Fotografija: I dalje ovaj dječak ne skida osmijeh s lica/Foto: Privatni album, Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
I dalje ovaj dječak ne skida osmijeh s lica/Foto: Privatni album, Tom Dubravec/CROPIX

Mali lav Noa kreće u nogometni kamp Real Madrida: "U Modrićevoj je grupi, izvan sebe je od sreće"

Mali heroj iz Daruvarskog Brestovca Noa Matina ove će jeseni krenuti u 1. razred, a njegovo zdravstveno stanje koje liječnici detaljno pregledavaju svakih 6 tjedana, je dobroNoa Matina iz Daruvarskog Brestovca bit će jedan od mališana koji će idući tjedan zaigrati nogomet u kampu Real Madrida u Slatini. Noa nije običan dječak. On je mali lav koji je u posljednjih godinu dana prošao takvu borbu za vlastiti život kakvu nitko ne bi trebao proći. Umjesto u prvi razred, Noa se lani spremao za tešku operaciju kojom mu je odstranjen tumor iz bubrega veličine 17 centimetara. Uslijedio je dug oporavak, tri dana intenzivne njege, kemoterapije, komplikacije, dugi boravci u bolnici…

Foto: NK Dinamo Dežanovac
Foto: NK Dinamo Dežanovac

Sve ovo danas se obitelji čini kao noćna mora. No, u borbi nisu bili sami. Kako bi dječaku i njegovoj obitelji pomogli, ujedinila se cijela Hrvatska, ali i ljudi izvan nje. Čudo, rekli bi mnogi! U najtežoj borbi protiv karcinoma, Noa je imao takvu podršku kakvu je teško zamisliti. A da nije zaboravljen ni danas, kada je dobro i kada samo ide na redovne kontrole, dokazuje i najnoviji primjer u kojem je Noa pozvan da bude član kampa Real Madrida u Slatini.

Upis u 1. razred

Inače, riječ je kampu kojeg organizira Nogometni klub Slatina od 7. do 11. srpnja, a vode ga treneri Real Madrida, uz pomoć stručnjaka iz Škole nogometa Slatina. U Kampu Real Madrida, najvećeg nogometnog kluba na svijetu, nogomet će usavršavati više od 150 mališana.

Kako nam priča Noina mama Maja, njezin dječak, uskoro prvoškolac, sudjeluje u ovom pravom sportskom spektaklu na poziv Dalibora Čipčije, trenera u slatinskoj školi nogometa i glavnog organizatora dolaska najvećeg svjetskog kluba u Hrvatsku.

S mlađim bratom u igri/Foto: Privatni album
S mlađim bratom u igri/Foto: Privatni album

- Dalibor je vidio članak o nama nakon čega se javio suprugu Draženu. Taman smo se vraćali s kontrole u Zagrebu i bili smo zatečeni kada nam je rekao da bi nam htio pomoći. Rekli smo mu da donacije ne trebamo, no tada je rekao da ne misli na novac već da mu je želja iznenaditi Nou jer zna kako je Noa veliki zaljubljenik u nogomet, konkretno u NK Hajduk. I potom nam je ponudio da Nou besplatno uključi u Nogometni kamp Real Madrida, priča nam Maja koja je baš danas sa sinom bila u Slatini po opremu za sudjelovanju u Kampu.

More preskupa opcija

Inače, Noa kao mali U9 nogometaš spada u Modrićevu grupu i naravno da je izvan sebe od sreće.

Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

- Noa inače, s bratom Nikšom trenira nogomet u NK Dežanovac. A s njima trči i Dražen, jača pluća nakon svojih zdravstvenih problema. Kako bi Noi bilo ljepše u Slatini, sami smo upisali i Nikšu u Realov kamp tako da ćemo svi zajedno u Slatinu, onako obiteljski, priča nam Maja i dodaje kako će im to svima dobro doći da se malo odmaknu od svakodnevnih briga i obveza. More im je, priznaje, preskupa opcija za godišnji odmor.

Naposljetku, zamolili smo Maju da nam kaže kako je Noa sada, što kažu liječnici i koliko često idu na kontrole.

Noa je zadnjih 24 sata nosim KMET/Foto: Privatni album
Noa je zadnjih 24 sata nosim KMET/Foto: Privatni album

- On je i dalje veliki pozitivac, upisao je 1. razred, veseli se jako školi i sada se pomalo priprema za taj veliki korak u svom malom životu. Voli djecu, društvo i ljude oko sebe. Cijela ga je ova situacija toliko promijenila da mi više nemamo malo dijete. Sazrio je preko noći, kaže Maja i prebacuje se na onaj zdravstveni dio.

Maja i Noa u bolnici/Foto: Privatni album
Maja i Noa u bolnici/Foto: Privatni album

Noa trenutno ima ugrađen port. To je cjevčica koja je ugrađena s lijeve strane iznad srca i kroz nju se vadi krv, te sve ostalo što liječnicima treba kako bi svakih 6 tjedana provjeravali Noino stanje. Kroz port je Noa dobivao i kemoterapije.

Redovite kontrole

- Ono što ja ne volim niti pomisliti, mnogima se zna bolest vratiti pa se kroz port nastavlja liječenje. Zato neka djeca imaju tu cjevčicu ugrađenu i do tri godine. No, nećemo misliti negativno, kaže nam Maja i priča nadalje kako su baš jučer bili na kontoli u Zagrebu. Noi je izvađena krv, dao je urin, napravili su mu UZV trbušne šupljine i RTG pluća.

Osmijeh ovoga dječaka mnoge je oborio s nogu/Foto: Privatni album
Osmijeh ovoga dječaka mnoge je oborio s nogu/Foto: Privatni album

- Jučer smo dobili KMAT, to je zapravo holter tlaka. Kroz 24 sata taj aparat kontinuirano mjeri arterijski tlak i to za vrijeme uobičajenih aktivnosti, kaže Maja koja stručnim liječničkim fraza barata kao da je medicinske struke. Sve joj to, ističe, nimalo nije teško, a sve misli su usmjerene samo u pozitivnom smjeru. Jer naposljetku, jedino je važno da Noa ostane dobro i da zadnjih godinu dana bude podsjetnik kako smo krhki i kako nam se svima u trenutku mogu promijeniti životni prioriteti.

Nova frizura na koju ga je mama jedva nagovorila/Foto: Privatni album
Nova frizura na koju ga je mama jedva nagovorila/Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!