Fotografija: Foto: Privatni album, Ronald Goršić/CROPIX
Galerija
Foto: Privatni album, Ronald Goršić/CROPIX

Pakračani ispisali nogometnu povijest na Kutiji šibica: "Kao da smo u bajci... Nevjerojatno!"

Osvojili su "Kutiju šibica" i imaju najboljeg igrača turnira. "Drago nam je što smo usrećili ljude, drago nam je zbog našeg grada! Nismo svjesni što smo napravili!", kažu nam Filip Matijašević i Stjepan Petrović



Ekipa "Promotion Play Domograd" pobjednik je 52. izdanja malonogometnog turnira "Kutija šibica", najvećeg i najjačeg regionalnog turnira u malom nogometu. 

Ekipu čine igrači malonogometnog kluba "Nova Gradiška", pojačana dvojicom odličnih zagrebačkih haklera te Pakračanima – Filipom Matijaševićem i Stjepanom Petrovićem. Time su u povijesti nogometnog loptanja Filip Fićo i Stjepan Pepa postali prvi Pakračani koji su se okitili ovim prestižnim naslovom, a uspjeh je još već jer je Filip Matijašević osvojio trofej Matija Capar za najboljeg igrača turnira!!!

Igrač za ključne utakmice

Više nego zasluženo! Jer Filip je od 7 golova, koliko ih je postigao na ovogodišnjem turniru, čak 5 postigao u posljednje 3 ključne utakmice. Najvrjedniji je svakako onaj postignut u finalu protiv "CB Sea Wolf Spegra" u 23. minuti koji je bio jedini, ujedno i odlučujući na utakmici. 

Popularni Fićo je riješio i polufinale protiv "Feromont Čamber Gradnje" kojeg su dobili 4:3 iako su tri minute prije kraja imali zaostatak 2:3. Stvar je u svoje noge uzeo Filip i golovima u 38. i 39. minuti napravio preokreti odveo svoju ekipu u finale.

Filip Matijašević u akciji/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Filip Matijašević u akciji/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Važnu ulogu Filip je imao i u četvrtfinalu u kojem su s 5:2 izbacili jednog od najvećih favorita ovogodišnjeg turnira, ekipu "Poliklinika Milojević" za koju igraju igrači futsal kluba "Dinamo" pojačani kapetanom hrvatske futsal reprezentacije Tihomirom Novakom. Filip je zabijao za 2:1 (24. minuta) i 4:1 (38. minuta).

"Kutija šibica", Fićo i Pepa glavna su tema posljednjih dana među Pakračanima i Lipičanima koji imalo prate sport. Mnogi su potegnuli u Zagreb uživo svjedočiti povijesti, ostali su utakmice pratili preko malih ekrana uz puno emocija pa sam i osobno polufinale i finale proživio emotivno i u slavlju eksplozivno, kao da igra hrvatska nogometna reprezentacija. 

Fićo i Pepa: Još nismo svjesni

Dan nakon finala Fićo (27) i Pepa (30) zvučali su zadovoljno i, što je razumljivo, umorno. Ostali su skromni, a i jedan i drugi složili su se da je još uvijek prošlo premalo vremena da bi bili svjesni što su u stvari napravili.

Filip Matijašević Fićo je dobio priznanje i kao najbolji igrač turnira/Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Filip Matijašević Fićo je dobio priznanje i kao najbolji igrač turnira/Foto: Ronald Goršić/CROPIX

- Primio sam toliko puno poruka, poziva, svi čestitaju i govore kako je ovo nešto neviđeno u povijesti našeg grada, a meni je to i dalje turnir kao turnir, koji smo odigrali i osvojili kao ekipa. Bez obzira na to što još uvijek nisam svjestan koliko je to veliko, normalno je da mi ovaj naslov znači puno, vidim koliko to ljudi cijene, koliko im je stalo. Drago mi je i zbog njih i zbog mog grada. Sretan sam i zbog Stjepana, a moram spomenuti i našeg Alena Grafinu koji je ove godine ozlijeđen, ali je ranije uvijek igrao s nama. Njih dvojica su najzaslužniji što sam, uz veliki, odlučio igrati i mali nogomet. Ponosan sam jer znam da su neki puno veći igrači od mene osvajali taj turnir. priča za MojPortal.hr Filip Matijašević pa nastavlja s još većim uzbuđenjem:

FIćo s Duduom, bivšim igračem Dinama i hrvatske reprezentacije/Foto: Privatni album
FIćo s Duduom, bivšim igračem Dinama i hrvatske reprezentacije/Foto: Privatni album

- Nekad sam Eduarda da Silvu gledao na TV-u i divio mu se u dresu Dinama i reprezentacije, a sad on prilazi meni, običnom Pakračaninu i čestita i daje mi podršku! Praktički smo igrali u istoj ekipi jer je on osvojio "Kutiju" s veteranskom ekipom "Promotion play Domograd". Ta njihova pobjeda u finalu i gol koji su zabili doslovno u posljednjoj sekundi nas je dodatno dignulo i nije moglo ni završiti drugačije nego da i mi dobijemo u finalu. Atmosfera je isto bila fenomenalna, puna dvorana, naši navijači, "Inati se Slavonijo"... Ma fenomenalno! Osvojili smo "Kutiju", ja najbolji igrač... Kao da je netko napisao bajku - zaključio je Filip, igrač pakračkog „Hajduka“ koji je jesenski prvak Međužupanijske lige Brod-Požega. 

Malonogometna bajka

Filip neće imati puno vremena za odmor jer mu slijede turniri u Požegi, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Novskoj. 

Stjepan Petrović je nekoliko godina bio jedan od najvažnijih igrača pakračkog "Hajduka", ali se fokusirao na futsal koji igra u HMNK Nova Gradiška. 

Stjepan Petrović s ponosnim članovima svoje obiteji/Foto: Privatni album
Stjepan Petrović s ponosnim članovima svoje obiteji/Foto: Privatni album

- Ne znam što bih ti rekao! Ovo je takav uspjeh da to djeluje stvarno nemoguće i proći će neko vrijeme dok ne budemo svjesni što smo mi napravili. Ovo su momci i ekipa koja živi za mali nogomet i realno smo bili blizu posljednje dvije godine kada smo ispadali u osmini finala u vrlo neizvjesnim utakmicama. Sad nam se sve vratilo, otvorilo se Filipu koji je rješavao sve ključne utakmice i zaslužio trofej najboljeg igrača. Šteta što zbog ozlijede s nama na terenu nije mogao biti i Alen Grafina koji je dio ove ekipe. Ovo je kruna moje nogometne karijere, ali je ovo prije svega pobjeda ekipe. Voditelj Antonio Franja mi je dao važnu ulogu u ekipi, svatko od nas je dao svoj maksimalan doprinos, disali smo kao jedan i to je rezultiralo ovim naslovom, rekao je Pepa, inače Kutinčanin koji posljednjih pet godina živi u Pakracu. 

Bogata malonogometna povijest

Pakrac posljednjih pola stoljeća ima bogatu i uspješnu povijest malog nogometa prije svega zahvaljujući ekipi "Dudovo bure" koja je u Hrvatskoj, ali i bivšoj državi igrala u prvoj državnoj malonogometnoj ligi u kojoj je 1987. godine čak bila i viceprvak države, a od osvojenih turnira svakako je najzvučniji onaj novogodišnji turnir osvojen 1989. godine u Parizu.

Filip s ponosnim roditeljima Ivanom i Robertom/Foto: Privatni album
Filip s ponosnim roditeljima Ivanom i Robertom/Foto: Privatni album

Igrali su "burići" godinama i u Zagrebu na "Kutiji šibica", najvećem hrvatskom, ali i regionalnom malonogometnom turniru. Najveći uspjeh je ulazak među 32 najbolje momčadi, ali tada u konkurenciji više od 500 ekipa. 

Prvi u povijesti

Tako će u pakračku sportsku povijest biti upisano da je Filip Matijašević prvi igrač pakračkog "Hajduka" koji je osvojio "Kutiju šibica" i uz to proglašen najbolji igračem na turniru. 

Kada smo kod povijesti, ostat će zabilježeno da i HNK Dobrovac ima osvajača "Kutije" jer je Stjepan Petrović registrirani igrač tog kluba i povremeno zaigra u dresu ovog županijskog prvoligaša.

Grafina, Matijašević i Petrović/Foto: Privatni album
Grafina, Matijašević i Petrović/Foto: Privatni album

- Svakako to spomeni, dečki su odlični, prava ekipa i klapa i užitak mi je kada stignem igrati i družiti se s njima - naglasio je Pepa.

Hajduk jesenski prvak, MŽNL Brod-Požega, a Filip je u 12 utakmica postigao 26 golova o čemu smo pisali OVDJE na našem portalu.

Filip sa suprugom Ivanom i kćerkom Milom/Foto: Privatni album
Filip sa suprugom Ivanom i kćerkom Milom/Foto: Privatni album

Njegove nogometne sposobnosti je ovog tjedna upoznala cijela hrvatska sportska javnost i gotovo je sigurno da će uslijediti pozivi menadžera s ponudama za atraktivan nogometni angažman. Na Filipu je da odvagne i siguran sam da će odabrati mudro. 

Danas će se mnogi Pakračani zakleti da je Filip Matijašević jedan od najboljih, a možda i najbolji nogometaš u 108 godina dugoj povijesti pakračkog Hajduka. Vjerojatno su u pravu i, iako će početkom siječnja tek napuniti 28 godina, Filip je već sada pakračka nogometna ikona i postigao je rezultate koje će u budućnosti teško tko nadmašiti.

Bela o Fići prije 11 godina

Sve ovo su neki nogometni vizionari vidjeli još prije 11 godina. Tako je veliki nogometni zaljubljenik i znalac, danas pokojni Mladen Nagy na svom blogu, pod naslovom "Dečko od 1,000.000 kuna" o Filipu napisao:

"Ima 16 godina, a igra za pionire, kadete, juniore, a od ove godine i za seniore. Zabija oko pedeset golova po sezoni. U mlađim uzrastima dribla od gola do gola. Najdraže mu je, prije nego što zabije gol povaljati bekove i golmana na travu. Nosi cipele broj 48, visok je oko metar i devedeset centimetara. Koristi obje noge, fizički je snažan, može igrati sve pozicije u momčadi. U duelima je dominantan, jak, dobro se gradi. Kad je u posjedu lopte razmišlja, ima i onu „zadnju  loptu“ koja se traži od nogometaša. Za svoju visinu je i dovoljno brz. 

Na tržištu vrijedi 1.000.000 kuna.

Ne vjerujete?

Zove se Filip Matijašević. Igra za NK Hajduk Pakrac. Ako bude imao volje da izdrži naporne nogometne treninge i posveti se nogometu, postat će klasa. Do tada, bodrimo ga i uživajmo u njegovom razvoju", vizionarski je prije 11 godina napisao Mladen Nagy.

Vizionarski tekst pokojnog Mladena Nagyja o Filipu Matiješeviću koji je objavljen prije 11 godina
Vizionarski tekst pokojnog Mladena Nagyja o Filipu Matiješeviću koji je objavljen prije 11 godina

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!