Fotografija: Konstrukcijska obnova Sokolane vrijedna je više od milijun eura/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Konstrukcijska obnova Sokolane vrijedna je više od milijun eura/ Foto: Grad Bjelovar

Za koji dan kreću radovi na obnovi Sokolane: "Riječ je o jednoj od najljepših zgrada u Bjelovaru"

Sve je manje izgledno da ćemo uspjeti obnoviti i ostale četiri zgrade za koje je predviđena konstrukcijska obnova, kaže Hrebak- Pripreme su već krenule, a za koji dan kreću radovi na obnovi Sokolane, jedne od najljepših zgrada u Bjelovaru, tim se riječima na današnjoj konferenciji za medije uvodno obratio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dvorana datira iz 20. stoljeća/ Foto: Grad Bjelovar
Dvorana datira iz 20. stoljeća/ Foto: Grad Bjelovar

Kako kaže, Sokolana datira iz 20. stoljeća, a djelo je poznatog arhitekta Dionisa Sunka. Osim svoje ljepote, zgrada je iznimno bitna u sportskoj povijesti Bjelovara.

Očuvanje za budućnost

- Preko 1300 djece koristi Sokolanu, a u njoj djeluju atletski, gimnastički i plivački klub, a podrumske prostorije koriste paraolimpijci. Njeno očuvanje za budućnost je iznimno bitno. Konstrukcijski je u jako lošem stanju, a potres ju je dodatno uzdrmao. Po završetku konstrukcijske obnove zgrada će izdržati svaku budući potres, a upravo je to smisao ovog natječaja Fonda solidarnosti EU, naglasio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar
Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar

Dodao je i to da vrijednost radova iznosi nešto više od milijun eura, a posao su dobile tvrtke Crotal i Hidroregulacija.

Kratki rokovi

- Što se cjelovite obnove tiče, procjene su da će nam trebati još tri do četiri milijuna eura, a ti natječaji već su u najavi kroz NPOO. Izvršena konstrukcijska obnova preduvjet je za javljanje na te natječaje, kazao je bjelovarski gradonačelnik dodavši da je rok za završetak konstrukcijske obnove 30. lipanj.

Zgrada je iznimno bitna u sportskoj povijesti grada/ Foto: Grad Bjelovar
Zgrada je iznimno bitna u sportskoj povijesti grada/ Foto: Grad Bjelovar

Sokolana je jedna od pet zgrada kojima je odobrena konstrukcijska obnova, a budući da je za sve zgrade isti rok završetka radova, Hrebak razmišlja da se od nekih i odustane.

- Sve je manje izgledno da ćemo uspjeti sve napraviti. U svakom slučaju Sokolana ide u obnovu, a što će primjerice biti sa zgradom Vodotehne još uvijek je pod upitnikom. Za tu zgradu predviđen je duplo veći iznos i pitanje je možemo li pronaći izvođača radova, zaključio je Hrebak.

Sokolanu koristi 1300 djece/ Foto: Grad Bjelovar
Sokolanu koristi 1300 djece/ Foto: Grad Bjelovar

Podsjetimo, za konstrukcijske obnove pet zgrada Gradu Bjelovaru odobreno je nešto više od 28 milijuna eura, a o kojim točno zgradama je riječ, pročitajte OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku