarčanima se danas predstavila i tvrtka Amadria Park iz Šibenika.

- Posljednjih nekoliko godina zbog korone su ovakvi sajmovi izostali, stoga smo odazivom jako zadovoljni. Bili smo i u Osijeku te smo ugodno iznenađeni s potencijalnim kandidatima. Naše potrebe za sezonu su doista velike, jer grupacija u tom periodu zapošljava 1500 ljudi. Nažalost, sajmovi nisu dovoljni da pokrijemo potrebe u potpunosti, ali je svakako dobra prilika za mlade. Što se tiče plača koje nudimo, početna plaća u pomoćnim zanimanjima kreće se od 900 do 1000 eura, dok šefovi kuhinja i druge voditeljske pozicije dosežu iznos od 1500 eura. Na sve te iznose plaćamo sve zakonske dodatke, poput rada nedjeljom i blagdanima, noćni rad, rad u dvije smjene, tako da naši zaposlenici u sezoni mogu zaradili lijepe plaće i imati iznadprosječan primanja, zaključio je Matej Rukavina, direktor ljudskih resursa.

Matej Rukavina/ Foto: Deni Marčinković
Matej Rukavina/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj recimo i to da je današnji sajam u Bjelovaru otvoren do 14 sati.

Neki su ispunjavali formulare/ Foto: Deni Marčinković
Neki su ispunjavali formulare/ Foto: Deni Marčinković
9000 radnih mjesta predstavljeno je na sajmu/ Foto: Deni Marčinković
9000 radnih mjesta predstavljeno je na sajmu/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!