Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Muškarci pažnja! Kada i u kojoj dobi početi kontrolirati prostatu? Spasite si život prevencijom...

Kako prostata raste, dolazi do simptoma kao što su noćno mokrenje, bježanje urina, otežano mokrenje, osjećaj neispražnjenosti mjehura...O dojkama ima puno tekstova i često se spominje važnost njihovog pregleda, no i kod muškaraca postoje preporuke i algoritmi vezani za redovitost pregleda i prevenciju bolesti muških spolnih organa. Jedan od tih organa jest prostata.

Prostata spada u žljezdane organe. Izlučuje tekućinu koja je dio ejakulata. Ova tekućina bogata je fruktozom i proteinima te hrani spermije i podržava njihovu mobilnost.

Povećanje prostate

Naziva se još i kestenjača zbog oblika i veličine koji podsjećaju na kesten. Smještena je u zdjelici, ispod mokraćnog mjehura.

Pri rođenju vrlo je mala, svoju normalnu veličinu postiže u pubertetu, a prosječne je veličine: 3,5x4,5x2,5 mm. Ovu veličinu zadržava sve do polovice četrdesetih godina kada najčešće ponovo dolazi do povećanja što se naziva dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate).

Ovo stanje samo po sebi ne mora uzrokovati simptome, ali najčešće s vremenom, kako i prostata raste, dolazi do manje ili više izraženih simptoma kao što su noćno mokrenje, bježanje urina, otežano mokrenje, osjećaj nedovoljne ispražnjenosti mjehura.

Veličinu prostate određujemo ultrazvučnim pregledom. Osim veličine prostate, važno je izmjeriti i količinu urina koja ostaje nakon mokrenja (rezidualni urin).

Sastavnu komponentu pregleda prostate čini i mjerenje PSA, što je tumorski marker specifičan za prostatu. Osim normalnih stanica prostate, luče ga i stanice karcinoma prostate pa je vrlo dobar u otkrivanja ove maligne bolesti.

Jasna dijagnoza

PSA može biti uvećan i kod drugih stanja kao što su upalna stanja prostate ili nakon pregleda prostate. Zato se kod uvećanog PSA preporučuje učiniti i biopsiju prostate kako bismo dobili jasnu dijagnozu.

Preporuka je da svaki muškarac iznad 45 godina jednom godišnje obavi ultrazvučni pregled prostate i svakako prekontrolira PSA.

Obje pretrage dostupne su vam u Poliklinici Arcadia.

______________________________________

______________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.

(Sponzorirani sadržaj)