Fotografija: Sve je spremno za jubilarno izdanje festivala/ Foto: IPEW Bjelovar
Galerija
Sve je spremno za jubilarno izdanje festivala/ Foto: IPEW Bjelovar

Jubilarno izdanje: "IPEW je postao cijenjeni međunarodni festival na koji gosti vrlo rado dolaze"

Nekada sam i sam nastupao na festivalu, a već nekoliko godina za nastup na IPEW-u pripremam studente zagrebačke Muzičke akademije. Veseli me svaki povratak u Bjelovar, kaže Mihajlović



Manje od tjedan dana ostalo je do početka jubilarnog, 20. Međunarodnog udaraljkaškog tjedna, IPEW-a. Festival se u organizaciji Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar kontinuirano održava već 19 godina i to na samom početku kalendarske godine, (uz iznimke u prošle dvije pandemijske godine), a Ministarstvo kulture i Grad Bjelovar podupiru ga od samih početaka.

Festival osim koncertne pruža i edukacijsku notu – majstorski tečajevi, predavanja, promovira soliste i ansamble, nacionalne programe kao i tematske večeri te potiče suradnju na samome festivalu organizirajući zajedničke nastupe izvođača.

Edukativni dio festivala

Osim studentskih grupa, redovito se predstavljaju i profesionalni solisti i ansambli. Brojni su glazbenici „neudaraljkaši“ obogatili programski sadržaj festivala, ali i svoje iskustvo u radu s udaraljkaškim ansamblima.

Na festivalske koncerte dolazi ne samo domaća već i inozemna publika, a redovito ga prate nacionalna i druge televizije te mnogi elektronski i tiskani domaći i strani mediji. Inozemni gosti naglašavaju značaj činjenice da na ovako velikom međunarodnom festivalu sudjeluju učenici, studenti, ali i renomirani gosti s raznih kontinenata.

Plakat/ Foto: IPEW Bjelovar
Plakat/ Foto: IPEW Bjelovar

Nadalje, u organizaciji festivala uvelike pomažu i dva ugledna profesora glazbe, Igor Lešnik i Marko Mihajlović. Koliko ovaj festival znači Igoru Lešniku već smo pisalo OVDJE, a jubilarno izdanje najavio je i Marko Mihajlović.

Cijenjeni međunarodni festival

- U tih 20 godina IPEW je doista postao cijenjeni međunarodni festival, na koji strani i domaći gosti vrlo rado dolaze. Nekada sam i sam nastupao na festivalu, a već nekoliko godina za nastup na IPEW-u pripremam studente zagrebačke Muzičke akademije. Veseli me svaki povratak u Bjelovar, kazao je Mihajlović.

Dodaje i to da je posebnost festivala i njegov edukativni karakter.

- Za učenike i studente je to veliko bogatstvo jer imaju priliku čuti neke od najvećih i najpoznatijih svjetskih udaraljkaša, pedagoga i solista koji ovdje dolaze ansamblima. Nakon dvije godine ponovno dolaze strani gosti, a posebno bih istaknuo ansambl iz Belgije te onaj Španjolske. Također, tu si i gosti iz Labina, kao i domaće snage, poručio je Marko Mihajlović te pozvao sve da dođu u Bjelovar te uživaju u sjajno trodnevnom programu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!