Fotografija: Daruvarčanin Dominik Bažant slavio je na prvoj ovosezonskoj utrci u Virovitici/ Foto: Privatni album
Galerija
Daruvarčanin Dominik Bažant slavio je na prvoj ovosezonskoj utrci u Virovitici/ Foto: Privatni album

Daruvarčanin Dominik Bažant (13) rasturio na otvorenju prvenstva Hrvatske u kartingu

Prvu utrku startao je s treće pozicije, a kroz cilj je ušao prvi i to s 25 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog vozača, kaže otac Miroslav



Daruvarčanin Dominik Bažant (13) postigao je novi sjajan rezultat u kartingu. Naime, na prvoj ovogodišnjoj utrci Prvenstva hrvatske u kartingu, koja se proteklog vikenda održala u Virovitici, mladi Daruvarčanin osvojio je prvo mjesto u kategoriji Rotax Max JUNIOR, koju voze djeca od 12 do 15 godina.

Podsjetimo, Dominik je svoje prvo postolje osvojio na istoj stazi prije točno godinu dana i to svega nekoliko mjeseci nakon što se uopće počeo baviti ovim sportom, o čemu više možete pročitati OVDJE

Kišni uvjeti

Njegov otac, Miroslav, baš kao i svi članovi AMMK Cobra Virovitica, za kojeg Dominik nastupa, oduševljeni su ovim uspjehom.

- Prošle godine, u svojoj prvoj sezoni osvojio je treće mjesto, što je bio veliki uspjeh, a ovo sada je zbilja iznenađenje za sve nas. Tim više, što su obje utrke vožene po kiši, a Dominiku je ujedno to bio prvi put da je na stazi u kišnim uvjetima. Prvu utrku startao je kao treći, a kroz cilj je ušao kao prvi i to s 25 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog vozača. Iako je prvu utrku razvalio, to ga je koštalo, jer je kišne gume poprilično potrošio. U drugoj utrci kiša je padala još jače te je nju završio kao treći. Budući da se zbrajaju bodovi iz obje utrke, ukupno je osvojio prvo mjesto, ponosno je kazao njegov otac Miroslav Bažant. 

Prvi put na stazi je bio u kišnim uvjetima/ Foto: Privatni album
Prvi put na stazi je bio u kišnim uvjetima/ Foto: Privatni album

Inače, Prvenstvo Hrvatske ove godine sastoji se od šest utrka, od kojih se čak dvije voze u Virovitici. Tu su još i utrke u Novom Marofu, Rijeci, i Puli te jedna u slovenskom Ptuju, koja je iduća na redu i to 12. lipnja. 

- Nastup u Sloveniji, osim za Dominika, bit će svojevrsni test za sve nas. Naime, bit će to njegova prva utrka, koju ne vozi na stazi u Virovitici. Tu ćemo dobiti odgovor na puno pitanja, prvenstveno isplati li nam se i dalje ulagati napore u osiguravanje financijskih sredstava, jer karting je sve samo ne jeftin sport, iskren je Miroslav.

Žude za sponzorima

Naime, prema njegovim riječima, za osigurati jednu natjecateljsku sezonu u ovoj kategoriji potrebno je oko 10 tisuća eura, a Dominik i dalje nema sponzora.

- Primjerice, dobili smo informaciju da će svaki vozač u Ptuju morati rentati motore i neće smjeti nastupati sa svojim. Samo za to trebamo izdvojiti 220 eura. Nadalje, startnina za tu utrku je 140 eura, moramo platiti najam transportera, 35 eura dnevno plaćamo najam staze za trening. Naravno, sami si osiguravamo smještaj, hranu i put. Čak su počeli spominjati i obveznu opremu, odnosno kacigu i rukavice s FIA znakom. Inače, najjeftinija takva kaciga stoji 1000 eura. Dođe li do toga da ćemo za ovu utrku morati kupiti posebnu opremu vrijednu barem 2000 eura, postoji mogućnost da u Ptuj i ne otputujemo, pomalo tužno pojašnjava Dominikov otac. 

Prije starta utrke/ Foto: Privatni album
Prije starta utrke/ Foto: Privatni album

Unatoč svim financijskim problemima, Miroslav ističe da će ovu sezonu nekako izgurati, a što će dalje biti još uvijek ne zna. 

- Stisnut ćemo zube ovih šest utrka, taman da dignemo i kredit. Međutim, za iduću godinu ne mogu ništa obećati, ali Dominik je jako razuman. Budu li njegovi rezultati i dalje odlični, možda uspijemo privući nekog sponzora da nam pripomogne. Kad bi barem našli nekoga da sponzorira startnine i gume, već bi bilo dosta lakše, naglašava otac Miroslav koji je ujedno Dominikov mehaničar i glavni trener.

Obiteljsko druženje prije svega

Bez obzira na navedeno, nekoliko je stvari koje obitelj Bažant motivira i gura iz dana u dan.

- Kad vidim da Dominik iza sebi ostavi dečke koji voze nove kartinge vrijedne i do 10 tisuća eura, a njegov polovni vrijedi 1500 eura, itekako sam sretan. Nadalje, iako ima tek 13 godina, već je naučio "šarafiti" po kartingu, montirati kotače i općenito mehaniku. Međutim, najljepše u cijeloj priči je činjenica da jako puno vremena provodim sa svojim djetetom. Vjerujem da u niti jednom drugom sportu to nije slučaj. Stalno smo zajedno, od jutra do mraka. Naravno da dođe do svađe i nesporazuma, ali kad je ušao prvi kroz cilj u nedjelju, ne znam kako sam uspio suspregnuti suze. Nema tog novca kojim se ovo može kupiti, zaključio je Dominikov otac Miroslav Bažant.

Pobjedničko postolje nakon utrke u Virovitici/ Foto: Privatni album
Pobjedničko postolje nakon utrke u Virovitici/ Foto: Privatni album

Dominik i njegov "novi" karting/Foto: Privatni album
Dominik i njegov "novi" karting/Foto: Privatni album