Fotografija: Kreće obnova starih zgrada u centru Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar
Galerija
Kreće obnova starih zgrada u centru Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar

Kreću konstrukcijske obnove starih zgrada u središtu Bjelovara: "Moramo završiti do kraja lipnja"

Dobili smo nešto više od 28 milijuna kuna, koje moramo potrošiti u kratkom roku, što će nam biti najveći izazov, ali vjerujem da ćemo u tome uspjeti, kaže HrebakZa nekoliko tjedana bit će postavljene skele na čak pet zgrada u samom središtu grada, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Riječ je o zgradi na ulazu u grad pokraj kružnog toka, Trg hrvatskih branitelja 14, ali i zgradama u njezinoj neposrednoj blizini, odnosno na broju 15 te bivšem Domu učenika srednjih škola, a tu su i zgrada starog zatvora te Sokolana. Naime, radi se o konstrukcijskoj obnovi zgrada za koje je Grad iz Fonda solidarnosti Europske unije dobio nešto više od 28 milijuna kuna.

- U zgradi na Trgu hrvatskih branitelja 14, (tzv. zgrada Vodotehne) u suradnji s Veleučilištem i Tehnološkim parkom, uspostavit ćemo Digitalni inovacijski centar. Nadalje, zgradu na broju 15 te stari zatvor bit će uređene za potrebe Tehnološkog parka, kojemu nedostaje prostora, dok ćemo se bivši Dom učenika pretvoriti u studentski dom, pojasnio je Hrebak.

Najveći problem, kratak rok

Uz navedene zgrade, Gradu je odobreno i dodatnih 200 tisuća kuna za izradu dokumentacije za obnovu Gradske uprave, koja je također oštećena u potresu. Ono što Hrebaka u ovom trenutku najviše muči je kratak rok za potrošiti dobivena sredstva.

- Konstrukcijske obnove, prema ugovorima, moraju biti gotove do kraja lipnja što će biti velik izazov. Međutim, vjerujem da ćemo uspjeti sve stići, jer prema svemu sudeći moći ćemo raspisati javnu nabavu po užurbanoj proceduri. Cilj nam je nakon konstrukcijskih obnova te zgrade prijaviti i za cjelovite obnove i to kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, u kojem je za tu namjenu predviđeno pet milijardi kuna, naglasio je Hrebak.

Dajana Vukmanić, Dario Hrebak i Tatjana Badrov/ Foto: Deni Marčinković
Dajana Vukmanić, Dario Hrebak i Tatjana Badrov/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da je prilikom javne nabave za izvođača radova na zgradi Sokolane najjeftinija ponuda bila 1,2 milijuna kuna veća od odobrenih sredstava, međutim to je sukladno uputama Ministarstva te smatra da će ta razlika također biti odobrena.

- Zbog stanja na tržištu, ludovanja cijena i nedostatka građevinske operative, moguće je da se takve stvari dogode i na drugim zgradama. U svakom slučaju nadamo se da će se i na ostale natječaje prijaviti zainteresirani građevinari. Zato smo okupili cijeli građevinski sektor ne samo Bjelovara, nego i cijele županije, te ih upoznali sa svim projektima koje planiramo raditi ove godine, zaključio je Hrebak.

Recimo i to da su zadovoljstvo odobrenim sredstvima iskazale i Tatjana Badrov, prodekanica bjelovarskog Veleučilište te Dajana Vukmanić, v.d. direktorica Tehnološkog parka Bjelovar. Naime, Veleučilište vapi za studentskim domom si menzom, koji bi mogao biti izgrađeni iduće godine, o čemu smo već pisali OVDJE, dok je prostor u Tehnološkom parku popunjen te bi realizacijom ovih projekata mogli primiti nove zainteresirane korisnike. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!