Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Muče vas vene na nogama? Evo što vam se događa i kako možete riješiti problem...

Lasersko liječenje vena je jedna od najmlađih i najsuvremenijih metoda liječenja proširenih vena. Ova metoda provodi se u Poliklinici Maletić od 2008. godine
Proširene vene donjih udova (varice, variksi) posljedica su širenja potkožnih vena. One ne predstavljaju problem samo zbog izgleda (estetski problem), već ponajviše zbog tegoba i mogućih komplikacija (upale, tromboze, venski ulkusi) koje mogu nastati u slučaju nepravovremenog liječenja.

Dulje sjedenje

Patološki proširene vene donjih ekstremiteta su relativno česte. Smatra se da 4 posto do 15 posto populacije ima proširene vene. Češće se javljaju kod žena zbog predisponirajućih faktora ( hormonalne promjene, trudnoća). Također, poznato je da se proširene vene javljaju učestalije u pojedinim obiteljima zbog nasljedne slabosti vezivnog tkiva u stijenkama vena i venskih zalistaka. Dulje sjedenje ili stajanje na radnom mjestu može dovesti do porasta tlaka u venama donjih ekstremiteta, te posljedično patološkom proširenju vena.

<p>Foto: Getty Images/iStockphoto</p>

Foto: Getty Images/iStockphoto

Najčešće komplikacije neliječenih proširenih vena na donjim ekstremitetima su upale vena (tromboflebitis), rane na nogama (ulkusi), te tromboza dubokih vena (flebotromboza).

Tromboflebitis nastaje u slučaju kada nastane tromboza u površinskom venskom sustavu na kraćem ili duljem segmentu površinske vene. Ugrušak (tromb) nastaje zbog usporenog tijeka krvi u  patološki promijenjenoj veni, a manifestira se kao bolno otvrdnuće na nekom dijelu noge i crvenilom okolne kože.

Tromboza dubokih vena

Rane na nogama (ulkusi) nastaju najčešće u donjem dijelu potkoljenice zbog patološki promijenjenih površinskih vena u navedenoj regiji. Koža je nad tako promijenjenim venama manje kvalitetna, te svaka i najmanja trauma (udarac, ogrebotina, ozeblina) može dovesti do nastanka rane koja teško zarasta. Liječenje takvih rana je dugotrajno, često traje mjesecima i često se nakon cijeljenja ponavlja na istom mjestu.

Tromboza dubokih vena na nogama (flebotromboza) je bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako nije pravilno liječena. Najčešća komplikacija je plućna embolija koja predstavlja po život opasno stanje.

<p>Foto: Getty Images/iStockphoto</p>

Foto: Getty Images/iStockphoto

Venski sustav donjih udova se dijeli na površinski i duboki, a krv se iz površinskih vena ulijeva u duboki venski sustav. Navedeni smjer toka krvi prema srcu omogućuju venski zalisci. Kod proširenih vena zalisci više ne mogu obavljati svoju funkciju (postaju propusni u oba smjera), pa se krv iz dubinskih vena vraća u površinske povećavajući u njima tlak koji se širi sve do stopala. Zbog tog povratnog tijeka krv zaostaje u donjim ekstremitetima, te se javlja posljedično oticanje, bolovi i osjećaj napetosti, a okom su vidljive veće ili manje potkožno proširene vene.

Načini liječenja

Ovisno o širini (promjeru) i smještaju proširenih  vena, postoje različiti načini liječenja i olakšanja navedenih tegoba za koje se možemo odlučiti:

-  vanjski pritisak na vene (kompresija) pomoću elastičnih povoja ili medicinskih kompresijskih čarapa;

-  sklerozacija površinskih vena ubrizgavanjem kemijskih preparata i nošenjem elastičnih povoja (primjereno za metličaste vene, proširene kožne vene i proširene ogranke većih vena);

-  laserski tretman proširenih kapilara na koži tijela ( samo za kapilare i krvne žile sitnog profila );

-  UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy), sklerozacija pjenom uz pomoć color Doppler uređaja, metoda primjenjiva za vene promjera do 10 milimetara;

- EVLT (endovenozni laserski tretman), lasersko zatvaranje većih površinskih vena, što i preporučujemo umjesto stripping  operacije.

U slučaju manjih varikoznih promjena na venama donjih ekstremiteta, našim pacijentima preporučujemo postupak sklerozacije ili postupak miniflebektomije.

Lokalna anastezija

Sklerozacija je postupak u kojem u varikozno promijenjenu venu apliciramo sklerozantno sredstvo. Sva sklerozantna sredstva djeluju na stijenku (endotel) krvnih žila. Nakon aplikacije sklerozantnog sredstva dolazi do upalne reakcije u stijenci tretirane vene, što se manifestira kao bolno otvrdnuće koje zaustavlja tijek venske krvi u tretiranoj veni. 

Budući da navedena bolna oteklina traje tijekom nekoliko tjedana, svojim pacijentima preferiramo postupak miniflebektomije. Izvodimo ga tako da u lokalnoj anesteziji izvedemo kožne incizije promjera do 2 milimitra kroz koje odstranimo varikozno promijenjenu venu. Postupak se izvodi bez kirurškog šava uz izvrsne estetske učinke. Ovdje je potrebno istaknuti kako je moguće primijeniti i sklerozaciju pjenom (tzv. UGFS metoda), uz napomenu kako je ova metoda manje uspješna od laserskog tretmana u dugoročnom rješavanju varikozno promijenjenih vena u svima većim magistralnim venama (VSM,VSP), a osobito onim promjera većeg od 10 mm.

<p>Foto: Getty Images/iStockphoto</p>

Foto: Getty Images/iStockphoto

Endovenski laserski tretman (EVLA) je minimalno invazivni postupak za liječenje proširenih vena. Već se u navedenoj definiciji ističe kako je operativna trauma i zadiranje u integritet tijela minimalno.

Svjetska medicina

Lasersko liječenje vena je jedna od najmlađih i najsuvremenijih metoda liječenja proširenih vena. Ovu metodu provodimo u Poliklinici Maletić od 2008. godine, a u svjetskoj medicini primjenjuje se i desetak godina ranije, tijekom kojih se pokazala izuzetno učinkovitom i s rijetkim komplikacijama, zbog čega je postala metodom prvog i najboljeg izbora. 

U našoj ustanovi koristimo uređaj Crystal pulse laser Nd:YAG 1064 nm (XP-2 Focus, Fotona )  (Power: 25 W, Pulse duration: 300 µsec, Frequency: 100 Hz ). Ovim postupkom može se tretirati patološki promijenjena vena saphena magna (VSM), vena saphena parva (VSP), te eventualno neka od dostupnih perforantnih vena.

<p>Savjetuje vas stručnjak za liječenje vena, dr, Mario Bartol, specijalist opće kirurgije, subspecijalist traumatologije i ortopedije iz Poliklinike Maletić</p>

Savjetuje vas stručnjak za liječenje vena, dr, Mario Bartol, specijalist opće kirurgije, subspecijalist traumatologije i ortopedije iz Poliklinike Maletić

Indikaciju za vrstu operativnog zahvata postavljamo na Poliklinici. Prethodno je potrebno učiniti color Doppler vena donjih ekstremiteta. Navedenu pretragu obavljamo u prostorima Poliklinike, ali uvažavamo i nalaze učinjene u drugim ustanovama. 

Ako želite savjet ili konzultaciju, možete nam poslati nalaz color Dopplera mailom ili faxom, nakon čega ćete u kratkom vremenskom intervalu dobiti odgovor koji sadržava savjet o daljnjem tretmanu.

Kožni markeri

Uoči zahvata je potrebno učiniti EKG i rutinske laboratorijske nalaze (KKS, GUK, urea, kreatinin, PV, K, Na). Također, nužno je navesti eventualnu alergijsku reakciju na neki od medikamenata.

Na dan operativnog zahvata nije potrebno biti natašte. Po dolasku u prostor Poliklinike smješteni ste u apartman u kojem se presvlačite i pripremate za daljnji postupak. Neposredno uoči zahvata s Vama obavljamo razgovor, učinimo orijentacijski pregled color Doppler uređajem, te kožnim markerom obilježimo površinske vene koje ćemo tretirati. Ističemo važnost ovog postupka jer color Doppler uređajem detektiramo i vene koje možda nisu oku vidljive, a već su patološki promijenjene i smještene u potkožnom tkivu.

Nakon premedikacije tabletom analgetika i blažeg sedativa počinje postupak u operativnoj sali u smislu dezinfekcije operativnog polja i pokrivanja jednokratnim sterilnim pokrivalima. Operacija se izvodi u lokalnoj (tumescentnoj) anesteziji. Laserska nit se pod kontrolom ultrazvučnog uređaja uvede u patološki promijenjenu venu koja je uzrok bolnih i estetski neprihvatljivih površinsko smještenih vena na donjim ekstremitetima.

Nema kiruškog šivanja

Laser je posebni oblik svjetlosti koji je, za razliku od običnog svjetla, samo jedne boje i jedne valne duljine, sakupljen u jedan snop velike gustoće. Laser koji koristimo za zatvaranje vena (ablaciju) prvenstveno ima toplotni učinak. Toplina koja se oslobađa na vrhu laserske niti (fototermički efekt) izaziva promjene unutar i u zidu vene, nakon čega dolazi do sažimanja vene (zatvaranja), s krajnjom posljedicom zatvaranja protoka kroz tretirani dio vene.

Slijedi miniflebektomija, postupak u kojem se pomoću posebnog instrumentarija kroz otvore na koži promjera 1 do 2 milimetra odstrane preoperativno obilježene potkožne vene. Navedene otvore na koži (perforacije) nije potrebno kirurški šivati, tako da čitav navedeni postupak može završiti bez ijednog kirurškog šava. Ovo posebno ističemo kao potvrdu minimalno invazivne metode liječenja. Po završetku kirurškog postupka kožne perforacije se prekrivaju sterilnim pokrivalima, povrh kojih se aplicira elastičnokompresivna nogavica koju je potrebno nositi neprekidno tijekom sljedećih 48 sati.

Korištenje analgetika

Nakon kirurškog zahvata preporučujemo 20 minutnu šetnju prije no što otputujete kući. Ako do kuće putujete dulje od 60 minuta, preporučujemo da svaki puni sat putovanja prekinete šetnjom od 15-tak minuta. Navedeno će spriječiti moguće posljedice duljeg sjedenja u vozilu.

Lokalna anestezija će trajati još oko 60 minuta nakon kirurškog zahvata, a nakon isteka tog vremena mogu se javiti manji bolovi. Preporučujemo korištenje analgetika koji ste i ranije koristili, u protivnom Naklofen duo 1 kapsula.

Elastičnokompresivnu nogavicu nosite neprekidno 48 sati nakon operacije, a potom sljedeća četiri tjedna tijekom dana. Zavoje možete promijeniti tri dana nakon operacije, a gazu odstranite. To možete učiniti sami ili u ordinaciji izabranog liječnika. Ne preporučujemo intenzivniju tjelovježbu, aerobik, vježbe s utezima, dulje stajanje ili sjedenje, ukupno dva tjedna nakon kirurškog zahvata.

Zašto EVLT?

Više je razloga zbog kojih preferiramo endovenozni laserski tretman (EVLT) u kombinaciji s miniflebektomijom u liječenju varikozno promijenjenih vena donjih ekstremiteta.

Za navedeni tretman nije potrebno bolničko liječenje. Zahvat se vrši u lokalnoj (tumescentnoj) anesteziji i izbjegavaju se svi poznati rizici opće anestezije. Navedena vrsta anestezije jamči gotovo u potpunosti bezbolan postupak.

Zbog korištenja posebnog instrumentarija operativna “trauma” je daleko manjeg intenziteta nego kod bilo koje druge operativne metode, osobito u odnosu na klasičnu (stripping) operaciju.To istovremeno znači manju postoperativnu bol, te brži i kvalitetniji oporavak. Povratak ranijim aktivnostima za 7-14 dana!

Oštećenja živčanih struktura koje prolaze tik uz venu se pri laserskom tretmanu događaju znatno rjeđe nego kod klasične operacije vena, te je navedeno ja glavni razlog daleko manje postoperativne boli nakon EVLT zahvata.

Vrlo siguran postupak

Bolji je estetski učinak! Čitav zahvat je moguće izvesti bez ijednog kirurškog šava.

Smetnje cijeljenja, infekcije, stvaranje podljeva, tromboza i posljedično tome začepljenje žila (embolija) izuzetno su rijetke komplikacije, i događaju se iznimno rijetko, a i tada u daleko manjem opsegu u odnosu na klasične metode.

Dugoročno su rezultati bolji. Velike studije koje su pratile rezultate “striping” operacije govore o 25 % recidiva u prvih 10 godina nakon zahvata, dok je uspješnost EVLT-a iznad 95 posto.

I na kraju, naši rezultati uspješnosti i praćenja pacijenta u razdoblju od 2008. godine u potpunosti odgovaraju do sada objavljenim drugim kliničkim studijama. (PROMO)