Fotografija: Slavlje u Okučanima/Foto: Pakrački list
Galerija
Slavlje u Okučanima/Foto: Pakrački list

Pakrački Hajduk osvojio naslov jesenskog prvaka: "Cilj nam je bio ostanak u ligi, a sada smo prvi"

Nevjerojatnu jesen odigrao je Filip Matijašević koji je u 12 nastupa postigao 26 golova, a njegov učinak uspoređuju s učinkom najboljih svjetskih napadača



Pakrački Hajduk jesenski je prvak Međužupanijske nogometne lige Brod –Požega, a furioznu jesen jednako tako furiozno je zaključio 5:0 pobjedom u posljednjem 13. kolo na gostovanju u Okučanima.

Hajduk je jesenski dio prvenstva završio s 9 pobjeda, 3 remija i samo jednim porazom. Od ukupno 30 osvojenih bodova, 17 su osvojili u Pakracu, a 13 na gostujućim travnjacima.

Tri i pol gola po utakmici

U 13 utakmica postigli su uvjerljivo najviše golova u ligi, čak 49 što je prosjek od 3,5 po utakmici. Koliko su hajdukovci ove jeseni bili efikasni potvrđuje podatak da je iza njih drugi po efikasnosti Slavonac iz Nove Kapele koji je u isto toliko odigranih utakmica postigao 35 golova, čak 14 manje. S druge strane odlična je bila i obrana koja je primila 12 golova, a u ligi su ove jeseni manje primile još samo dvije momčadi, četvrtoplasirani Lipik 1925 (8 golova) i trenutno drugoplasirani Vinogorac (10). Nevjerojatnu jesen odigrao je Filip Matijašević koji je u 12 nastupa postigao 26 golova i koji je uvjerljivo najbolji strijelac Lige. Posebno impresivan bio je nastup u Sikirevcima gdje je u pobjedi Hajduka 7:0 Filip postigao svih 7 golova.

Vjerni navijači Hajduka iz Pakraca/Foto: Pakrački list
Vjerni navijači Hajduka iz Pakraca/Foto: Pakrački list

Statistički gledano, Filip je zabio 53 posto Hajdukovih ovojesenskih golova. Osim što je nemilosrdno zabijao, Filip je i razigravao suigrače pa je tako u statistiku ubilježio i 10 asistencija. Hajduk je jedini ovosezonski poraz doživio u 10. kolo na gostovanju u Oprisavcima kod ekipe Zadrugar rezultatom 2:3, a na ovoj utakmici Filip nije mogao igrati zbog tri žuta kartona.

Ilustracija nogometnih čarolija
Ilustracija nogometnih čarolija

Zanimljivu ilustraciju i statistiku napravili su na facebook stranici nogometne_carolijebpz koje službeno prate ovu Ligu. Kako su u objavi napisali; statistika o kojoj bruji cijela Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija uspoređuje Filipov učinak s učinkom najboljih svjetskih napadača. Iako Halland, Mbappe, Kane i ostali igraju u najjačim ligama svijeta, lijepo je vidjeti Filipa u ovakvom probranom društvu.

Efikasna jesen

Uz Filipa, efikasnu jesen imao je i Matija Benković koji je postigao 5 golova, jedan manje je zabio Filip Dietzman, 3 je postigao Julien Brandon Katie, a 2 Mohamadou Cassama, francuska pojačanja koja su ovo ljeto stigla u Hajduk.

Igrač Hajduka Mohamadou Cassama/Foto: Pakrački list
Igrač Hajduka Mohamadou Cassama/Foto: Pakrački list
Igrač Hajduka Julien Brandon Katie/Foto: Pakrački list
Igrač Hajduka Julien Brandon Katie/Foto: Pakrački list

Dva puta se ove jeseni u strijelce upisao i mladi Stjepan Mateš, a po jednom su protivničke mreže tresli Ivan Keć, Marin Čakarić, Stjepan Dietzman, Adriano Baškiera, Patrik Broš i Stjepan Kiš. Uz spomenute strijelce Hajdukov dres ove polusezone nosili su još Mihael Balog, Ivan Benković, Nikša Grubišić, Neo Želimorski, Sven Andričić, Tomislav Bišćanin, Luka i Leo Tepurić, Ivan Turković, Andrej Hrabušicki, Marin Čakarić, Fran Bešlić, Romeo Kohajda i Marko Žilić.

Vrijedi spomenuti i to da je Hajduk ove jeseni među najkorektnijim ekipama u ligi obzirom da su njegovi igrači u 13 dobili 14 žutih i tek 1 crveni karton.

Odlična atmosfera u klubu

Koliko je atmosfera nakon pobjede u Okučanima bila sjajna i koliko ovaj naslov svima u Hajduku znači potvrdio je i trener Dubravko Ljevaković. Svi ljubitelji nogometa s područja Lipika i Pakraca znaju da je Dudo veliki antialkoholičar, sportaš s nultom stopom tolerancije na alkohol, ali nakon „petarde“ u Okučanima i on je popustio i popio 4 viskija.

- Evo upravo sam izašao iz teretane, išao sam malo glavu razbistrit od nedjelje, još me sve boli. Nije alkohol za mene, rekao je na tu temu pa nastavio;

- Naravno da smo jako zadovoljni i rezultatom i atmosferom i ovo je velik i važan rezultat za klub. Koliko su dečki složni, kakva su klapa i koliko uživaju u svemu ovome dokazuje i to da su, umjesto zasluženog odmora, odabrali da treniraju u utorak iako je prvenstvo završeno. Upravo taj ozbiljan pristup radu i treninzima jedan je od razloga ovog uspjeha. Nekad kada na treningu igraju međusobno jedni protiv drugih, to bude bolja i žustrija utakmica nego neka prvenstvena. Važna stvar je da smo mi i najmlađa ekipa u ligi s prosjekom od 20 godina i 62 dana. Većinu momčadi čine mladi igrači između 17 i 22 godine koji već godinama igraju zajedno. S druge strane tu su naši vođe, kapetan i najiskusniji igrač Adriano Baškijera koji ima 35 godina i Filip Matijašević najbolji strijelac i igrač. I Brandon i Cassama koju su nam se priključili u 4. kolu odlično su se uklopili i stvorili smo pravu momčad, kaže trener Dudo.

Nogometna atmosfera u Pakracu/Foto: Pakrački list
Nogometna atmosfera u Pakracu/Foto: Pakrački list

Početkom sezone ovaj uspjeh nije se dao ni izbliza naslutiti pa se kao ovosezonski cilj spominjao ostanak u Ligi. Naravno da naslov prvaka bitno mijenja priču o ambicijama.

Želimo biti prvaci

- Koju god sam momčad i kategoriju vodio, uvijek sam išao na prvo mjesto pa će tako biti i sada. I moje i ambicije igrača i ambicije kluba su da na kraju prvenstva ostanemo na vrhu i budemo prvaci. Cilj je da zadržimo postojeću momčad, Brandon i Cassama su otputovali natrag u Francusku, načelno smo se dogovorili da će se vratiti, i oni sami su izrazili tu želju jer im je ovdje lijepo, ali to ovisi o nekim drugim faktorima. Što se tiče pojačanja nemam nekih potreba iako su eventualna pojačanja uvijek dobrodošla. Uglavnom, kada bi uspjeli osvojiti naslov prvaka bio bi to jedan od najvećih uspjeha kluba u novijoj povijesti, kaže Dubravko koji je svojevremeno imao odličnu igračku karijeru. U dresu Dubrave, a potom i Radnika i Velike Gorice igrao je 1993. i 94. 1. hrvatsku nogometnu ligu, u drugoligašu Bjelovaru bio je najbolji igrač lige, a kao igrač malonogometnog kluba Dudova bure 1993. je bio na korak da postane najbolji strijelac lige, a za dva gola tu titulu osvojio je nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama Vjekoslav Škrinjar.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

I Vladimir Gazić, predsjednik kluba ne krije zadovoljstvo osvojenim naslovom jesenskog prvaka.

Dva nova igrača iz Gvineje

- Posljednji naslov koji je Hajduk osvojio bio je naslov prvaka 1. ŽNL prije 15 godina. Hajduk je godinama uvijek imao kvalitetnu ekipu za neka od prva tri mjesta u ligama u kojima su igrali, ali nikada i za sam vrh. Ovoj ekipi se poklopilo puno toga, ali prije svega mislim da ova ekipa ima ambiciju i pokazala je to brojnim i uvjerljivim pobjedama na gostovanjima. Iako se na početku sezone nismo opterećivali prevelikim ciljevima makar sam bio uvjeren da imamo ekipu za neko od prva tri mjesta, tvrdi Gazić koji je na čelu kluba tri godine.

Vlado Gazić/Foto: Pakrački list
Vlado Gazić/Foto: Pakrački list

Pitali smo ga i o klupskim ambicijama i mogućem ulasku u 3. HNL istok?

- Naravno da ambicija uvijek postoji i da ćemo napraviti sve da na kraju osvojimo naslov prvaka lige. 3. HNL istok je jedna želja, ali to je još jako, jako daleko i ovisi o puno faktora, prije svega o financijama. Mi već godinama imao odličnu podršku Grada Pakraca putem Sportske zajednice, ali trebat će sagledati mogućnosti koliko je realno da klub podnese plasman u viši rang ako ga izborimo na terenu. Što se tiče ekipe plan je da zadržimo postojeći kadar, a u siječnju bi nam na probu trebala stići i dva igrača iz Gvineje pa ćemo tek vidjeti hoće li uistinu i biti pojačanja za momčad, tvrdi Gazić koji na kraju ističe kako u pakračkom Hajduku ozbiljno rade i s mlađim kategorijama u kojima kroz 6 selekcija trenira i igra stotinjak djece.

-Tu posebno moram pohvaliti roditelje koji nam uvelike pomažu u radu i organizaciji, zaključuje.