Fotografija: Ultrazvučni pregled dojki jednostavna je i lako dostupna dijagnostička metoda jednako pogodna za sve dobne skupine, a može nam dati puno vrijednih informacija o stanju dojki/Foto: Pexels
Galerija
Ultrazvučni pregled dojki jednostavna je i lako dostupna dijagnostička metoda jednako pogodna za sve dobne skupine, a može nam dati puno vrijednih informacija o stanju dojki/Foto: Pexels

Zašto dojke bole i signalizira li bol u dojci na opasno oboljenje?

Ultrazvučni pregled dojki jednostavna je i lako dostupna dijagnostička metoda koja nije štetna i pogodna je za sve dobne skupine, a može nam dati puno vrijednih informacija o stanju dojki...Bol u dojkama čest je simptom, no glavno pitanje je upućuje li bol u dojci na karcinom i trebamo li se bojati?

Bol u dojci u medicinskim terminima zove se mastalgija ili mastodinija. Gotovo 70 posto žena tijekom života iskusi neki oblik bolnosti ili osjetljivosti u dojkama.To je ujedno i drugi po učestalosti simptom radi kojeg žene traže pregled dojki, a ponekad može biti toliko izražen da narušava kvalitetu života žene.

Žljezdano tkivo

Kako bismo bolje razumjeli što sve ženu može boljeti u ovoj regiji, važno je znati koje anatomske strukture se tu nalaze. Dojka je na površini prekrivena kožom, centralno se nalazi bradavica s okolnim tamnim krugom koji se zove areola. Ispod kože nalazi se masno tkivo te žljezdano tkivo kojeg može biti u većem ili manjem obimu, ovisno o tipu dojke i dobi žene. Ispod sloja žljezdanog i masnog tkiva nalazi se mišićna ovojnica i pripadajući prsni mišić, ispod čega su još rebra, zatim pluća s plućnom ovojnicom. Svaki ovaj anatomski dio ili organ može izazvati bol u regiji dojke.

Anatomski prikaz dojke: 1. Prsni koš, 2. Veliki prsni mišić, 3. Mliječne žlijezde, 4. Bradavica, 5. Areola; 6. Mliječni kanali, 7. Masno tkivo, 8. Koža
Anatomski prikaz dojke: 1. Prsni koš, 2. Veliki prsni mišić, 3. Mliječne žlijezde, 4. Bradavica, 5. Areola; 6. Mliječni kanali, 7. Masno tkivo, 8. Koža

Bol u dojci dijelimo na cikličku i necikličku.

Ciklička bol prati ritam menstruacijskog ciklusa, najčešće se javlja 7-10 dana prije početka menstruacije. Vezana je za mjesečne hormonske izmjene, izraženija je kod žena s fibrocističnim promjenama. Može biti obostrana ili zahvatiti više jednu dojku od druge.

Neciklička bol javlja se nevezano za menstruacijski ciklus, često je jednostrana. Ponekad traje mjesecima, pa i godinama. Od poznatih uzroka u obzir dolazi bol uslijed preopterećenja prsnog mišića nakon tjelovježbe ili fizičkog rada, bol koja je uzrokovana poremećajem kralješnice i projicira se u regiju dojki, bol nakon udarca u dojku. Neadekvatan grudnjak također dovodi do iritacije dojki i bolnosti. Postoje i neka upalna stanja u dojkama koja uzrokuju bol kao što je mastitis i apsces dojke, obično su praćena lokalnim crvenilom dojke, a može se javiti i temperatura.

Dijagnostičke metode

No, u mnogim slučajevima ne uspijevamo pronaći jasan uzrok boli, niti medicina uz sve danas postojeće dijagnostičke metode može odgovoriti na pitanje što ju uzrokuje. Ono što je važno, sva do danas provedena istraživanja nisu našla poveznicu između cikličke boli u dojci i karcinoma dojke, a i kod necikličke boli šansa da je uzrokovana malignim procesom je iznimno mala.Ultrazvučni pregled dojki jednostavna je i lako dostupna dijagnostička metoda jednako pogodna za sve dobne skupine, a može nam dati puno vrijednih informacija o stanju dojki. Uključuje razgovor i savjetovanje s liječnikom, i nema štetnog zračenja stoga se može po potrebi ponavljati u kraćim vremenskim razmacima.

____________________________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.