Fotografija: Mladić je pronađen pokraj mjesnog doma/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Mladić je pronađen pokraj mjesnog doma/Foto: MojPortal.hr

Mladić koji je pronađen mrtav pokraj mjesnog doma u Gudovcu utopio se u lokvici vode?

Premda je obdukcija navodno pokazala da je mladić umro od utapanja, državno odvjetništvo je zatražilo dodatna vještačenja čiji rezultati ni četiri mjeseca nakon njegove smrti nisu poznatiIako su prošla skoro četiri mjeseca otkako 23-godišnji mladić pronađen mrtav pokraj mjesnog doma u Gudovcu, uzrok njegove smrti, barem službeno, još nije poznat.

Kako smo tada izvještavali OVDJE, beživotno tijelo 23-godišnjeg mladića našao je član Moto kluba White City Riders koji je tog jutra oko 10 sati došao u prostorije kluba. Čim je vidio mladićevo nepomično tijelo pokraj doma, nazvao je policiju. 

Ozljeda na glavi

Policija je trakom ogradila mjesto pronalaska mrtvog tijela mladića i krenula s očevidom kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru. Događaj je tada bio okvalificiran kao sumnjiva smrt. Budući da je na glavi tragično preminulog mladića pronađena ozljeda, moralo se istražiti je li ona dovela do smrtnog ishoda. Stoga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva naložila obdukciju tijela 23-godišnjaka radi utvrđivanja točnog uzroka smrti.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, obdukcija je pokazala da je ta ozljeda na glavi bila lakša i da nikako nije mogla prouzročiti njegovu smrt nego da je mladić umro od - utapanja. Naime, 23-godišnjak je pronađen kako leži mrtav s licem prema zemlji, a ispod njegove glave nalazila se lokvica vode. 

Upravo je ta izuzetno mala količina vode navodno bila kobna za nesretnog mladića. 

"Izvidi su tajni"

Neposredno nakon nemilog događaja poslali upit Županijskom državnom odvjetništvu oko uzroka smrti 23-godišnjeg mladića, a oni su nam tada odgovorili da su 25. siječnja zaprimili nalaz i mišljenje o obdukciji. Rezultate obdukcije nam nisu htjeli otkriti već su nam odgovorili ovo:

"U konkretnom predmetu u tijeku su izvidi, a temeljem članka 206.f Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno, stoga nisam u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit", pisalo je u odgovoru bjelovarskog ŽDO-a.

Nakon toga smo im opet poslali upit, i to 27. veljače ove godine, kako bi nam potvrdili naše neslužbene informacije da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti utapanje. Odgovor smo dobili odmah sljedećeg dana:

"Vezano za Vaš upit obavještavam vas da su u navedenom predmetu Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu naložena vještačenja, koji nalazi i mišljenja još uvijek nisu zaprimljeni, slijedom čega nije utvrđen uzrok smrti navedenog mladića". 

Policija razgovara sa mještanima/Foto: MojPortal.hr
Policija razgovara sa mještanima/Foto: MojPortal.hr

Treći upit smo poslali 20. travnja, a odgovor je bio otprilike isti:

"Obavještavam vas da još uvijek nismo zaprimili sve nalaze i mišljenja Centra za forenzička vještačenja „Ivan Vučetić“ koja smo naložili".

Hitan postupak

Posljednji upit poslali smo prošli tjedan, a odgovor je glasio: "Još nisu stigli svi nalazi koji su zatraženi".

Što se dogodilo s vještačenjem u Centru Ivan Vučetić i zašto se četiri mjeseca čeka njegov nalaz, nije poznato, ali je u svakom slučaju neobično. Naime, kada se događaj u startu okvalificira kao sumnjiva smrt, vještačenja se u takvim situacijama obavljaju po hitnom postupku kako bi se otklonila svaka sumnja u nasilnu smrt. Ovdje je nasilna smrt relativno brzo isključena, što znači da ekipa iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, zapravo treba potvrditi ono što je obducent u Bjelovaru zaključio, a to je da je mladić, nažalost, spletom nesretnih okolnosti, umro od utapanja.

Doznajte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!