Fotografija: Ponovno
Galerija
Ponovno "kuha" u Zavodu za hitnu medicinu BBŽ-a/Foto: MojPortal

Sindikati traže smjenu šefa Zavoda za hitnu, on im poručuje: "Bolje pročitajte pravne akte"

Sindikati tvrde da ravnatelj Mrzlečki ne poštuje Statut Zavoda, a on obrazlaže da su u krivu. Poručuje im da se bolje informiraju i detaljnije pročitaju pravne akte po kojima Zavod poslujeBJELOVAR – Prije nešto manje od mjesec dana pisali smo OVDJE kako je predsjednik Radničkog vijeća i predstavnik radnika u Upravnom vijeću Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Denis Šumbera iz moralnih razloga dao neopozivu ostavku na sve dužnosti.

Između ostaloga, Šumbera nam je potvrdio kako je to učinio zato što se u Zavodu radi mimo pravilnika.

- Ne poštuje se Statut Zavoda. Konkretno, prema Statutu Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, ravnatelj bez potpore Upravnog vijeća ne smije sklapati ugovore s osiguravajućim društvom. A upravo se to dogodilo. Dosad je Zavod imao ugovor za osiguranje vozila u jednoj osiguravajućoj kući, a nedavno je sklopljen novi ugovor s drugom osiguravajućom kućom i to bez da se o toj točci dnevnog reda uopće raspravljalo na Vijeću, kazao je prije mjesec dana Šumbera.

Mrzlečki: "Netočno i neistinito"

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Nenad Mrzlečki tada nam je rekao kako je potpuno netočan i neistinit navod da je Zavod bez suglasnosti Upravnog vijeća promijenio osiguravajuću kuću.

Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicnu BBŽ/Foto: HDZ Bjelovar
Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicnu BBŽ/Foto: HDZ Bjelovar

- Proteklih dana, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika o postupku jednostavne nabave, a temeljem odobrenog Plana nabave za 2023. godinu, proveden je postupak jednostavne nabave u kojem je odabran osiguravatelj za naredno razdoblje. U postupku je sazivanje sjednice Upravnog vijeća, a jedna od točaka je davanje ovlaštenja ravnatelju za sklapanje ugovora s odabranim osiguravateljem jer tako zahtjeva Statut Zavoda, pojasnio je tada Mrzlečki.

Kako je i najavio, uskoro je bilo održano Upravno vijeće, te je točka o promjeni osiguravajuće kuće dobila zeleno svjetlo.

Traže razrješenje ravnatelja

No, s tim razvojem situacije nikako nisu zadovoljni sindikalni povjerenici Dario Gazić i Dean Srbinoski.

Naime, prije dva dana uputili su dopis predsjedniku Upravnog vijeća Petru Tomiću te ostalim članovima u kojem su iznijeli svoje negodovanje.

- Iznosimo prijavu za protustatutarne odluke ravnatelja Nenada Mrzlečkog. Po našim saznanjima, ravnatelj je potpisao police osiguranja s drugim osiguravajućim društvom u vidu tri police osiguranja vozila krajem 2022. godine i početkom 2023. godine. Molim vas da provjerite datume na policama vozila. Kako tada nije imao suglasnost Upravnog vijeća, molim vas da tražite očitovanje ravnatelja Mrzlečkog te da ga ujedno razriješite dužnosti ravnatelja. Ukoliko to ne učinite, zatražit ćemo postupke resornog ministra, stoji u dopisu koji je poslan Tomiću, a kojeg potpisuju Gazić i Srbinoski.

Dario Gazić/Foto: Grad Bjelovar
Dario Gazić/Foto: Grad Bjelovar

- Stvar je vrlo jednostavna. Mrzlečki nije mogao ništa s nikim sklopiti bez amenovanja Upravnog vijeća. On je zeleno svjetlo dobio 28. veljače na sjednici Upravnog vijeća, no police je sklopio ranije, što je provjerljivo, pojašnjava Gazić kojemu nije jasno zašto Mrzlečki miješa jabuke i kruške, a to čini, spominjanjem, upozorava Gazić, jednostavne nabave koja sada nema nikakve veze.

-----------------------------------------------------------------------------------

Predsjednik Upravnog vijeća P. Tomić:

"Ravnatelj savjesno i stručno obavlja posao"

O ovoj situaciji očitovao se i predsjednik Upravnog vijeća Petar Tomić koji nam je poslao mail netom nakon održane sjednice Upravnog vijeća 28. veljače.

- Zavod sam provodi postupke nabave prema planu nabave koje je prethodno odobrilo Upravno vijeće te zakonu o javnoj nabavi i Statutu Zavoda. A u Zavodu je zaposlena osoba koja ima certifikat za provođenje iste. Upravno vijeće po provedenom postupku nabave ravnatelju daje suglasnost za potpisivanje ugovora.

Polica s prethodnom osiguravajućom kućom je istekla, poslan je upit u tri osiguravajuća društva i izabrana je najpovoljnija ponuda koja zadovoljava traženim kriterijima. Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon što je Upravno vijeće dalo suglasnost ravnatelju za tu odluku, pojasnio je Tomić prije mjesec dana.

No, ono što je Gaziću i Srbinoskom sporno jest da se, kako kažu, zataškava da su se neke police sklopile znatno ranije, dakle prije nego što je Upravno vijeće dalo suglasnost da se isto učini.

Zatražili smo Tomića da komentira najnovije optužbe na račun Mrzlečkog. A zanimalo nas je i je li mu se Mrzlečki očitovao, kako su zatražili Gazić i Srbinoski.

- Da, dobio sam očitovanje ravnatelja iz kojeg je jasno vidljivo da nisu napravljene nikakve nepravilnosti koje se navode u prijavi sindikata i da je sve odrađeno prema zakonu i statutu Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a.

Ravnatelj savjesno i stručno obavlja svoj posao kako bi Zavod normalo funkcionirao i pružao građanima svoje usluge. Svi njegovi postupci su potkrepljeni pravnim dokazima, te usklađeni sa zakonom i statutom Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, tako da ne vidim nikakav razlog za njegovom smjenom, kratko je poručio Tomić.

U nastavku u cijelosti donosimo očitovanje ravnatelja Mrzlečkog.

--------------------------------------------------------------------------

Očitovanje ravnatelja Nenada Mrzlečkog:

"Sindikati su se trebali informirati ili bolje čitati zakone"

„Točno je da sam krajem prosinca 2022. godine potpisao policu za osiguranje od auto odgovornosti za jedno naše vozilo hitne medicinske pomoći te početkom siječnja 2023. godine još dvije police za druga dva naša vozila. Potpuno je nedopustivo da vozila budu neregistrirana, a budući da je ugovor s osiguravajućom kućom Croatia prethodno postao ništavan, imali smo legitimnu mogućnost sklopiti police osiguranja s bilo kojim drugim osiguravajućim društvom. Važno je napomenuti da je račun Zavoda tijekom studenog i prosinca većinu dana bio blokiran zbog intenzivnih prisilnih naplata po pravomoćnim presudama zaposlenika Zavoda te je bio blokiran i u trenucima kada su izlazile registracije spomenutih vozila. Obzirom da je uz navedeno već postojao dug Zavoda osiguravajućem društvu Croatia, to osiguravajuće društvo nije htjelo izdati police za auto odgovornost bez prethodne uplate iznosa premije osiguranja. Kako je račun Zavoda u tim trenucima također bio blokiran, nismo bili u mogućnosti od Croatia osiguranja dobiti nove police osiguranja. Uslijed svega navedenog obratili smo se drugim osiguravajućim društvima te nam je Euroherc ponudilo police osiguranja s odgodom plaćanja premije. Ukupna vrijednost ove tri police je 682,37 eura (5147,29 kn).

Za police manje vrijednosti ne treba suglasnost UV

Potpuno je netočan i neispravan navod u prijavi sindikata da sam temeljem Statuta Zavoda trebao imati suglasnost Upravnog vijeća za sklapanje spomenutih polica. Članak 14. Statuta Zavoda izričito kaže da ravnatelj treba ovlaštenje UV za zaključivanje ugovora o godišnjoj nabavci roba i usluga čija pojedinačna vrijednost prelazi 150.000 Kn (19.908,42 eura) kao i za sklapanje ugovora s osiguravajućim društvima. Također, sukladno Zakonu o javnoj nabavi te našem Pravilniku o provedbi postupka jednostavne nabave, za nabavu robe ili usluge do max 20.000 Kn (2654,46 Eur) nije potrebno provoditi postupak jednostavne nabave. Budući da je ukupni iznos ove tri police daleko manji od iznosa koji uvjetuje pokretanje postupka jednostavne nabave, potpisivanje ove tri police svakako nije protustatutarno, već je u skladu sa svim važećim zakonskim aktima i podaktima, kao i našim pravilnicima.

Obzirom da ukupna vrijednost svih polica osiguranja koje Zavod planira imati u 2023. godini iznosi 79.485,89 kn (10.549,59 eura), temeljem Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika o provedbi postupka jednostavne nabave u siječnju je pokrenut postupak jednostavne nabave u kojem je izabran najpovoljniji ponuditelj koji je ujedno i jedini dao ponudu od tri pozvana osiguravajuća društva. Po dobivanju odobrenja Upravnog vijeća, s izabranim ponuditeljem Euroherc potpisao sam jednogodišnji ugovor o poslovnoj suradnji.

Uslijed svega navedenog, jasno je vidljivo kako nema nikakvog kršenja odredbi Statuta kao što sindikalni povjerenici navode u svojoj prijavi te mi je žao što nisu prethodno kod mene provjerili svoja saznanja ili se dodatno informirali čitajući detaljno naš Statut, Zakon o javnoj nabavi i Pravilnik o provođenju postupka jednostavne nabave", stoji u obrazloženju ravnatelja Mrzlečkog, a koji nam je ustupio Tomić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!