Fotografija: Usprkos teškoj borbi s bolešću, Noa je izašao kao pobjednik/Foto: NK Ribar Končanica, Privatni album
Galerija
Usprkos teškoj borbi s bolešću, Noa je izašao kao pobjednik/Foto: NK Ribar Končanica, Privatni album

Mali heroj Noa Matina (6) završio s kemoterapijama: "Sve je čisto i neka tako i ostane!"

"Sada slijedi ona rečenica koju ja uopće ne volim izgovoriti, a ona glasi mogućnost povratka bolesti. Ne želim o tome niti razmišljati. Prošli mjesec bili smo na kontroli. Sve je čisto i neka tako i ostane", presretna je MajaKONČANICA – Sjećate se dječaka imena Noa Matina? Prije nekoliko mjeseci svojim optimističnim stavom u borbi protiv zloćudne bolesti koja je okovala njegovo djetinjstvo, dignuo je na noge cijelu zemlju. Više pročitajte OVDJE.

Hrabra obitelj, majka Maja i otac Dražen nisu dali da karcinom bubrega 2. stupnja njihovom 6-godišnjem djetetu pokvari planove o bezbrižnoj igri i odrastanju. Uhvatili su se u koštac sa svakim problemom koji je iskočio, a vjerujte, tih problema bilo je napretek. Pomogli su im ljudi sa svih strana, prikupio se novac za odlazak na liječenje, a oni su dali sve od sebe da njihov dječak duhom ne potone. I uspjeli u tome! Štoviše, danas je cijela obitelj jača nego ikad prije.

Noa iz Daruvarskog Brestovca nedavno je završio s primanjem kemoterapija, a na jesen čekaju ga slatke brige – polazak u 1. razred čemu se on neopisivo raduje, potvrđuje nam mama Maja.

Završili kemoterapije

- Početkom siječnja primili smo zadnju kemoterapiju. Budući da smo primali dvije odjednom, odradili smo ih četiri, a zapravo je to osam. Nakon što su nam to rekli, nisam znala da li da budem u šoku, zabrinuta ili da skačem od sreće do plafona. Bio je to pravi val emocija, prisjeća se Maja i dodaje kako su sada trenutno na intenzivnom praćenju.

Osmijeh ovoga dječaka mnoge je oborio s nogu/Foto: Privatni album
Osmijeh ovoga dječaka mnoge je oborio s nogu/Foto: Privatni album

- Sada slijedi ona rečenica koju ja uopće ne volim izgovoriti, a ona glasi mogućnost povratka bolesti. Ne želim o tome niti razmišljati. Prošli mjesec bili smo na ultrazvuku, magnetu i na kontroli. Sve je čisto i neka tako i ostane. To su baš najbolje moguće vijesti, presretna je Maja koju smo pitali i za zdravlje supruga budući da je bio na operaciji nakon što su mu pronađene bule na plućima.

- Dvije su mu odstranili. Po slici trebala je jedna biti veličine 8 cm, a na kraju je bila 12 cm. Toliko pluća mu je odstranjeno, 12 centimetara. Lijeva strana mu je potpuno drvena, a liječnici su rekli da će tako biti šest mjeseci. Bolovi su abnormalno jaki. Dobio je teške lijekove. Prepisan mu je neki narkotik koji i ne uzima jer od njega samo spava. Trudi se preživjeti s jakim lijekovima protiv bolova. Znate kako je to? Uvijek se stavlja u drugi plan, priča Maja koja se trudi sve držati pod kontrolom.

Kako ne bi morali kupovati svu hranu, uzgajaju piliće i svinje, a imaju i vrt.

Pripreme za školu

- Lani nam je sve propalo. Hladnjača je ostala prazna. Posadili smo 150 kilograma krumpira, sve je propalo, no tako je moralo biti. Imali smo tada drugih briga na pameti, prisjeća se Maja koja je unatoč svemu što je prošla jako optimistična i hrabra.

- Nema bolje nagrade nego zdravo dijete. Neka tako i ostane. Svim još jednom zahvaljujem na pomoći. Nakon što se do kraja izvučemo iz ovoga, i nakon što prođe kritičnih godinu dana, bit ćemo spremni pomoći svima ostalima kojima je to potrebno sada. Svi mi na vijestima gledamo o bolesnoj djeci i suosjećamo s obiteljima, no kada ti to osjetiš na svojoj koži, to je osjećaj koji se ne može s ničim usporediti, priznaje Maja koja bolesno dijete ne želi niti najgorim neprijateljima.

Na kraju našeg razgovora pohvalila nam se Maja kako na jesen Noa kreće u 1. razred.

- Vodit ćemo ga dotad kod pedagoginje da malo više radi s njim. On se mora socijalizirati jer je dosad bio isključivo s mamom i tatom. Mora se opustiti uz djecu, naviknuti na društvo. Pričali smo i s ravnateljem, postoji mogućnost da će mu u početku biti potreban asistent dok sve ne pohvata. Na bolničkom odjelu postoji učiteljica, ali oni tamo zaista u toj borbi za život ne muče male pacijente sa znanjem i ispitivanjem. To je nemoguće uz sve nuspojave koje ih muče tokom liječenja, priča Maja i otkriva nam kako se Noa jako veseli.

Baš joj je jučer rekao da mu kupi knjige za školu.

Želja za druženjem

Koliko veliko srce Noa ima, dokazuje i zahvala koju je nedavno dodijelio članovima NK Ribar Končanica i HNK Daruvar.

Noa i tajnik NK Ribar Končanica/Foto: NK Ribar Končanica
Noa i tajnik NK Ribar Končanica/Foto: NK Ribar Končanica

„Prije nedjeljne utakmice u Daruvaru, Noa Matina i njegov otac Dražen su našem tajniku uručili zahvalnicu za donaciju od prošle godine. Noa, nastavi biti borac kao i do sada i sigurni smo da ćeš uskoro i ti nositi dres kluba koji sam odabereš“, poručili su iz NK Ribar Končanica.

Zahvalnicu je od Noe dobio i HNK Daruvar.

Noa je zahvalnicu uručio i HNK Daruvaru/Foto: Privatni album
Noa je zahvalnicu uručio i HNK Daruvaru/Foto: Privatni album

Noa i njegove zahvalnice/Foto: Privatni album
Noa i njegove zahvalnice/Foto: Privatni album

Maja nam na kraju kaže kako bi bila baš sretna kada bi nakon svega mogli okupiti svoje prijatelje, poznanike i dobročinitelje u jednom toplom, spontanom druženju na otvorenom.

- Zašto ne? Možemo se svi okupiti na igralištu i družiti. No, rado bih za to još malo pričekala. Još nismo skroz opušteni. Neka prođe još koji ultrazvuk i kontrola. Neka budemo sigurni da je Noa potpuno zdrav i da će nam takav ostati, skromno i sa samo jednom željom završava Maja naš razgovor.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!