Fotografija: Najboljeg hrvatskog daktilografa primio je župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Najboljeg hrvatskog daktilografa primio je župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Viktor Matraković obranio titulu najboljeg hrvatskog daktilografa: "Tipkam 10 znakova u sekundi"

Svoju vještinu zapravo sam otkrio vrlo spontano. Naprosto sam primijetio da brzo pišem, što su kasnije uvidjeli i profesori i tada smo počeli dodatno vježbati, kaže Viktor MatrakovićViktor Matraković, učenik 3.b razreda bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole ovih se dana okitio naslovom prvaka Hrvatske u daktilografiji. Podsjetimo, titulu najboljeg hrvatskog daktilografa Viktor je osvojio i lani, a iza sebe ima i 5. te 7. mjesto na svjetskoj sceni, o čemu smo već pisali OVDJE i OVDJE.

Viktor u sekundi tipka 10 znakova/ Foto: Deni Marčinković
Viktor u sekundi tipka 10 znakova/ Foto: Deni Marčinković

Viktora i njegovu mentoricu Mariju Dušek, te ravnatelja Ekonomske i birotehničke škole Vlado Štefanca danas je u svom uredu ugostio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić. Tom prilikom ovaj nadareni učenik prezentirao je svoje vještine za tipkovnicom te se osvrnuo na dosadašnje uspjehe.

Mladi učenik prezentirao je svoje vještine/ Foto: Deni Marčinković
Mladi učenik prezentirao je svoje vještine/ Foto: Deni Marčinković

- Natjecanje se održava u dvije kategorije i to prijepis od 10 minuta i audio-transkript koji traje 15 minuta. U prvoj kategoriji ostvario sam rezultat od 5650 znakova, što mi je bilo dovoljno za prvo mjesto. Imao sam 1000 bodova više u odnosu na prvoplasiranog, što je sjajno. U drugoj kategoriji imao sam prosjek od 300 znakova u minutu, što me je pozicioniralo na treće mjesto, poručio je Viktor Matraković.

Primjetio sam da brzo pišem

Dodao je i to da u sekundi prosječno tipka 10 znakova. Inače, osvojeno 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu prošle godine, ujedno je i najbolji rezultat koji je ostvario neki hrvatski učenik.

Kako kaže, za natjecanja se priprema svakodnevno.

- Vježbam pisanje preko različitih web stranica, dok za audio-diktat ima poseban softver. Svoju vještinu zapravo sam otkrio vrlo spontano. Naprosto sam primijetio da brzo pišem, što su kasnije uvidjeli i profesori. Tada smo počeli dodatno vježbati. U početku sam imao oko 4000 tisuće znakova u 10 minuta, a sada je to preko 5,5 tisuća, a najbolji rezultat koji sam imao tijekom vježbanja je nešto malo manje od 6000, skromno je kazao Viktor, dodavši da mu je plan u budućnosti upisati Veleučilište u Bjelovaru.

Viktor je obranio titulu prvaka Hrvatske u daktilografiji/ Foto: Deni Marčinković
Viktor je obranio titulu prvaka Hrvatske u daktilografiji/ Foto: Deni Marčinković

Čestitke Viktoru i njegovoj mentorici te ravnatelju uputio je župan Marko Marušić te najavio pomoć u organizaciji odlaska na Svjetsko prvenstvu.

Ponos cijele škole, ali i puno šire

- Činjenica da je drugu godinu zaredom državni prvak samo potvrđuje njegov predan rad i trud, na čemu mu najiskrenije čestitam. Zahvalni smo mu što predstavlja školu, grad, županiju, ali i našu državu na međunarodnoj sceni. Vjerujem da će Viktor napasti prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu, u čemu mu želimo puno uspjeha. Bjelovarsko-bilogorska županija pomogla je Viktoru i njegovoj ekipi u odlasku na prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Nizozemskoj, a tako će biti i ovog puta. Prema najavama, iduća svjetska smotra trebala bi biti u Poljskoj, poručio je župan Marko Marušić.

Župan Marko Marušić i Viktor Matraković/ Foto: BBŽ
Župan Marko Marušić i Viktor Matraković/ Foto: BBŽ

Ponos na uspjeh mladog učenika iskazali su i mentorica Marija Dušek te ravnatelj Vlado Štefanec. 

Potaknuo i druge učenike

- Viktoru predajem kompjutersku daktilografiju i mogu reći da je njegov uspjeh doista izniman. Za to je najzaslužniji upravo Viktor, jer se radi o jednom predanom, vrijednom i marljivom učeniku, proučila je Dušek.

Prijem kod župana/ Foto: Deni Marčinković
Prijem kod župana/ Foto: Deni Marčinković

- Ponosni smo na ovaj Viktorov rezultat, kao i na sve dosadašnje uspjehe. Sljedeće godine održat će se kvalifikacijsko državno prvenstvo za odlazak na svjetsku smotru. Veliko hvala županu i Županiji na financijskoj pomoći za odlazak na prvenstvo u Nizozemskoj, kao i na obećanju za iduće prvenstvo. Vjerujemo da će se Viktor plasirati na to natjecanje. Pored svega navedenog, Viktorov uspjeh sjajno utječe i na ostale učenike. Naime, prije nekoliko godina na razini škole natjecalo se 2,3 učenika, a ove smo već imali i prvenstvo škole. Također, kandidirali smo se da iduće godine budemo domaćini državnog natjecanja iz daktilografije, zaključio je Vlado Štefanec. 

Viktor Maktraković, mentorica Marija Dušek i ravnatelj Vlado Štefanec/ Foto: Deni Marčinković
Viktor Maktraković, mentorica Marija Dušek i ravnatelj Vlado Štefanec/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!