Fotografija: Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Galerija
Foto: Facebook/Beer lovers marathon

TRČANJE I ALKOHOL Ovo su najšašavije pijane utrke na svijetu, neke se trče i u Hrvatskoj

Nutricionističke preporuke za trkače rijetko uključuju alkohol, no postoje utrke koje se ne drže strogo ovog pravila. Na jednoj od njih trčali su i naši DaruvarčaniKad pomislimo na trčanje, na pamet nam padaju naporni treninzi, požrtvovnost, zdrava prehrana i uredne životne navike. Bilo da se radi o cijelom maratonu, dugom 42,2 kilometra, ili laganoj rekreativnoj utrci od pet kilometara, nutricionističke preporuke za trkače rijetko uključuju alkohol, piše portal Putni kofer.hr.

Pijane utrke

No postoje utrke koje se ne drže strogo ovog pravila, a Putni kofer vam u nastavku predstavlja “najpijanije” utrke u Europi!

Trčanje je posljednjih godina sve popularnije, diljem svijeta sve je više rekreativaca koji trče zbog zabave i održavanja pristojne forme, a ne toliko zbog rezultata, pa se pojavljuju i utrke koje spajaju zabavu i sport. I uključuju pijuckanje alkohola! Ovih nekoliko “pijanih utrka” u svijetu pokazuje kako je moguće spojiti trčanje i cuganje. A jedna od njih održava se u Zagrebu.

15 vrsta nektara od hmelja u Belgiji

Liège, grad slobodnog duha u Belgiji, svakog svibnja postaje mjesto okupljanja ljubitelja trčanja i dobrog piva na već tradicionalnom Beer Lovers’ Marathonu. Duž maratonske rute, duge 42,2 kilometra, svakih pet kilometara trkači mogu kušati belgijska piva, a ukupno im je za vrijeme trčanja ponuđeno čak 15 vrsta na različitim lokacijama.

Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Foto: Facebook/Beer lovers marathon
Foto: Facebook/Beer lovers marathon

Atmosferu na utrci podiži bendovi i DJ-i, a većina trkača dolazi u zanimljivim kostimima koji cijelo događanje čini još šarenijim i veselijim. Organizatori ističu kako ispijanje piva na okretnim stanicama nije obavezno, ali ovo je ipak “marathon ljubitelja piva” pa malo tko preskače okrijepiti se.

Pijuckanje vrhunskih vina na Kanarima

Za one koji vole vina i trčanje kroz prekrasne krajolike savršena je utrka Lanzarote Wine Run, koja se svakog lipnja održava na tom slikovitom kanarskom otoku.

Lanzarote Wine Run/Foto: Unsplash
Lanzarote Wine Run/Foto: Unsplash

Polumaraton koji prolazi kroz prekrasne vinograde i uz neke od najpoznatiji bodega na otoku, ujedno je i promocija lokalnih vinara koji nude svoja pića na deset okrepnih stanica duž rute. Za one kojima je 21,1 kilometar previše, tu je i kraća utrka od 12 kilometara koju možete i prehodati

Trčanje kroz vinograde u Velikoj Britaniji

Poznati engleski proizvođač vina Denbis dobitnik je brojnih nagrada za svoje proizvode, a najbolji način da ih kušate je pridruživanje maratonskoj ili polumaratonskoj utrci Bacchus Marathon & Half Marathon u Surreyu.

Foto: Bacchus Marathon
Foto: Bacchus Marathon

Utrka prolazi kroz vinograde na Denbisovom imanju površine 627 hektara i kroz zaštićeni prirodni krajolik, a na pet okrepnih stanica nude se Denbisova vina, bezalkoholna pića i grickalice. Nakon utrke, umornim maratoncima poslužuje se izdašno svinjsko pečenje.

Fina vina, sir i kamenice u Francuskoj 

Marathon du Médoc postoji od 1985. godine i jedna je od utrka koja je postavila standard za sve slične u svijetu. Ruta punog maratona vijuga kroz francusku regiju Médoc u blizini Bordeauxa a duž staze je postavljeno čak 21 okrepna stanica s finim vinima. Kako je ovo ipak Francuska, osim vina nude se i vrhunski sirevi, kamenice i odresci, a brojni trkači dolaze odjeveni u elegantne kombinacije.

U Škotskoj se okrepljuju viskijem

Škotska je poznata po destilerijama viskija i odličnoj kvaliteti tog proizvoda, pa ne čudi da je upravo tom piću posvećena i slavne trka Dramathon koja se održava u mjestu Speyside. Trkači mogu izabrati marathon, polumaraton, utrku na 10 kilometara ili štafetni maraton. Maratonci kreću iz destilerije Glenfarclas, a natjecatelji na kraće dionice pridružuju im se duž rute, kako bi svi prošli kroz cilj na istom mjestu, u slavnoj destileriji Glenfiddich. Svom napretku i uspjehu nazdravljaju, dakako, čašom vrhunskog viskija.

Beer Mile u Zagrebu

Različite pivske utrke održavaju se diljem svijeta, a ovaj je trend stigao i u Hrvatsku. U Zagrebu se svake godine održava Beer Mile, utrka koja je, prema riječima organizatora, “crossover između prave atletske utrke i alkoholne zabave”.

Pravila nalažu da svaki natjecatelj treba popiti četiri male boce piva i otrčati četiri kruga atletske staze duge 400 metara. Starta se s ispijanjem prvog piva, zatim se trči krug, pa drugo pivo, pa krug, pa treće pivo, pa krug, pa četvrto pivo, pa zadnji krug. Četiri kruga od 400 metara čine taman jednu milju, pivsku milju. Trči se pojedinačno ili u miješanim muško-ženskim štafetama, piše Putni kofer.

Pivska milja u Novskoj

No, postoji još jedna utrka u Hrvatskoj u kojoj se trči i pije pivo. Riječ je o Pivskoj milji koja se održava u Novskoj, a u kojoj su sudjelovali i naši Daruvarčani o čemu smo pisali OVDJE.

Daruvarčani na
Daruvarčani na "Pivskoj milji"/Foto: Tihomir Djedović
Krotitelj lavova Tihomir Djedović Ticho također je trčao Pivsku milju/Foto: Tihomir Djedović
Krotitelj lavova Tihomir Djedović Ticho također je trčao Pivsku milju/Foto: Tihomir Djedović
Daruvarski Iron man Goran Jureković Gogo na utrci u Novskoj/Foto: Tihomir Djedović
Daruvarski Iron man Goran Jureković Gogo na utrci u Novskoj/Foto: Tihomir Djedović

Utrka se trči u dužini 1600 metara, a svaki trkač pije 0.3 litre piva četiri puta. Prvi put na startu, drugi nakon 400 metara i tako još na 800 i na 1200 metara.

Na svakom punktu gdje se pije pivo stoje suci koji paze na regularnost i pravilnost utrke. Nakon svake popijene pive, boca se mora podignuti iznad glave i okrenuti naopako. Ništa ne smije curiti. Ako iscuri, dobivate negativne bodove (dodatnih 60 sekundi na svaki decilitar ne popijene pive)

Kako ne bi nastao kaos na startu, trči se u intervalima po 20 natjecatelja. Oni imaju svoje startne brojeve koji su povezani sa stolom na kojemu će se nalaziti pivo. Znači trkač sa startnim brojem 22 pije pivo koje će biti pored oznake 22.

Ukoliko natjecatelj povrati - trči dodatni krug! 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!