Fotografija: ŠRC Kukavica mogla bi zasjati u novom ruhu/ Foto: Screenshot BBŽ
Galerija
ŠRC Kukavica mogla bi zasjati u novom ruhu/ Foto: Screenshot BBŽ

VIDEO BBŽ planira rekonstrukciju ŠRC Kukavica: "Imat će 100 ležajeva, tri igrališta, vidikovac..."

Ovim projektom riješili bi ključni prioritet definiran dugoročnim planom razvoja turizma, a riječ je o povećanju smještajnih kapaciteta, kaže župan Marko MarušićBjelovarsko-bilogorska županija planira rekonstrukciju Športsko-rekreacijskog centra Kukavica. Ova oaza mira i netaknute prirode, kako joj vole tepati, nalazi se na glavnoj cesti između Bjelovara i Daruvara, a u budućnosti bi mogla zasjati u novom ruhu.

Povećanje smještajnih kapaciteta

- Uređenje Ugostiteljsko-turističkog centra Kukavica je u potpunosti projekt Bjelovarsko-bilogorske županije. Do kraja veljače planiramo pokrenuti postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije koji financira BBŽ. Mi, dakle, krećemo u izradu glavnog projekta i to će trajati do kasne jeseni. Realno je očekivati da će biti nekih korekcija projekta, no planiramo da bude spreman za apliciranje na javne natječaje za dobivanje novca za gradnju i to potkraj ove godine ili početkom iduće, poručio je župan Marko Marušić dodavši da će izradu projektno-tehničke dokumentacije županija financirati s 80 tisuća eura.

Kako bi ŠRC Kukavica mogao izgledati u budućnosti, pogledajte u videu.

Kako kaže, ovim projektom županija bi riješila ključni prioritet definiran dugoročnim planom razvoja turizma, a riječ je o povećanju smještajnih kapaciteta.

Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- U planu je izgradnja 10 kućica za smještaj s 4 ležaja + 2 pomoćna ležaja te „spavaonice“ s oko 50 ležajeva i to u objektu koji i sad postoji, ali je neadekvatan. Nadalje, u potkrovlju te spavaonice uredila bi se dva apartmana za obiteljski smještaj. Drugim riječima, Kukavica bi ukupno trebala imati 100 postelja, istaknuo je Marušić.

Čak tri igrališta

Prema sadašnjem projektu, na ovom prostoru trebala bi se nalaziti tri igrališta i to nogometno, ali u manjem obimu nego što je sada te bi ono moglo poslužiti i za održavanje drugih vježbi na travnatoj površini. Također, u planu je i polivalentno igralište s drugom vrstom podloge na kojem bi se mogle igrati sve vrste momčadskih sportova i dodatno igralište za ljudski stolni nogomet.

Dječje igralište/ Foto: Screenshot BBŽ
Dječje igralište/ Foto: Screenshot BBŽ

- Na ulazu u prostor, osim recepcijskog pulta, uredila bi se suvenirnica. Na početku kompleksa predviđena je gradnja vidikovca te manja polivalentna kongresna dvorana s oko 60 sjedećih mjesta koja bi bila pogodna za održavanje seminara ili dječjih radionica, kaže župan.

Do kraja veljače planira se pokrenuti postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije što će županija financirati s 80 tisuća eura/ Foto: Screenshot BBŽ
Do kraja veljače planira se pokrenuti postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije što će županija financirati s 80 tisuća eura/ Foto: Screenshot BBŽ

Dodao je i to da se postojeća staja za smještaj životinja planira zadržati, jer se nalazi na licenciranoj konjičkoj stazi i otvara perspektivu, ne samo za razvoj konjičkog turizma, već i za mogućnost terapijskog jahanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Konjički turizam

- Podsjetit ću da je Bilogorska konjička turistička staza prva međunarodno licencirana konjička staza u Hrvatskoj. Ona povezuje seoska turistička gospodarstva i konjičke klubove, brojna odmorišta, vinarije, izletišta, etno-kuće i druge objekte kulturne i povijesne baštine tako da bi oživljavanjem prostora Kukavice i taj vid turističke ponude došao do izražaja, naglasio je Marušić.

Planirano je uređenje 100 smještajnih kapaciteta/ Foto: Screenshot BBŽ
Planirano je uređenje 100 smještajnih kapaciteta/ Foto: Screenshot BBŽ

Uz sve navedeno, ističe, uređenjem Kukavice stvaraju se uvjeti za planiranje školskih ekskurzija, kao i za prihvat različitih grupa, poput jednodnevnih ekskurzija, višednevnih škola u prirodi te održavanja tematskih kampova za djecu.

Nadogradnja na KC Mato Lovrak

- To je traženo na tržištu, a Kukavica je idealan prostor jer je u mirnom okruženju gdje djeca imaju sigurnost i gdje će im vrijeme biti ispunjeno mnoštvom aktivnosti. Uređenje Kukavice jedan je od najvažnijih projekata BBŽ, jer se nadovezuje na ostali dio ponude KC Mato Lovrak, koji se temelji na brendu Lovraka, odnosno vlaka u snijegu i mlina zbog kojih osnovnoškolci ondje dolaze iz cijele Hrvatske. Prošle godine ih je Lovrakov centar posjetilo više od četiri tisuće posjetitelja, a realizacijom projekta Kukavice te brojke će biti znatno veće, zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!