Fotografija: Foto: MojPortal.hr/Crane Works
Galerija
Foto: MojPortal.hr/Crane Works

VIDEO Daruvarčani županijski prvaci i među najboljima u Hrvatskoj u odvajanju otpada

"Ako u spremnik za plastiku odlažemo metal, to će nama više naplatiti, a usluga odvoza otpada morat će biti viša. Dakle, što smo odgovorniji prema otpadu, manje ćemo plaćati tu uslugu", kaže Ivana DjedovićŽivimo u doba kada neke stvari shvaćamo pomalo olako. U trgovačkim lancima kupujemo mnogo proizvoda koji su za jednokratnu uporabu, a često ne razumijemo da sve to netko, negdje i nekako treba zbrinuti. Od papira, plastike, stakla, metala, baterija, biootpada... 

Nekada smo na sve to gledali kao na "smeće", no sve više jača svijest o tomu kako otpad nije samo to već može biti i vrijedna sirovina ako se pravilno odvaja. Prema riječima direktorice daruvarske komunalne tvrtke Darkom, Daruvarčani su u tome županijski prvaci i među najboljima u Hrvatskoj, što je za svaku pohvalu.

POGLEDAJTE VIDEO "IZA KULISA S TOMISLAVOM KUKECOM:

Treba reći da Darkom pruža usluge i za općine Sirač, Končanica, Dežanovac i Đulovac.

- Došli smo do 280 tona prikupljenog biootpada 2023., 63 tone plastike, 84 tone papira... To je ono što se prikuplja "na kućnom pragu", ali se otpad odlaže i u reciklažnom dvorištu koje je specifično jer je na vrlo pristupačnoj lokaciji u gradu, a gdje se zbrinjava 48 vrsta otpada, godišnje više od 530 tona - objašnjava Djedović dodajući da su izgrađena i 24 "eko-otoka". 

Ono što je važno istaknuti je da Daruvar, kao uostalom ni drugi gradovi, još nema svoj centar za gospodarenje otpadom. Odnosno, sav taj prikupljeni otpad ide drugoj ugovornoj tvrtki. Zato je važno pravilno odvajati. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ako u spremnik za plastiku odlažemo metal, oporabitelj otpada, onaj koji će ga zbrinuti nakon što ga mi sakupimo, to će nama više naplatiti. Samim time, usluga odvoza otpada morat će biti viša. Dakle, što smo odgovorniji prema otpadu, manje ćemo morati plaćati tu uslugu - objašnjava. 

Ekonomska računica

Izgradnjom centara manji gradovi poput Daruvara u centre bi predavali otpad, centri bi ga prerađivali i u tome imali svoju ekonomsku računicu. No, za to je važno okrupnjavanje, okupljanje više komunalnih poduzeća i samim time veća količina otpada.

Kapacitet odlagališta Cerik uskoro će biti zapunjen. Kada će se to dogoditi, također ovisi o tome hoćemo li svi kao građani odvajati otpad pravilno. 

Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković
Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković

- Oo 1800 tona miješanog komunalnog otpada 2019., lani smo došli do 1300 tona. To je velik uspjeh svih Daruvarčana jer je 500 tona godišnje manje na odlagalištu, a više u adekvatnim spremnicima za odvajanje - kaže Djedović. 

Često se može čuti od građana kako vide da, iako otpad odvajaju, on završava u istom kamionu. Djedović kaže kako to nije istina. 

- Građanima se to nekad može tako činiti jer jedan kamion dođe po plastiku, iskrca je, vrati se po staklo itd...Imamo i kamion koji ima dva odvojena spremnika u sebi, što neki ne znaju pa vide da dvije vrste otpada idu u isti - pojašnjava. 

Što s onima koji, iako znaju da moraju, otpad ne odvajaju? Kako kontrolirati da vam susjed u spremnik za plastiku ne iskrca vrećicu s miješanim?

Odvajanje je jednostavno

- Stvar je privikavanja. Nekada smo imali samo jedan spremnik, sada, naročito u dvorištima kuća, moramo imati dva, tri, četiri... Ljudima je to u početku bilo čudno i teško im se priviknuti, no ta svijest raste. Nemoguće je to u potpunosti kontrolirati. Komunalni redari mogu to sankcionirati, ali zasad ne idemo s kaznama, nego s opomenama, objašnjavamo zašto je to važno, educiramo... Tu su nam važni saveznici i građani, oni će sami upozoriti susjeda ili dojaviti redaru ako vide prekršaj. Postoje i kamere. Postavili smo polupodzemne spremnike s magnetskim karticama, svako kućanstvo ima svoju. Prekršaj se nekad može ustanoviti i pregledom smeća jer u otpadu uvijek ostane neki trag, recimo, račun s imenom, nešto karakteristično za osobu koja je napravila prekršaj. Ipak, ključna je disciplina. Provodimo i edukaciju u vrtićima i školama, od malih nogu treba naučiti važnost odvajanja. Uostalom, to je i pitanje opstanka našeg planeta. Ipak, Daruvar ima razloga biti zadovoljan jer se ljudi sve više trude i uviđaju koristi odvajanja otpada koje je, uostalom, vrlo jednostavno - zaključuje Djedović. 

Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Ivana Djedović
Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Ivana Djedović

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!