Fotografija: Policijski očevid u obiteljskoj kući u kojoj su dva brata teško stradala, a jedan od njih je, nažalost, preminuo/Foto:Deni Marčinković
Galerija
Policijski očevid u obiteljskoj kući u kojoj su dva brata teško stradala, a jedan od njih je, nažalost, preminuo/Foto:Deni Marčinković

Nakon pet mjeseci potvrđeno: Tragediju u garaži u Tomašu izazvala improvizirana bomba

Sumnja se da je 57-godišnji muškarac u kućište mjernog uređaja stavio eksploziv svjestan da time može ugrožiti život drugih ljudiŽupanijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 57-godišnjaka zbog sumnje da je napravio improviziranu eksplozivnu napravu od koje je jedan mladić u dobi od 26 godina početkom veljače ove godine u mjestu Tomaš nedaleko Bjelovara podlegao ozljedama, njegov dvije godine mlađi brat je zadobio teške tjelesne ozljede, a 25-godišnji mladić je bio lakše ozlijeđen.

Mjerni uređaj

Naime, prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva, nakon što su zaprimili kaznenu prijavu PU bjelovarsko-bilogorske zaključili su da postoji osnovana sumnja da je 57-godišnjak počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti odnosno teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. 

Mjesto tragičnog događaja u selu Tomaš u blizini Bjelovara/Foto: Deni Marčinković
Mjesto tragičnog događaja u selu Tomaš u blizini Bjelovara/Foto: Deni Marčinković

"Osumnjičeni 57-godišnjak od točno neutvrđenog dana do početka veljače 2021. godine, u svojoj je vikendici izradio improviziranu eksplozivnu napravu (u kućište mjernog uređaja stavio eksploziv) svjestan kako time može ugroziti život i sigurnost drugih osoba kada tako prenamijenjeni mjerni uređaj bude spojen na dovod električne energije. Nakon što je prvi oštećenik točno neutvrđenog dana početkom veljače 2021. godine uzeo iz vikendice navedeni mjerni uređaj i odnio ga u garažu druge dvojice oštećenika gdje su on i drugi oštećenik upotrijebili mjerni uređaj ne sumnjajući da je prerađen uslijed čega je došlo do aktiviranja eksploziva unutar uređaja. Uslijed izazvane eksplozije prvi je oštećenik zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo istoga dana u Općoj bolnici u Bjelovaru, dok je drugi oštećenik zadobio teške tjelesne ozljede, kao i treći oštećenik koji je u trenutku eksplozije bio u dvorištu ispred garaže", piše u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Nije mu bilo spasa

Policija je na mjestu događaja obavila očevid, no nije mogla utvrditi točan uzrok eksplozije. Ubrzo su došli su i vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba koji su izuzeli pronađene tragove i odnijeli ih na vještačenje. 

- Oko 15 sati dovezene su nam tri osobe. Jedan od njih je, nažalost, preminuo nakon reanimacije i operacije, a drugi se nalazi na intenzivnom liječenju na respiratoru i životno je ugrožen. Treći ima lakše, površinske ozljede. Mladić koji je dovezen u najtežem stanju i koji je tijekom noći, nažalost, podlegao ozljedama, imao je vrlo teške ozljede glave, lica, ekstremiteta, povrede krvnih žila. On je operiran, uz kirurga, uključio se i neurokirurg, otorinac i oftalmolog ali mu, nažalost, nije bilo spasa. Ovaj drugi koji je teško stradao imao je također teške ozljede glave. Neurokirurg ga je operirao i on je na respiratoru. Treći ima površinske ozljede nogu i zadržan je u bolnici - rekao nam je početkom veljače ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Ali Allouch.