Fotografija: Gradsko vijeće usvojilo je promjene naziva dviju bjelovarskih ulica/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gradsko vijeće usvojilo je promjene naziva dviju bjelovarskih ulica/ Foto: Deni Marčinković

Umjesto tri, nove nazive za sada će dobiti dvije bjelovarske ulice. Evo detalja

Ulica Stipe Javora preimenuje u Ulicu 55. samostalnog bataljuna HV-a, Ulica Vladimira Jurčića u “Ulicu hrvatskih dragovoljaca”, dok je promjena naziva Ulice Julija Makanca još uvijek na čekanju- Planira li se u dogledno vrijeme uvođenje pauk službe u Bjelovaru, pitanje je Dražena Medveda kojim je otvoren aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća.

Prema riječima dogradonačelnika Igora Brajdića, o tom naumu razmišljalo se i prije dvije godine.

- Razgovarali smo tada s Komunalcem, međutim takvo rješenje nije se pokazalo kao dobro i učinkovito. Sada idemo u novu prometnu regulaciju središta grada kojom će se stvoriti dodatna parkiranja mjesta, što bi trebalo u većoj mjeri riješiti problem parkiranja, poručio je Brajdić.

Vijećnika Ivana Vlašića zanimalo je hoće li ulice 105. brigade i Marije Jurić Zagorke dobiti nogostup, budući da u njima gotovo da i nema slobodne parcele.

- U tom dijelu grada gradit će se nova škola, tako da biti potrebna i izgradnja pristupnih cesta. Također, planira se i spajanje Ulice Marije Jurić Zagorke na jednu od tih cesta, na kojima se projektira i pješačka te biciklistička staza. Kada to završimo, uredit ćemo i ostale ulice na tom dijelu, odgovorio je Brajdić.

Javni prijevoz i održavanje zelenih površina

- Je li krenula usluga javnog prijevoza autobusom i kolika je cijena karte, pitao je Damir Bajs. Također, Bajsa je zanimalo i kako grad planira riješiti problem održavanje javnih zelenih površina.

I ovog puta za govornicu je izašao Igor Brajdić.

- To nije klasičan javni prijevoz, već se radi o projektu kojeg radimo u sklopu županijske usluge. O cijeni karte odgovorit ću vam naknadno. Što se tiče javnih zelenih površina, na vrijeme smo krenuli u tu priču, no moramo poštivati zakon. A žalbe su zakonsko pravo na koje mi ne možemo utjecati. Vegetacije trenutno nema, a planiramo i to da dio poslova preuzme Komunalac, poručio je bjelovarski dogradonačelnik.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

Inače, o temi izbora koncesionara za održavanje javnih zelenih površina već smo pisali OVDJE.

Koji su sljedeći koraci po pitanju projekta Garden House, zanimalo je vijećnicu Zdenku Henc.

- Taj projekt financirat će se putem izravne dodjela sredstava u okviru ITU mehanizma. U naredno vrijeme nadležnom Ministarstvu moramo dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a prethodno nam oni moraju uputiti zahtjev. Ovih dana dobili smo zahtjeve za tri projekta, a ovo je četvrti, tako da taj zahtjev očekujemo uskoro, objasnila je pročelnicu Odjela za ITU mehanizam Andrea Posarić.

Nova regulacija prometa

Inače, o ovom projektu također smo već pisali OVDJE.  

U "redovnom" dijelu sjednice treba izdvojiti da je gradskim vijećnicima predstavljen prijedlog nove prometne regulative u središtu grada koja će se bazirati na studiji Prometnog fakulteta, koja je prema riječima Igora Brajdića napravljena je 2019. godine.

- Sada je vrijeme da pokrenemo raspravu o predloženim novim regulacija prometa. Zadnja promjena bila je 1999. godine. Svi se žalimo da nema dovoljno parkirališnih mjesta, a novom studijima upravo bi to trebalo biti riješeno, pored ostalog poručio je Brajdić.

Kako bi to u praksi trebalo izgledati pojasnio je revizor cestovne sigurnosti Saša Tomašić.

- Zadnja odluka zbog ubrzano razvoja tehnologije i prometa je razdvojena. Studijom koje je napravio Prometni fakultet postavljena su dva cilja, a to su rasterećenje gradskog središta od teretnog prometa te prijedlog da ulice A. Trumbića i A. K. Miošića postanu jednosmjerne. Struka to smatra dobrim rješenjima, no o svemu slijedi javna rasprava, poručio je Tomašić.

Saša Tomašić/ Foto: Deni Marčinković
Saša Tomašić/ Foto: Deni Marčinković

Prilikom predstavljana ideja rečeno je i to da se teretni promet iz središta grada planira preusmjeriti na Trojstveni Markovac, što je izazvalo dosta negodovanja kod vijećnika.

Ono što je sigurno da će prije donošenja bilo kakve odluke biti javna rasprava, nakon koje će vijećnici tek odlučivati o novoj regulativi. Kako doznajemo, gradska vlast ovu bi odluku provela u djelo kroz nekoliko mjeseci, no još se dvoume budući da Ulica A. Trumbića ide u rekonstrukciju u sklopu projekta Aglomeracija 2.

Promjena naziva ulica

Iduća točka ticala se promjena naziva triju bjelovarskih ulica. Konkretno, prijedlog je da se Ulica Stipe Javora preimenuje u „Ulicu 55. samostalnog bataljuna HV-a“, Ulica Vladimira Jurčića u “Ulicu hrvatskih dragovoljaca” te Ulica Julija Makanca u "Ulicu heroja Kusonja 1991.”.

Prije same rasprave za govornicu je izašao Dražen Medved, predsjednik Odbora za određivanje imena ulica i trgova na području Grada Bjelovara, s prijedlogom da se odluka o promjeni potonje spomenute ulice trenutno makne s dnevnog reda.

- Nakon naše sjednice na kojima su doneseni novi prijedlozi dobili smo prigovor Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91. - 93. u kojem navode da žrtva bjelovarskih heroja u Kusonjama zaslužuje primjereniju i frekventniju ulicu u Bjelovaru, a ne slijepu ulicu na rubu gradskog naselja kroz koju prolaze samo stanari. Zbog toga su tražili da se ovaj prijedlog povuče, poručio je Medved.

Dodatno objašnjenje je dao predsjednik Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Igor Crnomarić.

- Moram reći da promjena imena ulica nije inicijativa Odbora, već prvenstvo Židovske zajednice, koja traje već godinama. Nadalje, Odbor je jednoglasno izglasao da ako se mijenjaju nazivi ulica, da novi budu u spomen na Domovinski rat. Nadalje, iako je prijedlog o imenovanju Ulice heroja Kusonja 1991. došao od udruge koja je vezana za Kusonje, Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91. - 93. tome se protivila, a naš je stav da uvijek prednost dobije obitelj. Stoga predlažemo da se odluka o promjeni naziva ove ulice privremeno prolongira, pojasnio je Crnomarić.

Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković
Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković

Nakon toga bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak poručio je Odboru za određivanje imena ulica i trgova na području Grada Bjelovara da u što kraćem vremenu donese novi prijedlog, ali po istom principu kao i ovog puta. 

Rasprave po ovom pitanju nije bilo te su promjene naziva prve dvije spomenute ulice jednoglasno prihvaćene.

Za kraj recimo i to da su bez rasprave usvojene odluke o dva kreditna zaduženja i to kratkoročnom zaduživanju Grada za međufinanciranje EU projekt te dugoročnom financijskom kreditu za povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Korenovo GT1. Također, usvojene su i odluke o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Terme Bjelovar te o davanju na uporabu javne zgrade „Društvenog centra Barutana“ Gradskom muzeju Bjelovar. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!