Fotografija: Uništeni električni bicikl u Bjelovaru/Foto: Privatni album
Galerija
Uništeni električni bicikl u Bjelovaru/Foto: Privatni album

E-bicikle uništile tri mlađe muške osobe, policija će izvjestiti i Centar za socijalnu skrb

Kod oštećenja zaštitnog stakla u Gradskom parku nije utvrđena namjera, a oštećenja na Kamenitovcu policiji nisu prijavljena
BJELOVAR – Uništavanje javne imovine, odnosno klupa u parkovima, klupa za dojenje ili e – bicikla zajedno s pripadajućim punionicama tema je o kojoj smo pisali prošloga tjedna. Pokušali smo doznati je li se u posljednje vrijeme povećao broj ovakvih slučajeva, a više o toj temi možete pročitati OVDJE.

Budući da se svi slučajevi vandalizma prijavljuju nadležnoj policijskoj upravi, pokušali smo i od njih doznati nešto više informacija te ono najvažnije, jesu li pronađeni počinitelji onih najtežih slučajeva u kojima je stradala skupocjena oprema diljem Bjelovara. Evo što su nam odgovorili.

Istraga još traje

- Vezano za oštećenje zaštitnog stakla koje se nalazi na pješačkoj stazi u gradskom parku u Bjelovaru, tijekom kriminalističkog istraživanje nije utvrđena namjera oštećenja, a sve prikupljene obavijesti iz kriminalističkog istraživanja dostavljene su Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

<p>Policija kaže kako nije dokazana namjera kod oštećenja stakla u gradskom parku/Foto: Deni Marčinković</p>

Policija kaže kako nije dokazana namjera kod oštećenja stakla u gradskom parku/Foto: Deni Marčinković

Što se tiče uništenja e-bicikala koje se dogodilo u rujnu 2021.godine, kriminalističko istraživanje je u tijeku te se sumnja da su počinitelji tri mlađe muške osobe. Po završetku kriminalističkog istraživanja, sve prikupljene obavijesti bit će, uz izvješće dostavljene Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, dok će Centar za socijalnu skrb također biti obaviješten adekvatnim izvješćem – poručuju iz PU bjelovarsko – bilogorske i dodaju kako oštećenja na Kamenitovcu u Maglenči policiji nisu prijavljena.

Ono što je još zanimljivo jest da nema povećanja kaznenih djela vandalizma.

Mora biti namjera

- U navedenim događajima radi se o kaznenom djelu „oštećenje tuđe stvari“, oštećena je državna imovina, a kaznenim djelom može biti oštećena i privatna imovina. Da bi se pokrenuo kazneni postupak, potrebna je namjera počinitelja, odnosno kazneno djelo ne može biti počinjeno iz nehaja, pojašnjavaju iz policije i dodaju kako prevenciju kaznenog djela policija provodi na način da pojača svoje prisustvo na mjestima gdje može doći do oštećivanja tuđih stvari odnosno redovnom ophodnom djelatnošću. Prisustvo policije na određenom mjestu može spriječiti potencijalne počinitelje u počinjenu takvog kaznenog djela, kažu nam.

Postavljanje kamera

- Navedena kaznena djela mogu se prevenirati i tehničkim uređajima, odnosno postavljanjem video nadzora od vlasnika.

<p>Novo staklu u park je postavljeno dva dana prije proslave Dana Grada/Foto: Martina Čapo</p>

Novo staklu u park je postavljeno dva dana prije proslave Dana Grada/Foto: Martina Čapo

Sama spoznaja da je postavljen video-nadzor spriječit će potencijalne počinitelje u navedenom, a i pomoći će policiji u otkrivanju počinitelja. Još jedan od načina preveniranja takvih kaznenih djela je angažiranje zaštitarskih tvrtki koje će navedena mjesta obilaziti te na taj način spriječiti potencijalne počinitelje u počinjenju takvog kaznenog djela. Ostale mjere prevencije tog kaznenog djela su samozaštitno ponašanje vlasnika imovine – ističu iz PU bjelovarsko – bilogorske.