Fotografija: Vatrogasci su na terenu od srijede/ Foto: JVP Daruvar
Galerija
Vatrogasci su na terenu od srijede/ Foto: JVP Daruvar

FOTO i VIDEO Vatrogasci iz Bjelovara, Daruvara, Garešnice i Lipika gase požar kod Dubrovnika

Požar je izbio u srijedu, a naši vatrogasci, zajedno s ostalim kolegama, aktivni su cijelo vrijeme. Problem im predstavlja nepristupačan i vrlo zahtjevan teren, kaže Silvestar ŠtefovićU gašenje požara na brdu Nepravić iznad Slanog u Dubrovačkom primorju, koji se proširio tijekom noći, jutros su upućene dodatne vatrogasne snage, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Podsjetimo, požar je buknuo u srijedu, uslijed grmljavinskog nevremena. 

Pet vatrogasaca iz BBŽ

- Na gašenju požara na području Slano-Majkovi (Dubrovačko-neretvanska županija) angažiran je jedan Canadair CL-415 i jedan Air Tractor AT-802", izvijestili su iz MORH-a. Pored zračnih snaga u na požarištu je bilo prisutno i stotinjak vatrogasaca među kojima su i vatrogasci iz Bjelovarsko-bilogorske županije te njihovi kolege iz Lipika.

Požar gase i vatrogasci iz Daruvara, Bjelovara, Garešnice i Lipika/ Foto: JVP Daruvar
Požar gase i vatrogasci iz Daruvara, Bjelovara, Garešnice i Lipika/ Foto: JVP Daruvar

- Naši vatrogasci nalaze u Državnoj vatrogasnoj intervencijskoj postrojbi Dubrovnik, a stacionirani su u Zvekovici, u sklopu redovne dislokacije vatrogasnih snaga. Trenutno se tamo nalazi pet vatrogasaca iz naše županije, točnije iz javnih vatrogasnih postrojbi Bjelovar, Daruvar i Garešnica, poručio je predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Silvestar Štefović dodavši da su kontakti s našim vatrogascima redovni. 

Na terenu od srijede

- Naravno, dok je intervencija u tijeku ne zivkamo ih svako malo, ali smo u kontaktu, tim više što su vatrogasci dužni slati i određena izvješća. Ovaj požar izbio je u srijedu, a naši vatrogasci, zajedno s ostalim kolegama, aktivni su cijelo vrijeme, istaknuo je Štefović.

Problem u gašenju požara predstavlja nepristupačan teren/ Foto: JVP Daruvar
Problem u gašenju požara predstavlja nepristupačan teren/ Foto: JVP Daruvar

Dodao je i to da vatrogasci koji privremeno borave u Dubrovniku imaju dobre uvjete te svu potrebnu opremu i tehniku, međutim u ovom požaru problem im predstavlja nepristupačan i vrlo zahtjevan teren.

Kako izgleda požar u Slanom pogledajte u videu snimanog sa Šipana

Inače, u mjesecima kada je požarna opterećenost velika, kontinentalne županije daju određeni broj ljudstva i opreme u priobalne državne intervencijske postrojbe.

- Konkretno, mi smo raspoređeni u Dubrovačko-neretvansku županiju, a s nama su i vatrogasci iz Požeško-slavonske i Brodsko-posavska županija. Broj ljudi koji je koji se šalje po jednoj smjeni ovisi o broju vatrogasaca u županiji, a iz naše županije odlazi po pet vatrogasaca, koji na dislokaciji borave po 14 dana, pojasnio je predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ.

Požar još nije ugašen

Nadalje, postoje i izvanredne dislokacija, ali što se Bjelovarsko-bilogorske županije tiče, ističe Štefović, još uvijek nije aktivirana niti jedna.

- Ako i dođe takva zapovijed glavnog vatrogasnog zapovjednika, u roku od 24 sata moramo biti na određenom mjestu s traženim brojem ljudstva i opreme, zaključio je Silvestar Štefović.

Vatrogasci imaju svu potrebnu opremu/ Foto: JVP Daruvar
Vatrogasci imaju svu potrebnu opremu/ Foto: JVP Daruvar

Podsjetimo, župan Marko Marušić, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger i predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ Silvestar Štefović prije otprilike dva tjedna posjetili su vatrogasce stacionirane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Recimo i to da je prema zadnjim informacijama situacija na požarištu povoljna, međutim požar još uvijek nije ugašen. Vatrogasci su na terenu uglavnom po brdima, a kako je izgledalo današnje gašenje požara kod Stona pogledajte na fotografijama koje su nam ustupili članovi JVP Daruvar.

Požar još uvijek nije ugašen, ali je pod kontrolom/ Foto: JVP Daruvar
Požar još uvijek nije ugašen, ali je pod kontrolom/ Foto: JVP Daruvar

Foto: JVP Daruvar
Foto: JVP Daruvar

Foto: JVP Daruvar
Foto: JVP Daruvar

Foto: JVP Daruvar
Foto: JVP Daruvar

Foto: JVP Daruvar
Foto: JVP Daruvar