Fotografija: Komposteri izazvali mnoštvo nejasnoća kod Daruvarčana/Foto: Darkom
Galerija
Komposteri izazvali mnoštvo nejasnoća kod Daruvarčana/Foto: Darkom

Daruvarčani žele vratiti smeđe kante i uzeti kompostere. Evo zašto to nije moguće...

Građanima bih poručila da ukoliko žele sami kompostirati, mogu to učiniti bez plastičnog kompostera. U smeđe kante, pak, mogu staviti sav onaj biootpad koji inače ne ide u kompostere i tako uštedjeti, ističe DjedovićDARUVAR – Najavljena akcija podjele kompostera s kojom daruvarski Darkom kreće sutra, 01. lipnja, izazvala je mnoštvo nejasnoća kod korisnika. Ispod nedavno objavljenog članka na našem portalu koji možete pročitati OVDJE, pojavila su se pitanja na koja građani ne znaju odgovor, a neki od Daruvarčana obratili su se i našoj redakciji.

Konkretno, jednu korisnicu zanima zašto sutra neće moći preuzeti svoj komposter, odnosno zašto joj nije rečeno prilikom podjele smeđih kanti koje služe za biootpad, da ukoliko preuzme smeđu kantu, više neće moći dobiti komposter uz pomoć kojeg sama želi kompostirati otpad u svojem dvorištu.

Pojašnjenje iz Darkoma

Prisjetimo se, iz Darkoma su jasno naznačili da će komposter dobiti samo ona kućanstva koja nisu željeli uzeti smeđe kante.

U razgovoru s direktoricom daruvarskog Darkoma, Ivanom Djedović, doznajemo gdje je nastao problem i mogu li građani, kako su to sami naznačili, vratiti smeđe kante i ipak uzeti radije komposter.

Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Ivana Djedović
Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Ivana Djedović

- Još 2019. godine općine i gradovi javili su se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša za nabavku plavih, žutih i smeđih kanti te kompostera koji su na nivou države odmah u startu - odbijeni. Ostale spremnike čekali smo gotovo tri godine i tek nedavno je uslijedila njihova podjela. Grad Daruvar odlučio je da želi skupljati biootpad, a to se može na dva načina, u smeđe spremnike i kompostere. Budući da komposteri nisu dobili zeleno svjetlo, Grad Daruvar je s 2021. na 2022. godinu nabavio 800 kompostera koje sutra počinjemo dijeliti kućanstvima. Smeđe kante su uzeli oni koji su to željeli, a oni koji su rekli da ne žele, nije ih se prisiljavalo na to, pojašnjava nam Djedović i dodaje kako tada nisu mogli nikome obećati kompostere jer oni još uvijek tada nisu bili nabavljeni.

U nezavidnoj situaciji

- Mi kada uzmemo sve smeđe kante i sada ovih 800 kompostera, niti ne dođemo do ukupnog broja aktivnih korisnika. Želim reći da dijelimo ono što imamo, a isto tako, važno je istaknuti da oni koji su dosad uzeli smeđu kantu, da ju ne trebaju vraćati. Molimo korisnike da zadrže smeđe kante, one su u cijeni javne usluge. U slučaju da nam ostane nešto od ovih nabavljenih kompostera čija podjela kreće sutra, rasporedit ćemo ih onim kućanstvima koja za to iskažu interes, detaljno pojašnjava Ivana Djedović.

- I sami smo u nezavidnoj situaciji jer nikome nismo mogli obećati da ćemo uspjeti nabaviti kompostere. Nitko nikoga ne pokušava zeznuti već želimo ispoštovati nacionalnu strategiju gospodarenja otpadom. Građanima bih poručila da ukoliko žele sami kompostirati, mogu to učiniti bez plastičnog kompostera. Vrlo lako svi samo mogu napraviti kompster. A u smeđe kante, pak, mogu staviti sav onaj biootpad koji inače ne ide u kompostere. Žao mi je što građani odbacuju tu smeđu kantu bez da su uvidjeli koliko je ona korisna. Mnogi kažu da ona smrdi, no to naprosto nije istina jer jednako smrdi i ona zelena u koju se primjerice, bacaju kosti ili neki drugi ostaci hrane. Ukoliko će građani biti mudri, korištenjem svih kanti, znatno će smanjiti količine otpada, a time i broj odvoza, odnosno pražnjenja, ističe Djedović.

Kuda s uljem od pohanja?

Isto tako, građane je zanimalo i kuda, primjerice s ostacima ulja od pohanja mesa. I tu nam je odgovor ponudila direktorica Darkoma.

Podijeljeno je ukupno 2290 spremnika za biootpad/Foto: Darkom Daruvar
Podijeljeno je ukupno 2290 spremnika za biootpad/Foto: Darkom Daruvar

- Ulje od pohanja ne ide niti u komposter niti u smeđu kantu već ga je moguće prikupiti u neku bocu i donijeti na za to predviđene lokacije u gradu – Trg Petra Krešimira i Franje Tuđman te u Reciklažno dvorište. Ukoliko naši građani takvo ulje bacaju na komposter, ja ne znam kako on izgleda i kakve je kvalitete, upozorava Djedović koju smo upitali što konkretno „podnosi“ smeđa kanta, a komposter nikako.

- Primjerice, neki ostaci od hrane koji nikako ne smiju u komposter. Što s time onda dalje, odlučuju oni koji dalje vode brigu o otpadu. Isto tako, kantu je dovoljno isprati vodom nakon pražnjenja i ostaviti da se osuši na suncu kako bi se spriječili neugodni mirisi, kaže nam Djedović koja još jednom ponavlja kako građani moraju imati mogućnost odlaganja biootpada. A to je upravo na dva načina – da sami kompostiraju ili da koriste smeđu kantu.

Komposteri kao dodatna pogodnost

Besplatna podjela kompostera samo je dodatna pogodnost jer i bez toga, svi koji to žele, naglašava Djedović, kompostirat će u svojem dvorištu ono što je za to predviđeno.

Naposljetku, zanimalo nas je hoće li Darkom u neko dogledno vrijeme, u suradnji s Gradom Daruvarom, pokušati nabaviti još za građene besplatnih kompostera budući da očito za istima postoji interes.

- Naravno da tako razmišljamo, no sve košta. Žao mi je samo što već 2019. godine Fond nije tako razmišljao, zaključila je Djedović.

Spremnici su za korisnike potpuno besplatni/Foto: Darkom Daruvar
Spremnici su za korisnike potpuno besplatni/Foto: Darkom Daruvar

Podsjetimo, Grad Daruvar je u okviru Javnog poziva za neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme raspisanom od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 800 kompostera od 410l u svrhu smanjenja količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištu otpada Cerik te povećanja stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada.

Kantica za prenošenje biootpada

Od srijede 1. lipnja, Darkom d.o.o. započinje s podjelom kompostera. Zainteresirani građani mogu se javiti u Reciklažno dvorište u ulici Josipa Kozarca 23 u uredovno radno vrijeme (PON-PET 09:00h-16:00h ili SUB 09:00-13:00h) te preuzeti svoj komposter uz predočenje osobne iskaznice te potpisom Zapisnika o primopredaji kompostera.

Korisnici koji su preuzeli smeđi spremnik za biootpad, mogu na reciklažnom dvorištu besplatno preuzeti malu kanticu od 10 litara kako bi im bilo lakše prenositi biootpad iz kuće do vanjskog spremnika.