Fotografija: Ukoliko Ministarstvo obrazovanja to potvrdi, učenici PŠ Centar Druge OŠ Bjelovar nastavu će ponovno pohađati u jednoj smjenu čemu se najviše vesele roditelji/Foto: Google Street View
Galerija
Ukoliko Ministarstvo obrazovanja to potvrdi, učenici PŠ Centar Druge OŠ Bjelovar nastavu će ponovno pohađati u jednoj smjenu čemu se najviše vesele roditelji/Foto: Google Street View

Sada je i službeno: Dio učenika Druge OŠ nastavu opet pohađa u jednoj smjeni

Provjerili smo kakve upute su dobili vrtići ususret novoj pedagoškoj godini i saznali da i dalje nema miješanja grupa, no djeca će se na igralištu smjeti igrati zajedno
BJELOVAR – Odlične vijesti stigle su jutros iz Druge OŠ Bjelovar. Naime, službeno je potvrđeno kako će učenici Područne škole Centar ove školske godine nastavu ponovno pohađati u jednoj smjeni, a školski sat trajat će ponovno 45 minuta. Ove novosti odobrilo je Ministarstvo obrazovanja.

Imaju uvjete

Podsjetimo, jučer smo PISALI kako je na pomolu takav pozitivan ishod, no u tom trenutku Druga OŠ Bjelovar još nije imala potvrdu, odnosno odobrenje Ministarstva obrazovanja. Kako bi učenici od prvog do četvrtog razreda spomenute škole mogli nastavu pohađati u jednoj smjeni, trebalo je udovoljiti propisanim uvjetima, odnosno dokazati kako imaju dovoljno učionica na raspolaganju za zadovoljavanje epidemioloških uvjeta.

Osim nastave u jednoj smjeni, svi se roditelji nadaju kako će njihovi školarci ponovno čuti školsko zvono. To, primjerice, prošlogodišnji prvašići nisu imali prilike. Jednako tako, svi se zajedno nadaju kako će im biti odobreni i izleti, baš kao i održavanje tjelesnog odgoja i glazbene kulture po starom, uhodanom programu. Sve te, naoko obične rutinske stvari, pokvarila je pandemija koronavirusa.

<p>Roditelji će ponovno smjeti ući unutar vrtićkog objekta/ Foto: Deni Marčinković</p>

Roditelji će ponovno smjeti ući unutar vrtićkog objekta/ Foto: Deni Marčinković

Provjerili smo kakva je situacija s vrtićkim ustanovama te kakve su oni, ususret novoj pedagoškoj godini, dobili upute s vrha, odnosno što kaže Ministarstvo obrazovanja.

Gosti u vrtiću

- I dalje su na snazi epidemiološke mjere, no za razliku od prijašnje godine kada smo imali striktne naputke i ujednačena pravila koja smo poštovali, ove pedagoške godine o puno toga ćemo odlučivati sami. Sve će zavisiti o trenutnoj epidemiološkoj situaciji pa će se stoga pojedine ustanove i objekti prilagođavati. Konkretno, i dalje nema miješanja grupa, što znači da svako dijete boravi u svojoj grupi. Što se tiče boravka na otvorenom, dakle na igralištu ili u dvorištu, sve će zavisiti o situaciji u datom trenutku. Ako će biti povoljne prilike, djeca će se smjeti zajedno igrati na jednom prostoru. Isto tako, roditelji će sada po novome smjeti ući unutar objekta i dopratiti dijete do grupe, što dosad nije bio slučaj, naravno s maskom na licu – pojašnjava nam Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban i dodaje kako napokon smiju primiti i goste.

<p>Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban/ Foto: Deni Marčinković</p>

Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban/ Foto: Deni Marčinković

No, naravno isključivo one s covid potvrdom. Tako da će djeca primjerice, moći ugostiti kazalištarce koji će svakoj pojedinoj grupi odigrati predstavu.

S roditeljima na prilagodbi

- Što se tiče prilagodbe novih mališana koji tek kreću u vrtić, i tu su sada jasnije upute. Roditelji koji su cijepljeni i koji imaju covid potvrdu moći će biti sa svojim mališanima, preporuka je 15-ak minuta u procesu prilagodbe. Sve nas to veseli i nadamo se kako ćemo održati povoljne prilike u našem vrtiću – ističe Ivanušec koja nam otkriva kako u ovome trenutku nijedan djelatnik vrtića nije zaražen koronavirusom. Prema liječničkim ispričnicama isto vrijedi i za polaznike mališana.