Fotografija: Posjetitelji su oduševljeni projekcijama u Boho parku/ Foto: DOKUart
Galerija
Posjetitelji su oduševljeni projekcijama u Boho parku/ Foto: DOKUart

DOKUart u parku počinje hrvatskom premijerom austrijskog filma Drvo

Budući da su kroz Filmodrom, ali i DOKUart odaziv i reakcije posjetitelja bili odlični, odlučili smo dio ovogodišnjeg festivala ponovno održati u parku, istaknula je Marijana Kranjec



Nakon što je sinoćnjom projekcijom danskog filma „Još jedna runda“ otvoreno četvrto izdanje Filmodrom ljetnog kina, Udruga DOKUart danas je najavila i 16. izdanje istoimenog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Dario Hrebak, Marijana Kranjec, Dražen Kranjec i Stjepko Gambiroža/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, Marijana Kranjec, Dražen Kranjec i Stjepko Gambiroža/ Foto: Deni Marčinković

- Iako zbog svima poznate pandemije prošlogodišnje jubilarno 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma nismo mogli organizirati u idealnim uvjetima-u kinu, održali smo Skoro 15. DOKUarta na raznim lokacijama, među kojima je i Boho park. Budući da su kroz Filmodrom, ali i DOKUart odaziv i reakcije posjetitelja bili odlični, odlučili smo dio ovogodišnjeg festivala ponovno održati na taj način, objasnila je Marijana Kranjec, predsjednica Udruge DOKUart.

Marijana Kranjec/ Foto: Deni Marčinković
Marijana Kranjec/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, za njih je ovo izdanje slavljeničko, stoga su publici pripremili još više filmova, ali ostalih sadržaja, na nekoliko lokacija. 

Osam filmova u dva tjedan

- Tako 16. srpnja počinjemo s DOKUartom u parku, a ujedno je to i početak prikazivanja filmova naše selektorice Rade Šešić. U dva festivalska vikenda prikazat ćemo pet dokumentarnih filmova, a u sklopu tog dijela programa imat ćemo i gostovanje vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma i splitskog Festivala mediteranskog filma, što znači da će se ukupno prikazati osam filmova iz pet zemalja, kazala je Kranjec.

DOKUart u parku otvorit će se hrvatskom premijerom austrijskog filma Drvo, koji se prema riječima tajnika udruge Dražena Kranjeca, bavi problematikom ilegalne sječe.

- Na repertoaru će se naći i slovensko-talijanski film Kći Camorre, koji govori životu žene nakon izlaska iz zatvora. Nadalje, prikazat će se i grčki film Kad rajčice susretnu Wagnera, srpski film Suženi snovi-Repetitor u CE ZEU te filmovi s DORF-a i FMFS-a. Također, ponovno će se održati projekcije pod zvijezdama na Izletištu Vrata Bilogore, a DOKUart će gostovati i u dvije nedavno obnovljene kino dvorane u Rovišću i Kapeli, istaknuo je Dražen Kranjec.

Dražen Kranjec/ Foto: Deni Marčinković
Dražen Kranjec/ Foto: Deni Marčinković

Glavni pokrovitelj DOKUart Međunarodnog festivala dokumentarnog filma je Grad Bjelovar, a zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom suradnjom iskazao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kvalitetan sadržaj

- Veseli me što se ljudi u Boho parku osjećaju ugodno te da smo im ponudili kvalitetan sadržaj. Prikazivanje filmova u bjelovarskom središnjem parku odlična je uvertira za tradicionalni DOKUart koji će se ove godine održati od 17. do 24. rujna. Također, nije nebitno spomenuti da su ovogodišnja ulaganja tri puta manja nego inače, imamo tri-četiri puta kvalitetniji sadržaj, poručio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Spomenimo i to da će se glavni festivalski program u rujnu održavati u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, a organizatori se nadaju da im epidemiološke mjere neće promijeniti planove. Iduća projekcija u bjelovarskom Boho parku je već u srijedu, kada je u sklopu Filmodroma na repertoaru američki film „Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“. 

Selektor filmova u sklopu Filmodroma je Stjepko Gambiroža, a raspored projekcija možete pogledati ovdje.