Fotografija: Čekaonice su posljednjih dana prepune malenih pacijenata/Foto: Facebook/Udruga ZaZdravo I Sretno Djetinjstvo
Galerija
Čekaonice su posljednjih dana prepune malenih pacijenata/Foto: Facebook/Udruga ZaZdravo I Sretno Djetinjstvo

Što se događa? Pedijatrijske ambulante krcate djecom s visokom temperaturom...

Pedijatrica Čatipović nam je priznala kako u gotovo 40 godina svoga rada s najmlađim pacijentima ne pamti ovoliko bolesne djece u ovom dijelu godineBJELOVAR – Prije otprilike šest dana pedijatrijske ambulante doslovno su preko noći počele biti krcate najmlađim pacijentima. Izrazito visoka temperatura koja varira između 39 pa i 40 stupnjeva te kašalj najizraženiji su simptomi zbog kojih su se vrtićke skupine ispraznile, a zabrinuti roditelji potražili mišljenje pedijatara.

Slično gripi

- Meni to liči na pobolijevanje koje smo nekada imali u siječnju ili veljači i koje veoma liči na gripu. S godinama taj se trend obolijevanja pomicao na proljetne mjesece, a sada više nisam sigurna imamo li godišnja doba. Naime, od Božića pa sve dosada neki su dani bili topliji, neki hladniji, no nažalost, izraženih godišnjih doba mi više uopće nemamo – kazala nam je pedijatrica Marija Čatipović dodavši kako 70 do 80 posto malih pacijenata ima gotovo jednake simptome, odnosno visoku temperaturu, kašalj i promuklost, no ima i nešto manje slučajeva s proljevom i povraćanjem.

Važno je opće stanje

Za roditelje je najvažnije, upozorava pedijatrica, pratiti opće stanje djeteta. Srećom, većina njih se vrlo dobro nosi s prehladom, virozom ili bolešću koja ih je snašla, potvrđuje nam doktorica.

Doktorica Marija Čatipović u gotovo 40 godina rada s djecom ne pamti ovakav lipanj/Foto: Facebook/Udruga Za Zdravo I Sretno Djetinjstvo
Doktorica Marija Čatipović u gotovo 40 godina rada s djecom ne pamti ovakav lipanj/Foto: Facebook/Udruga Za Zdravo I Sretno Djetinjstvo

- U većini slučajeva, krvne slike djece su uredne, te leukociti i CRP nisu povišeni. Međutim, njima se često dogodi da usput imaju i upalu uha ili jako kašlju, a sve to zna potrajati veoma dugo. Bio je nešto slučajeva i upala pluća, a roditelji obično budu veoma uplašeni kada se to dogodi. Sve u svemu, suočavamo se posljednjih dana s različitim simptomima koji najviše podsjećaju na gripu. Tipični simptomi, no netipično je razdoblje – priznaje doktorica Čatipović koja u nekoliko desetljeća svoga radnog staža ne pamti ovakav lipanj. Ne zna ni sama čime to objasniti, no ono što joj kao suvislo pojašnjenje pada na pamet neobično je vrijeme – odnosno činjenica da smo iz veoma hladnog svibnja preko noći uskočili u sparni početak lipnja.

Opravdani dolasci

- Svjedoci smo da ove klimatske promjene nose i promjenu trenda obolijevanja naše djece, nema više tipičnih godišnjih doba pa niti možemo reći kada što očekujemo – iskrena je Čatipović koja za roditelje kaže da opravdano dolaze sa svojom djecom u pedijatrijske ambulante. Svaka visoka temperatura razlog je za reagiranje, slaže se pedijatrica.

- Sve je to počelo u petak, 4. lipnja, kao jedan nagli val. Iako smo imali i prije sporadičnih slučajeva, čekaonice nam ni blizu nisu bile pune kao sada. U nijednom dobu godine više nema perioda da djeca nisu bolesna, no bile su to brojke na koje smo naviknuli, a ne ovakve da slobodno možemo reći da obaramo rekorde u dnevnim pregledima malenih pacijenata – zaključila je Čatipović.