Fotografija: Postoji nekoliko vrsta simptoma, a na sumnju bi odmah trebalo reagirati/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Postoji nekoliko vrsta simptoma, a na sumnju bi odmah trebalo reagirati/Foto: Getty Images/iStockphoto

Otkrivamo vam 7 ključnih simptoma koji govore da trebate obaviti liječnički pregled dojki

Žene najčešće dolaze na pregled kada osjete bol u dojci, no ta je bol najrjeđe povezana s karcinomom dojke. Ovo je sedam simptoma karcinoma dojke...Jedan od najčešćih simptoma radi kojeg žene dolaze na pregled dojki je bol u dojci. No, bol u dojci najrjeđe je povezana s karcinomima dojke. Početak razvoja karcinoma dojke, na žalost, ne boli, kada bi izazivao bol, puno ranije bismo ga otkrivali.

Radi kojih simptoma dojki je potrebno javiti se liječniku?

1) Kvržica na dojci koja se može opipati - kvržice na dojci čest su nalaz i u najvećem broju slučajeva radi se o cistama. Pri palpaciji, ciste su elastične, pravilne površine i pomične. Karcinom je tvrd, nepravilan, često nepomičan u odnosu na podlogu. Razliku je najbolje ustanoviti mamografskim ili UZV pregledom

2) Promjene u teksturi kože - karcinomi izazivaju poremećaj cirkulacije limfe te stoga mogu izazvati pojavu koja se zove "narančina koža" na dojci

3) Uvlačenje i nabiranje kože ili bradavice - karcinomi mogu zahvatiti potkožno tkivo i kožu i time uzrokovati povlačenje kože prema unutrašnjosti dojke te nabiranje.

4) Pojava crvenila na ili oko bradavice - rijedak simptom, ali ga treba biti svjestan. Povezan je s posebnim tipom raka dojke koji se zove Pagetova bolest dojke. Ponekad se ne prepozna te se pogrešno liječi kao kožna upala

5) Iscjedak iz bradavice - postoje razni tipovi iscjetka iz bradavice, oni koji nas ne trebaju zabrinjavati  po pitanju karcinoma dojke su bijeli, mliječni iscjedak te prozirni iscjedak. No krvav ili sukrvav iscjedak ili gnojni iscjedak svakako treba dalje obraditi.

6) Crvenilo, oteklina i bolnost na dojci - ovi simptomi daleko najčešće upućuju na upalni proces dojke, mastitis ili apsces. No, postoji rijedak tip karcinom koji se inflamatorni karcinom te kod pojave ovakvih znakova treba i to imati na umu.

7) Bol - kako smo ranije spomenuli, nije tipičan simptom karcinoma dojke. Najčešće je vezan za hormonske promjene unutar menstrualnog ciklusa. No, ako je bol jednostrana i konstantna, potrebno je učiniti pregled.

Danas se često priča o karcinomu dojke. Biti informiran i ići na redovite preglede važno je, ponekad i životno važno. No, nerijetko žene odgađaju pregled dojki jer ne žele nikoga opterećivati ili kako ne bi okolina pomislila da se pretjerano brinu, ali svaka sumnja i zabrinutost razlog je da se posavjetujete s liječnikom. Ako niste sigurni što učiniti, uvijek se možete besplatno posavjetovati s liječnikom u našoj poliklinici.

Redoviti pregledi čuvaju život/Foto: Getty Images/iStockphoto
Redoviti pregledi čuvaju život/Foto: Getty Images/iStockphoto

______________________________________

______________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.

(Sponzorirani sadržaj)