Fotografija: Foto: Jure Mišković/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Jure Mišković/CROPIX (ilustracija)

VIDEO UHIĆENJA Bjelovar bio ključan za veliku narko proizvodnju, imali stotine kilograma "trave"

U prostorima trgovačkog društva u Bjelovaru proizveli su najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetske kanabinoideTemeljem kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv desetorice hrvatskih državljana rođenih 1985., 1977., 1978., 1961., 1978., 1994., 1980., 1988., 1974. i 1983. godine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, priopćili su iz USKOK-a.

Osnovali firmu

Naime, kako stoji u službenom priopćenju, sumnja se da su dvojica osumnjičenih (rođenih 1985. i 1977godine), od početka 2021. godine do 22. svibnja 2024. u Hrvatskoj te u drugim državama članicama Europske unije, okupili i povezali u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba u cilju kontinuiranog uzgoja, proizvodnje, skladištenja i daljnje prodaje u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU velikih količina marihuane i industrijske konoplje koju su tretirali nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida i tako ju dorađivali kao drogu.

POGLEDAJTE VIDEO UHIĆENJA: 

- U cilju ostvarenja navedenog plana te radi prikrivanja nezakonite proizvodnje droge, I. i II. okr. su osnovali trgovačko društvo s registriranom djelatnošću za uzgoj bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja te su osigurali lokaciju za uzgoj i proizvodnju droge u Đakovu. Potom su pribavili preparate, sjemenke, sadnice i opremu za uzgoj i proizvodnju droge, koju su instalirali u iznajmljenoj hali te su za uzgoj angažirali VII. okr. i druge zasad nepoznate osobe. Na opisani način su I., II. i VII. okr. proizveli najmanje 300 kilograma marihuane, a I. i II. okr. su radi daljnjeg prijevoza, skladištenja i isporuke kupcima angažirali IV., VII. i VIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe. Potom su I. i II. okr. radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali VI. okr., a s III. i IX. okr. su dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida na industrijsku konoplju, dok su V. okr. angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih tvari u Hrvatsku - piše u priopćenju.

Zaplijenjeno 1,5 tona cvjetova

Na opisani način su petorica osumnjičenih u hali u Đakovu te u prostorima trgovačkog društva u Bjelovaru proizveli najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetske kanabinoide, dok su I., II. i III. okr. osobi iz Slovenije predali 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

Sedlićevi silosi u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Sedlićevi silosi u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- Sukladno dogovoru, tako proizvedenu drogu su I. i II. okr., a po njihovim uputama III. do VI. okr. i X. okr., skrivali te je osobno ili posredstvom trgovačkih društava nudili na prodaju i prodavali dogovorenim kupcima u Hrvatskoj te drugim državama članicama EU - stoji u priopćenju USKOK-a.

Pretragama je do sada zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a pretražit će se i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice te će se tijekom istrage provesti potrebna vještačenja i druge dokazne radnje.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetero okrivljenika, a jedan okrivljenik od ranije se nalazi u istražnom zatvoru.

Domagoj Sedlić/Foto: Štefan Brajković
Domagoj Sedlić/Foto: Štefan Brajković

Kao što smo jučer pisali OVDJE, jedan od osumnjičenih je bjelovarski poduzetnik Domagoj Sedlić koji ima tvrtku koja se bavi otkupom i skladištenjem žitarica, odnosno silose u Bjelovaru, a prije četiri godine navodno je preuzeo propali Tenis centar Ive Majoli.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!