Fotografija: Eva Fischer svjetski je poznata slikarica koja je rođena u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Eva Fischer svjetski je poznata slikarica koja je rođena u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

PO PRVI PUT U SVIJETU Litografije i gravure Eve Fischer u daruvarskom Zavičajnom muzeju

Iako je u svibnju trebala biti postavljena izložba slika Eve Fischer ulje na platnu, od te se ideje odustalo zbog enormne cijene osiguranja koja je iznosila vrtoglavih 19 tisuća euraDaruvarska prva po redu manifestacija "Ljeto u dvorcu" koja je završila prošloga tjedna oduševila je kako građane, tako i organizatore – Zavičajni muzej. Stoga se već kreće s novim aktivnostima koje će obogatiti nadolazeće jesenske mjesece. Riječ je o manifestaciji objedinjenoj pod imenom "Jesen u dvorcu".

Budući da je v.d. ravnateljice Zavičajnog muzeja Marija Ivandekić otputovala u Rim, razgovarali smo sa zamjenicom gradonačelnika Vandom Cegledi koja nam je pojasnila što sve čeka Daruvarčane.

Enormna cijena osiguranja slika

- Još u svibnju nam je bio plan postaviti izložbu Eve Fischer, svjetski poznate slikarice koja je rođena u Daruvaru, odnosno njezina djela ulje na platnu. No, do toga nije došlo zbog enormne, astronomske cijene osiguranja njezinih djela. Radilo se o iznosu od 19 tisuća eura, znači samo dovoz i odvoz njezinih slika. Možemo samo nagađati o pravoj vrijednosti njezinih djela. Trebalo je biti izloženo stotinu njezinih djela, a u sve je trebao biti uključen talijanski Institut za kulturu. Oni su trebali dobrim dijelom financirati taj iznos, no kada su čuli cijenu osiguranja, rekli su da je to previše i da ne mogu izdvojiti toliko financijskih sredstava. Tako da su oni prvi odustali od tog nauma. Uglavnom, mi i dalje imamo želju jednoga dana postaviti tu izložbu, no, nažalost ne sada, iskreno je kazala Cegledi i dodala kako svejedno imaju sjajne vijesti.

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi osmislila je i realizirala Galeriju Eva Fischer u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi osmislila je i realizirala Galeriju Eva Fischer u Daruvaru/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Naime, kako nam kaže dogradonačelnica Cegledi, v.d. ravnateljice muzeja Marija Ivandekić jest u Rimu baš zbog Eve Fischer, odnosno plana da uskoro u Zavičajnom muzeju u Daruvaru postave njezine litografije i gravure.

Marija Ivandekić trenutno u Rimu dogovara detalje izložbe/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Marija Ivandekić trenutno u Rimu dogovara detalje izložbe/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Litografija je na neki način otisak koji se izrađuje na nekom elementu, a gravure su na neki način print, a u Daruvar dolazi ukupno 44 takvih djela Eve Fischer. Litofrafija i gravure dolaze u papirnatom obliku te će kod nas biti uokvirene. No, ono što je najvažnije ta djela Eve Fischer nikada nigdje u svijetu nisu bila izložena. Daruvar će imati tu čast, istaknula je Cegledi i dodala kako će izložba biti postavljena 18. rujna, povodom Europskog dana židovske kulture.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Podsjetimo, krajem siječnja u Daruvaru je utemeljena Galerija Eva Fischer te je po prvi put u Hrvatskoj organizirana izložba o Evi Fischer.

Riječ je o svjetski poznatoj slikarici rođenoj u Daruvaru čiji život i djelo većina Daruvarčana zapravo tek upoznaje. U svijetu slikarstva o njezinom radu, ali i cjelokupnom životu, govori se s velikim poštovanjem. Eva je umjetnički brend koja se na inicijativu zamjenice gradonačelnika Vande Cegledi i uz pomoć obitelji poznate slikarice, vratila u Daruvar početkom ove godine.

Izložba Eve Fischer privukla je nekoliko generacija posjetitelja/Foto: Nikica Puhalo
Izložba Eve Fischer privukla je nekoliko generacija posjetitelja/Foto: Nikica Puhalo

Priča oko Eve Fischer u Daruvaru u budućnosti će se i dalje razvijati, njezino ime trebalo bi grad ucrtati na svjetsku kartu kulture i zbog nje bi u grad trebali dolaziti uglednici iz svijeta kulture, politički predstavnici (prije svega Italije i Izraela), kao i oni obični sasvim obični ljubitelji umjetnosti.

Eva Fischer/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Eva Fischer/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Sve o izložbi koja je krajem siječnja svečano otvorena u dvorcu grofa Jankovića možete pročitati OVDJE.

Izložbeni postav sastojao se mahom od fotografija Eve Fischer iz privatnog života, preslika njezinih dokumenata i memorabilija, a izložen je čak i stari bicikl (isti model na kojem se odmah nakon vjenčanja u Rimu vozila sa svojim suprugom Albertom Baumannom) s cilindar šeširom i vjenčanim buketom u košarici bicikla.

Bicikl, šešir cilindar i vjenčani buket izloženi ispod fotografije s vječanja Eve Fischer i Alberta Baumanna na kojoj se voze na ovom biciklu, ona s buketom, a on s cilindrom/Foto: Nikica Puhalo
Bicikl, šešir cilindar i vjenčani buket izloženi ispod fotografije s vječanja Eve Fischer i Alberta Baumanna na kojoj se voze na ovom biciklu, ona s buketom, a on s cilindrom/Foto: Nikica Puhalo

Ono što je još novo od ovoga tjedna u Zavičajnom muzeju naplata je ulaznica, a kako je došlo do toga, pojasnila nam je dogradonačelnica.

Naplata ulaznica

- Formalno su ulaznice postojale i prijašnjih godina kada je Gradska tržnica upravljala prostorom, no kada je Grad taj dio preuzeo na sebe, nismo smjeli više to činiti. No, sada se ponovno otvorila ta mogućnost pa su se ulaznice vratile. Ipak je to prihod koji dobro dođe Muzeju, iako ne može pokriti sve troškove koji se stvaraju, kazala je Cegledi dodala kako svi koji to žele mogu koristiti i stručno vodstvo koje se pak, naknadno plaća.

Dodajmo, odrasli će ulaznicu platiti 20 kuna, djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci te umirovljenici 10 kuna. Stručno vodstvo košta pak, 120 kuna.

Foto: Dijana Puhalo/Mojportal
Foto: Dijana Puhalo/Mojportal

Naposljetku, pitali smo Vandu Cegledi što još Daruvarčani u narednom razdoblju mogu pogledati u Zavičajnom muzeju.

- I dalje se nastavlja rad u galerijskom razdoblju, u studenom će biti već tradicionalna izložba Šuma okom šumara, zatim u planu je nastaviti priču s Božićem u dvorcu. I ove godine bit će predstavljen srpski Božić kojim počinjemo blagdanski ugođaj. U svakom slučaju posla imamo zbog čega smo iznimno zadovoljni, zaključila je Cegledi.