Fotografija: Dominik sa svojim kartingom i peharima nakon 27. nagrade Virovitice/ Foto: Miroslav Bažant
Galerija
Dominik sa svojim kartingom i peharima nakon 27. nagrade Virovitice/ Foto: Miroslav Bažant

Daruvarčanin Dominik Bažant (13) postao viceprvak Hrvatske u kartingu

Dominik se okitio i naslovom prvaka Otvorenog prvenstva Zagreba, a dobitnik je i nagrade za početnika godine, kaže otac Miroslav Bažant



Daruvarčanin Dominik Bažant (13) viceprvak je Hrvatske i prvak Otvorenog prvenstva Zagreba u kartingu u klasi Rotax Max Junior.

Ove prestižne titule Dominik je potvrdio na samom raspletu sezone, koja je okončana dvodnevnim natjecanjem u Virovitici proteklog vikenda. Nakon kišne subote u kojoj je mladi Daruvarčanin u dvije utrke osvojio dva druga mjesta, u nedjelju se odlučivalo prvenstvo. A bilo je dramatično…

- U prvoj nedjeljnoj utrci Dominik je kretao s druge startne pozicije, ali je u prvom zavoju bio izguran sa staze, te je pao na posljednje peto mjesto. Uslijedila je grčevita borba između četiri vozača, koja je nažalost kulminirala teškom nesrećom vozača KK Rijeka u samoj završnici, nakon koje je utrka morala bila prekinuta. Zahvaljujući prisutnosti vozila hitne pomoći i cijele medicinske ekipe na karting utrkama, vozaču je brzo pružena prva pomoć i prijevoz do virovitičke bolnice gdje su mu srećom utvrđene samo lakše ozljede. Dominik se zbog prekida utrke morao zadovoljiti s trećim mjestom, istaknuo je Miroslav Bažant, Dominikovom otac.

Proglašenje pobjednika nakon utrke/ Foto: Miroslav Bažant
Proglašenje pobjednika nakon utrke/ Foto: Miroslav Bažant

O konačnom poredak tako se odlučivalo u drugoj utrci, u kojoj se startalo prema poretku iz prve utrke.

- Zahvaljujući uistinu spektakularnom, hrabrom i čistom manevru pretjecanja protivnika iz KK Dubrovnik Dominik je izborio drugo mjesto u toj utrci, a time i u Prvenstvu Hrvatske, što je u konačnici značilo naslov viceprvaka, ponosno će Dominikovi otac.

Rookie of the year

Miroslav Bažant dodao je i to da su se neke ovogodišnje utrke bodovale i za Otvoreno prvenstvo Zagreba (tzv. regiju sjever) te je Dominik tako u tom natjecanju osvojio prvo mjesto zahvaljujući i pobjedi na stazi Box 707 kod Koprivnice u lipnju ove godine.

Prošlog se vikenda održala i svečana dodjela priznanja za 2021. godinu u virovitičkom Gradskom muzeju. Dominik je uz pehar za osvojeno treće mjesto u toj sezoni dobio i posebno priznanje za početnika godine, tzv. Rookie of the year 2021.

Dominik Bažant - Rookie of the year 2021./ Foto: Miroslav Bažant
Dominik Bažant - Rookie of the year 2021./ Foto: Miroslav Bažant

Inače, prema kalendaru ova sezona trebala je biti duža, s ukupno šest utrka, međutim nakon prve utrke prvenstva u Virovitici, o čemu smo pisali OVDJE, došlo je do otkazivanja utrke u slovenskom Ptuju, a potom i utrke u Novom Marofu. 

- Nama to nije išlo na ruku jer smo, prije nego što se za otkazivanje utrka znalo, na tim stazama trenirali. Zanimljivi su razlozi otkazivanja koji su u kuloarima razni… od nesuglasica sa slovenskim karting savezom, do sitnih interesa pojedinaca iz Hrvatskog karting saveza. Bilo kako bilo, umjesto utrkivanja na vrhunskim karting stazama sezona se tako nastavila na poludovršenoj stazi u Šmrici pokraj Rijeke krajem kolovoza. To je staza s opasnim zonama izlijetanja, bez pravog smještajnog prostora za timove. Prema mišljenju mnogih, na toj se stazi ove godine utrkivanje nije trebalo dozvoliti. Dominik je na toj utrci zabilježio i najgore rezultate, peto mjesto nakon dobivenih pet sekundi kazne zbog kontakta s drugim vozačem i jedno treće mjesto. Tu smo zapravo izgubili prvenstvo, prisjeća se Miroslav Bažant. 

Zadovoljni odrađenom sezonom

Unatoč tome ističe da su s netom završenom sezonom ipak poprilično zadovoljni. 

- Moramo uzeti u obzir da je to Dominikova tek druga sezona čime je u svojoj klasi najneiskusniji vozač, ali i činjenicu da mi na treninge i natjecanja dolazimo sami. Osim što sam mu otac, Dominiku sam i trener (koji nikada nije vozio karting), mehaničar (koji o podešavanju kartinga zna samo ono najosnovnije), kondicijski trener, nutricionist, a na kraju sponzor i menadžer. To je jako teško i uzevši to sve u obzir postigli smo veliki uspjeh. Tim više što je iza nas ostala konkurencija koja nastupa s iskusnim i plaćenim trenerima i mehaničarima i koja je u kartingu već dugi niz godina, naglašava Miroslav te dodaje da se primjerice iskusni mehaničari i treneri u kartingu plaćaju između 150 i 250 eura na dan.

Koncentracija i iščekivanje početka utrke najnapetiji je dio dana/ Foto: Miroslav Bažant
Koncentracija i iščekivanje početka utrke najnapetiji je dio dana/ Foto: Miroslav Bažant

Svakako treba spomenuti i državnog prvaka Leona Zelenku, za koga je malo tko u Hrvatskoj uopće čuo, iako dečko ostvaruje sjajne rezultate. 

Opaka konkurencija

- Prije svega Leonu najiskrenije čestitam na naslovu. Riječ je o dečku koji je ove godine osvojio naslov europskog prvaka u francuskom LeMansu, a pobjednik je i Sportstil kup te prvak CEZ-a (centralno europske zone). Nadalje, taj mladi vozač nastupao je, i ove godine ponovno će nastupiti na svjetskom prvenstvu na kojem mu držim palčeve da ga osvoji. On je u kartingu već deset godina i uz njega je iskusan trener i mehaničar, a slobodno ću reći i znatno veći budžet, jer je samo u ovoj sezoni izmijenio tri potpuno nova kartinga, objasnio Miroslav Bažanta te dodao da završiti sezonu samo šest bodova iza takvog vozača zapravo je maksimum koji su Dominik i on uopće mogli postići.

Kvalifikacije za utrku u kišnim uvjetima/ Foto: Miroslav Bažant
Kvalifikacije za utrku u kišnim uvjetima/ Foto: Miroslav Bažant

Unatoč svemu navedenog, Bažant smatra da Leon Zelenka, s takvim referencama zapravo i ne bi trebao nastupati na Prvenstvu Hrvatske, jer dodaje, to natjecanje ipak je slabijeg ranga. 

- Navodno je razlog njegovog nastupa prisila ili bolje rečeno ucjena Hrvatskog karting saveza kako bi Leon mogao dobiti licencu bez koje ne bi mogao nigdje nastupati. Ako je tome uistinu tako, onda se smatramo na neki način pokradeni lošom politikom Saveza prema dečkima koji su se borili samo za naslov prvaka u Hrvatskoj. U prilog tome ide i činjenica da Leon i njegova ekipa nisu imali niti ambicija niti želja nastupati na ovom prvenstvu, nisu na njemu nastupali u proteklih nekoliko sezona, pa mene, ali i ostale roditelje vozača iz ove klase, zanima zašto je ove godine morao nastupiti, pita se Miroslav Bažant.

Muke po financijama

Na kraju sezone obitelj Bažant postavlja si pitanje što i kako dalje.

- Svjesni smo činjenice da Dominikov talent nije upitan te da je potrebno puno trenirati i voziti što više utrka u što jačoj konkurenciji, a to zapravo znači udaljiti se od PH, okrenuti se prema jačim natjecanjima. Veliki iskorak svakako bio bi nastupati na slovenskom Sportstil kupu gdje se utrke voze u konkurenciji 20-tak vozača na modernim stazama uglavnom u Italiji, Sloveniji i Austriji. Super za “brušenje talenta”, ali skupo. Prema nekim našim procjenama za tu sezonu trebalo bi nam oko 20 tisuća eura, što je za naš budžet previše. Sponzora koji bi nas pratio još uvijek nemamo, ali ove smo sezone ipak dobili jednu financijsku pomoć, i to od daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka na kojoj smo mu uistinu neizmjerno zahvalni. Ako se uzmu u obzir cijene kartinga, njegove opreme i dijelova ta nam pomoć nije pomogla toliko financijski koliko nam je značila za podizanje morala, želje, volje, ambicije….Tada sam odlučio dodati još svojih sredstava, kupiti noviji karting, reparirati motor, opremiti karting s novom telemetrijom, opremiti se sa još dodatnog alata i uređaja te odraditi više treninga od planiranog. Slobodno sada mogu reći da bez te pomoći gradonačelnika do titule viceprvaka ne bi niti došli. Bilo je nažalost i onih koji su samo obećavali, iskreno će Bažant.

Ovako to izgleda na treningu za utrku u Sloveniji – 23 kartinga u istoj klasi/ Foto: Miroslav Bažant
Ovako to izgleda na treningu za utrku u Sloveniji – 23 kartinga u istoj klasi/ Foto: Miroslav Bažant

Dodaje i to da se zahvaljuje i Print studiju Ivesa, jer im, kaže, uvijek izađu u susret s izradom startnih brojeva za karting koje nikada nisu naplatili.

Ovo je možda i kraj

- Problem s kojim se sada susrećem je taj da Dominik nakon razočaranja zbog spomenute politike HAKS-a i otkazivanja utrka više ne želi voziti utrke u PH. Pred nama je sada zimska pauza, ima vremena o svemu dobro razmisliti. Respektirati ću njegovu odluku, ali mi nažalost bez dodatne financijske pomoći na spomenuta jača natjecanja ne možemo sami, tako da postoji i mogućnost da iduće godine u karting natjecanjima nećemo više uopće nastupati. Biti će mi to žao, jer ima talenta, ima hrabrosti i odlučnosti u vožnji, ali jednako tako vidio je kako funcionira karting sport u Hrvatskoj, a kako u susjednoj Sloveniji, pa me njegova trenutna odluka uopće ne čudi, zaključio je Dominikov otac Miroslav Bažant i dodao da će ipak nada i vjeruje u čudo preko zime.

Noviji i konkurentniji karting/ Foto: Miroslav Bažant
Noviji i konkurentniji karting/ Foto: Miroslav Bažant