Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Rješenje dileme: Mamografija ili ultrazvuk dojki, što je bolje?

Odgovor na ovu dvojbu, naravno, nije jednostavan, ali postoje neke smjernice i pravila koja se trebaju slijediti. Dva su osnovna kriterija kod odabira metode...Ovo je često pitanje s kojim se susrećem u svojoj ambulanti. Odgovor, naravno, nije jednostavan, ali postoje neke smjernice i pravila koja se trebaju slijediti.

Mamografija je metoda koja koristi rendgensko zračenje. To je ujedno i razlog zbog kojeg žene ponekad iz straha izbjegavaju ovu pretragu, no uz današnje moderne aparate i razvijenu svijest o učincima zračenja, mogući štetni učinci su svedeni na minimum, a korist ove pretrage nesumnjivo daleko veća. Mamografija je i danas zlatni standard kada je u pitanju rano otkrivanje karcinoma dojke.

Ultrazvučni pregledi dojki rade se pod ultrazvučnim snopom valova. Ova vrsta valova je nije štetna za ljuski organizam. Pregled je lako dostupan, a uz današnje visokofrekventne sonde karcinomi dojke se mogu otkriti u vrlo ranoj fazi. Još jedna prednost ultrazvučnih pregleda jest mogućnost uzimanja uzorka iz sumnjive lezije pod kontrolom ultrazvučne sonde.

No, ostaje pitanje kada odabrati koju vrstu od ove dvije metode?

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dva su osnovna kriterija kod odabira metode, a odnose se na tip dojki i dob pacijentice.

Dojke mogu biti:

1) žljezdanog tipa – prevladava žljezdano tkivo, masne komponente ima minimalno, nalazimo ga češće u mlađih žena

2) masnog tipa – prirodnim procesom starenja žljezdano tkivo se sve više zamjenjuje masnim i vezivnim pa tako ovaj tip dojki se više pojavljuje u srednjoj i starijoj dobi.

3) miješani tip – podjednaka količina žljezdanog i masnog tkiva.

Kod mamografije masno tkivo se na slici pokazuje tamnim, a žljezdano vrlo svijetlim. I karcinom je svijetao na mamografskom prikazu. Stoga, ako žena ima masni tip dojki, na mamografiji će se karcinom puno lakše vidjeti, no ako prevladava gusto žljezdano tkivo moguće ga je previdjeti.

Kod ultrazvuka je obrnuta situacija, karcinomi se prikazuju kao tamne tvorbe koje je u tamnom masnom tkivu moguće previdjeti, ali u svijetlom žljezdanom tkivu se lakše uočavaju.

Zaključno možemo reći da se kod žena s masnim tipom dojki prednost daje mamografiji, no ako se radi o dojkama s gustim žljezdanim tkivom, svakako je potrebno učiniti ultrazvučni pregled.

Kada govorimo o dobi, do 40. godine prednost dajemo ultrazvučnim pregledima dojki. Dobna granica pojavnosti karcinoma dojke se spustila pa tako ovu bolest susrećemo i u mlađoj dobi što ranije nije bio slučaj. Najmlađa pacijentica s karcinomom dojke u mojoj ambulanti imala je 24 godine, no ovi su slučajevi iznimno rijetki. Današnja preporuka jest da se s ultrazvučnim pregledom dojki počne s 25 godina.

U našoj zemlji takozvana „screening“ mamografija, odnosno mamografija po pozivu, dogovorno se radi od 50 – 69 godine kada je karcinom dojke najučestaliji. Između 40. i 50. godine odluku o odabiru metode donosimo individualno u razgovoru s pacijenticom kada procjenjujemo rizik za razvoj karcinoma dojke te uzimamo u obzir i tip dojki.

U Poliklinici Arcadia možete obaviti savjetovanje i procjenu rizika za razvoj karcinoma dojke te ultrazvučni pregled dojki. Ujedno, ako je potrebno, može se učiniti i citološka punkcija dojki pod kontrolom ultrazvuka.

______________________________________

______________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.

(Sponzorirani sadržaj)