Fotografija: Zajednička fotografija svih sudionika/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Zajednička fotografija svih sudionika/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Daruvarska "zdrava kava" ispunila očekivanja: "Na druženje s liječnicima došlo više od 40 žena"

Očekivano, najviše pitanja žene su imale za voditeljicu Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb Paulu Podolski, koja im je dala jasne i korisne odgovoreNešto više od 40 žena došlo je jučer u daruvarski restoran Terasa na "Zdravu kavu s doktorima" koju je organizirala udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same".

Ovaj hvalevrijedan projekt namijenjen je prije svega ženama oboljelima od raka dojke i članovima njihovih obitelji, a zamišljen je kao neformalni razgovor s liječnicima o svim pitanjima koji ih muče, a nemaju ih kome postaviti. 

Neformalno druženje i razgovor

Stoga se udruga "Nismo same" potrudila da na Terasu dovede eminentne stručnjake, a riječ je o prim. dr. sc. Pauli Podolski, uvaženoj onkologinji i voditeljici Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, daruvarskom ginekologu Vladimiru Bartošu i predsjednici Lige protiv raka Daruvar Miladi Sofki.

Milada Sofka, prim.dr.sc. Paula Podolski, ginekolog Vladimir Bartoš i Ivana Kalogjera/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Milada Sofka, prim.dr.sc. Paula Podolski, ginekolog Vladimir Bartoš i Ivana Kalogjera/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Uz članice Udruge i liječnike, sve prisutne žene su kroz neformalno druženje i ugodan razgovor imale mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

- Rak je još uvijek vrlo stigmatiziran u našem društvu, a to se da zaključiti po odazivu žena koje uvijek nekako do posljednjeg trenutka čekaju na pregled. Važno je napomenuti kako se u 90 posto slučajeva rak dojke, ako se otkrije na vrijeme, može efikasno otkloniti, no često nam žene dolaze prekasno kada je bolest slabo izlječiva ili se uopće ne može izliječiti. Stigma je kada žena izgubi kosu, zna se dogoditi da izgube posao zbog dugotrajnog liječenja, stoga je izuzetno bitno i smatram da je zadaća svih nas govoriti o ovom problemu kao i o posljedicama koje se mogu dogoditi. Cilj ovog projekta je otvoreno pričati o bolesti s kojom se susreće najveći broj žena, dati svima mogućnost da pitaju što ih zanima, ali i liječnicima dati priliku da iznesu probleme s kojima se oni susreću u svom radu - rekla nam je predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera. 

Rana dijagnostika

Voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, prim. dr. sc. Paula Podolski, koja je ujedno i voditeljica inicijative "Zdrava kava u Daruvaru" objasnila je ženama na druženju u Daruvaru osnove rizičnosti za obolijevanje od raka dojke, upoznala ih s mogućnostima rane dijagnostike raka dojke, kao i o osobitostima sustavnog i lokalnog liječenja.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

Je li uzimanje oralne kontracepcije ili hormonskog nadomjesnog liječenja može povećati rizik od oboljevanja od raka dojke, jedno je od pitanja koje muči mnoge žene. Evo što na to kaže doktorica Podolski.

Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Naravno da uzimanje oralne kontracepcije kao egzogenog hormona može povećati rizik, međutim, pokazalo se da uzimanje oralne kontracepcije snižava rizik od raka jajnika i raka maternice pa snižavanje tog rizika nadmašuje potencijalnu rizičnost za razvoj raka dojke. Mi onkolozi ženama kažemo: Ako uzimate oralnu kontracepciju, bilo bi dobro da to bude nakon prve završene trudnoće, da ne traje duže od 10 godina i da se oralna kontracepcija ne uzima nakon 45 godina. Što se tiče hormonskog nadomjesnog liječenja, velike studije su pokazale da trošenje do 10 godina ustvari ne povećava rizik za oboljevanje od raka dojke. Nakon toga se može nastaviti uzimati hormonsko nadomjesno liječenje ako žena ima takve simptome da je kvaliteta života bez uzimanja te terapije slaba. Mi ćemo im reći da mogu koristiti hormonsku terapiju, ali da se moraju redovito kontrolirati - kazala je doktorica Podolski napominjući kako korištenje te terapije duže od 10 godina povećava rizik od oboljevanja od raka dojke. 

Redoviti pregledi

Redoviti pregledi nisu primarna prevencija. Znači, pregledavanjem se ne spriječava da se razvije rak dojke, nego se omogućava da se otkrije u ranom stadiju dok je rak dojke izlječiv. Nema čarobnog napitika koji će spiječiti rak dojke, ali treba pokušati izbjeći ta tzv. rizična ponašanja. Dakle, treba imati redovitu tjelesnu aktivnost, ne smiju se pušiti cigarete, konzumirati alkohol i ne smije se koristiti nadomjesna hormonska terapija dulje od 5, odnosno 10 godina. I obavezne su česte kontrole.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Rak dojke najčešči je u žena starijih od 50 godina. Prema tome, za ženu od 25 godina ne postoje smjernice da bi se ona trebala redovno svake godine pregledavati. Međutim, mi savjetujemo je da se napravi ultrazvuk dojke svake dvije godine. Iako je uvriježeno da se prva, bazična mamografija obavi s napunjenih 40 godina, onkolozi će reći ženi kojoj je primjerice mama oboljela od raka dojke s 40, da prvu mamografiju treba obaviti s 30 godina - ističe doktorica Podolski.

Naime, budući da se povećao broj oboljelih žena od raka dojke u tridesetim godinama, onkolozi preporučaju da se prvi mamografski pregled obavi nakon napunjenih 30 godina. Osim toga, prim. Podolski svakako preporučuje samopregled dojke i to nakon menstruacije kad je dojka "najmirnija".

Genetsko testiranje

- Sve žene koje imaju rak dojke imaju osnovu da obave genetsko testiranje. Iako mi na Rebru imamo ambulantu za zloćudne i nasljedne bolesti, osnovni je problem što nama HZZO mjesečno plaća testiranje samo 23 žena. Na rezultat genetskog testiranja prosječno se čeka godinu dana. Ako vam je primjerice majka imala rak dojke, trebala bi se testirati majka, a ne kćer. Ako majka ima mutaciju gena, onda ćete se testirati i vi. Mi imamo žene koje idu po brzom protokolu na testiranje. To su žene koje su obolile od tzv. metastatskog raka dojke, jednog podtipa kojeg mi zovemo trostruko negativni rak dojke jer te žene imaju pravo na jednu terapiju koja se naziva "druga linija liječenja". Ta terapija može ići preko HZZO-a, međutim mora im se dokazati mutacija gena - otkrila je doktorica Podolski dodajući kako se žene često pitaju: "Ako ja imam mutaciju gena, jesam li ja to prenijela na svoju djecu?

- U tom slučaju testiraju se djeca, no ne znači da će se mutacija automatski prenijeti na djecu.  Ako mlada osoba ima mutaciju, preporučamo da što prije rodi, doji, i onda razmišlja o eventualnoj operaciji - pojasnila je Podolski.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Predsjednicu udruge "Nismo same" Ivanu Kalogjeru zanimalo je kakav je odaziv žena u Daruvaru na preventivne preglede.

- Odaziv je odličan. Bili smo prvi na nacionalnoj razini. Mi se kao Daruvarčani ponosimo time što smo što se tiče odaziva na preventivne preglede prvi u Hrvatskoj i to sve zahvaljujući našoj Ligi protiv raka koja sustavno vodi edukativne kampanje i priča o tome. Surađujemo s daruvarskim Domom zdravlja. Nabavili smo im mamograf, ultrazvuk i jaki monitor baš za mamografiju jer ovo što su prije toga imali bilo je predviđeno za rentgen pluća i slično, ali ne i za mamografiju - kazala je predsjednica Lige protiv raka Daruvara Milada Sofka. 

Ne idu kod ginekologa

Kako smo na "zdravoj kavi" doznali od daruvarskog ginekologa Vladimira Bartoša, veliki problem u našoj sredini je odlazak na redovite ginekološke preglede. Naime, još uvijek velik broj žena obolijeva od raka vrata maternice, za koji postoji predstadij, što znači da te žene očito godinama nisu bile kod ginekologa.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Kod raka dojke je problem jer nema predstadija i od njega oboljevaju žene koje redovito idu na preglede. Mamografija pronalazi tvorbe veličine 2,3 milimetra, a ultrazvuk 5-10 milimetara. Ultrazvuk cerviksa je nešto sasvim drugo jer tu imamo predstadij. Moram priznati da mi je zapravo nevjerojatno da u ovo vrijeme netko uopće oboli od karcinoma cerviksa, a žene ipak oboljevaju. On je preventibilan, znamo uzroke, imamo alate, od papa testa do HPV tipizacije. Mislim da te žene koje obole od karcinoma cerviksa vjerojatno nikada nisu radile papa test, odnosno nisu ga napravile barem zadnjih 15 godina. Da su bile prije 5-6 godina, ne bi dobile karcinom - odlučan je Vladimir Bartoš. 

Ne vole pričati o bolesti

Iako je ženama s područja Daruvara veliki problem otvoreno razgovarati o svojoj bolesti, jučer su se neke ipak odvažile i postavljale pitanja doktorici Podolski. Ona je, naravno, na sva njihova pitanja imala jasne i korisne odgovore.

- Ženama oboljelima od raka dojke, i njihovim članovima obitelji, ovakav način neformalne komunikacije daje mogućnost otvorenijeg razgovora nego li u zdravstvenim ustanovama i opširniju diskusiju o temama vezanim uz kvalitetu života oboljelih - kazala je doktorica Podolski.

Milada Sofka i doktorica Podolski/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Milada Sofka i doktorica Podolski/Foto: Liga protiv raka Daruvar

Predsjednici daruvarske Lige protiv raka Miladi Sofki druženje je bilo jako korisno, zanimljivo i edukativno. 

- Naše se žene teško otvaraju, ne vole pričati o bolesti. Mala smo sredina i ljudi se još uvijek, tradicionalno, srame bolesti. Mi to pokušavamo promijeniti kroz rad naše Lige protiv raka, Jedno vrijeme je to funkcioniralo, a onda je došla korona koja je učinila svoje. Zato su nama ovakve inicijative jako važne. Hvala udruzi "Nismo same" što je uvrstila Daruvar u projekt - kazala je na kraju predsjednica daruvarske Lige protiv raka Milada Sofka.

Tabu tema

Ivana Kalogjera nam je otkrila kako im je jedna žena ispod najave "Zdrave kave s liječnicima" na njihovoj Facebook stranici napisala kako ona ne pije kavu.

-  "Zdrava kava" je zapravo simbolika jer Hrvati vole piti kavu i satima sjediti uz jednu šalicu kave i razgovarati. A nama je cilj otvoreno razgovarati o temi koja je u nekim sredinama još uvijek tabu. Tako da, ako smo jučer u Daruvaru potaknuli jednu ženu da nakon druženja ode na pregled, mi smo sretne - rekla nam je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge "Nismo same" koja je, između ostalog, zaslužna za sjajan projekt "Besplatan taxi", odnosno prijevoz žena na kemoterapije kada one same ne mogu doći. A takvih žena ima puno.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar

- Jednaka je situacija u ruralnim i urbanim sredinama, a iz našeg vlastitog iskustva mogu reći da je nekolicina žena reklo kako bi odustale od liječenja da nije bilo našeg projekta. Nedopustivo je da u 21. stoljeću netko ne dobije svoju terapiju zato što nema mogućnosti dolaska, pogotovo ako gledamo ostatak svijeta gdje terapiju dobijete u vlastitoj kući. Problem je to koji se hitno mora riješiti, a nažalost ima ih još i više – rekla nam je na kraju druženja na Terasi predsjednica Udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera koja je svim oboljelim ženama s područja Daruvara poručila da se bez ustručavanja jave udruzi "Nismo same" ukoliko im treba prijevoz do liječnika kada dođu u Zagreb.

Promocija zdravlja

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. „Zdrava kava s doktorima“ do sada se održala u 10 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 500 sudionika, a jedanaesta lokacija druženja bila je Daruvar.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!