Fotografija: Izložba će se održati u galeriji koja nosi ime po slavnoj umjetnici/ Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Izložba će se održati u galeriji koja nosi ime po slavnoj umjetnici/ Foto: Nikica Puhalo

Litografije i gravure Eve Fischer ove nedjelje bit će izložene u Zavičajnom muzeju

U Daruvar dolazi ukupno 44 takvih djela, a ono što je najvažnije je činjenica da ta djela Eve Fischer nikada nigdje u svijetu nisu bila izložena, kaže Vanda Cegledi



Daruvarskom Zavičajnom muzeju pripala je velika čast. Naime, upravo ovdje po prvi put u povijesti bit će predstavljene litografije i gravure svjetski poznate umjetnice, inače rođene Daruvarčanke, Eve Fischer.

Kako i priliči, izložba će biti postavljena u galeriji koja nosi ime same autorice i to povodom Dana židovske kulture. Pored Zavičajnog muzeja i Grada Daruvara u organizaciji ove jedinstvene izložbe sudjeluju i Židovska općina Daruvar, Zaklada Eva Fischer i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

44 eksponata

- U Daruvar dolazi ukupno 44 takvih djela Eve Fischer. Litografije i gravure dolaze u papirnatom obliku te će kod nas biti uokvirene. No, ono što je najvažnije ta djela Eve Fischer nikada nigdje u svijetu nisu bila izložena, ponosno je kazala zamjenica daruvarskog gradonačelnika Vanda Cegledi prije desetak dana u razgovoru za MojPortal.hr koji možete pročitati OVDJE

Eva Fischer svjetski je poznata slikarica koja je rođena u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Eva Fischer svjetski je poznata slikarica koja je rođena u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Inače, život i djelo ove slikarice većina Daruvarčana zapravo tek upoznaje. U svijetu slikarstva o njezinom radu, ali i cjelokupnom životu, govori se s velikim poštovanjem. Eva je umjetnički brend koja se na inicijativu zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi i uz pomoć obitelji poznate slikarice, vratila u Daruvar početkom ove godine.

Otvorenje izložbe održat će se u nedjelju, 18. rujna 2022. u 12 sati u prostorima Galerije „Eva Fischer“ u Zavičajnom muzeju Daruvar, odnosno dvorcu grofa Jankovića.