Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Što jesti u jesen? Evo top 10 preporuka jesenskih jela raskošnih okusa...

Drveće dobiva predivno obojene listove, a plodovi mnogih biljaka upravo sada dozrijevaju. Za jesen možemo reći da je kraljica šarenih boja i okusa...Jesen - doba kad dani postaju sve kraći, a noći sve hladnije. Drveće dobiva predivno obojene listove, a plodovi mnogih biljaka upravo u ovo vrijeme dozrijevaju. Za jesen možemo svakako reći da je kraljica šarenih boja, ali svakako i raskošnih okusa.

Domaće voće

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Jabuke i kruške voće su koje možemo pronaći u mnogim vrtovima, a obje voćke zapravo spadaju u porodicu ruža. U ovo jesensko doba voće poput jabuka ili krušaka su u jeku svoje sezone te sadrže znatno više koncentracije hranjivih nutritivnih tvari  u odnosu na voće koje je uvezeno i dugo skladišteno. I jabuke i kruške pune su vitamina, osobito vitamina C, A i vitamina B skupine. Ove voćke bogate su pektinima, netopivim vlaknima koja bubre u doticaju s tekućinom našeg želuca, pa osiguravaju dodatan osjećaj sitosti. Također, vlakna  pomažu u održavanju redovitog pražnjenja crijeva te osiguravanju razine glukoze i kolesterola u krvi.

Mandarine

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Mandarine su poznate kao agrumi koji tjeraju prehlade i viroze. Naime, ovo voće izvrstan je izvor vitamina C i vitamina A koji doprinose jačanju imuniteta i prevenciji prehlada i viroza. Mandarine možete konzumirati svježe, ili pak pripremiti marinadu za meso ili ribu sa sokom od mandarina. 

Kivi

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kivi je odličan izvor vitamina C, A i E koji imaju antioksidativno djelovanje te štite od razvoja kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i bolesti dišnog sustava. Zbog visoke koncentracije kalija, kivi pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a također je bogat i vlaknima koja snižavaju razinu lošeg kolesterola (LDL kolesterol), a time i smanjuju rizik za razvoj srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Kivi možete ubaciti u svoj smoothie i tako ga dodatno obogatiti.

Grožđe

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Grožđe se od davnina smatralo hranom bogova. Bobice grožđa bogat su izvor vitamina A, C i B skupine, izuzevši vitamin B12. Zbog visokog sadržaja vlakana u samoj koži bobica grožđa, ono pomaže u regulaciji probave i pospješuje rad crijeva. Konzumirajući grožđe također brinete o svojim kostima, jer ono sadrži minerale poput željeza, bakra i mangana, koji utječu na razvoj i čvrstoću kostiju. 

Tikve

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Poznajemo različite bundeve i tikvice, a zadnjih par godina popularnost je stekla Hokaido tikva. Tikve općenito imaju vrlo zanimljiv nutritivni sastav; bogate su vodom i sadrže cijeli spektar hranjivih tvari - vitamine, minerale i vlakna. Niske su energetske vrijednosti te se zato preporučuju ljudima koji žele smršaviti i dijabetičarima, a zbog lake probavljivosti pogodne su za osobe koje pate od želučanih ili oboljenja tankog crijeva. Zbog velike količine vlakana, tikve pomažu u regulaciji probave i smanjuju rizik od razvitka raka debelog crijeva.

Batat

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Gomoljasto povrće, poput batata i krumpira, također je jesenska sezonska hrana. Batat je bogat škrobom, vlaknima, vitaminima B skupine te mineralima poput kalija, fosfora i mangana. Zbog svog visokovrijednog sastava, batat ima blagotvoran učinak na želudac, debelo crijevo, gušteraču. Zbog visokog sadržaja vitamina B skupine, štiti od kardiovaskularnih bolesti, a pomaže i kod problema s kožom. Batat možete pripremiti u pećnici s malo dodanog ulja, na tavi ili pak kuhajući za odličan jesenski prilog.

Korjenasto povrće

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Korjenasto povrće poput mrkve, celera i pastrnjaka prepuni su minerala i vitamina bitnih za očuvanje i dodatno jačanje imunosnog sustava. Korjenasto povrće, iako na prvu ne izgleda primamljivo, bogato je toplim aromama i mikronutrijentima koji djeluju antioksidativno. Mrkva, cikla ili celer bogati su vlaknima, pa su odličan izbor za upotpuniti jesenske salate. Vlakna pomažu produžiti osjećaj sitosti. Također, kako biste se okrijepili i ugrijali, možete pripremite juhu od različitog korjenastog povrća. 

Gljive

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Šampinjoni, vrganji, lisičarke, samo su neki od predstavnika gljiva koje krase tanjure tijekom cijele jeseni. Gljive su bogate proteinima, a sadrže vrlo malo ugljikohidrata pa su odličan izbor kod dijabetičara i osoba koje žele smršaviti. Bogate su brojnim mikronutrijentima, vlaknima, mineralima kalijem, željezom, cinkom. Također, gljive su bogate i vitaminima. One u svom sastavu sadrže vitamin D pa se preporučuju kod metaboličkih bolesti kostiju poput rahitisa i osteomalacije. Brojna istraživanja pokazala su veliku važnost gljiva za zdravlje ljudi, jačanje imuniteta, zaštitu organizma od različitih oblika karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Kesteni

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Miris kestena svima je asocijacija na hladne jesenske večeri. Kesteni su izrazito bogati škrobom, izvor su vitamina C, folne kiseline i kalija. Kesteni su odličan izbor za sportaše zbog visoke energetske i nutritivne vrijednosti. Također, oni pomažu zaštititi srce i krvne žile te bubrege zbog toga što sadrže kalij. Kesten se može pripremiti na razne načine, ali mnogima je najdraži u pečenom obliku.

Orašasti plodovi

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Orasi, bademi, lješnjaci, pistacije i brojni drugi orašasti plodovi odlični su saveznici zdravlja. Bogati su lipidima, vlaknima, vitaminima B3, B6 i folatom, vitaminom E i brojnim drugim mikronutrijentima. Zbog svog sastava pomažu u regulaciji probave, ublažavaju upalne procese u organizmu, jačaju imunitet i pomažu cirkulaciji i jačanju kardiovaskularnog sustava. Šaka orašastih plodova visoko je vrijedan međuobrok koji će vas dugo držati sitima.