Fotografija: IV. osnovna škola Bjelovar/Foto: Deni Marčinković
Galerija
IV. osnovna škola Bjelovar/Foto: Deni Marčinković

Roditelji iz IV. OŠ Bjelovar: "Zbog djeteta s teškoćama koje ne dobiva pomoć naša su djeca uplašena"

"Zbog verbalnih obračuna između mame djeteta i odgovornih osoba u školi, ne možemo zamisliti suradnju između njih i strah nas je kako će to sve dalje funkcionirati", kažu roditeljiBJELOVAR – Drugi je dan kako jedan čitav razred u IV. Osnovnoj školi bojkotira nastavu. Kako smo jučer pisali OVDJE, razlog je što jedan učenik s poteškoćama ometa nastavu i svu drugu djecu.  

Jučer kao da je na ovu temu u Bjelovaru vladao zavjet šutnje. Ravnatelj škole Nikola Margetić nije se javljao na telefon, mobitel, a nije odgovarao niti na poruke koje smo mu slali. Roditelji ostale djece nisu bili spremni javno istupiti, a tek je gradonačelnik poručio da očekuje hitnu podršku nadležnog ministarstva koje mora školi pružiti podršku.

Nakon što je priča odjeknula u lokalnim, ali i nacionalnim medijima, roditelji su danas ipak odlučili javno pojasniti što se točno dogodilo i zašto su se odlučili na ovakav drastičan čin ne slanja svoje djece na nastavu.

Uplašena djeca

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Obraćamo vam se kao roditelji razreda IV. OŠ Bjelovar jer ste pisali u vezi bojkotiranja nastave naše djece. Željeli bismo da objavite i našu stranu priče. Dakle, jesenos je u naš razred došlo dijete kao novi učenik. Ubrzo iza toga uslijedile su, od strane naše djece, čudne priče o funkcioniranju djeteta. Tražili smo tada od učiteljice da se sazove roditeljski i da se na njega pozove ravnatelj, koji se nije odazvao. U dogovoru, odlučili smo pružiti priliku djetetu, svjesni njegovih poteškoća. Razred tj.roditelji uopće nije protiv dječaka zbog njegovih poteškoća, dapače u razredu već postoji dijete koje ima teže poteškoće i lijepo funkcionira unutar razreda te su ga i djeca prihvatila, kao što niti roditelji nemaju problema s time da u razredu bude dijete s poteškoćama. Učiteljica ima iskustvo rada s djecom s poteškoćama i empatična je i vjerovali smo da će se s vremenom situacija smiriti i dijete prilagoditi. Mi svi smo isto svjesni današnje situacije i porasta broja djece s poteškoćama. No, kako je vrijeme prolazilo, počelo se dešavati svašta te su i djeca počela dolaziti doma s pričama koje se u normalnoj i sigurnoj okolini za dijete ne bi trebale događati. Detalje zbog zaštite prava toga djeteta, ali i naše djece ne bih iznosili, ali u razredu ima djece koja se osjećaju i uplašeno i ugroženo. Škola po definiciji bi trebala biti sigurna okolina za svako dijete i svako dijete bi se trebalo osjećati zaštićeno tamo. Nakon što je proteklo 3 mjeseca i ništa se nije dešavalo, adekvatna podrška je izostala, informacija nije bilo, poslali smo dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi te Prosvjetnoj inspekciji gdje smo naveli sve što nas muči i tražili pomoć nadležnih institucija pogotovo zato što mislimo da dječaku treba adekvatna potpora koju ovdje ne može dobiti.

Zadnje što znamo u vezi toga je da je AZZO trebala 22.01.2024. doći u nadzor. Nije, a zašto, ne znamo. Isto tako mi smo dopis od nadležnog ministarstva zaprimili danas 24.01.2024. u 13:37 kada su se već očitovali medijima da su dopis i uputstva poslani, dobili smo odgovor od prosvjetne inspektorice iz Bjelovara gdje nas se obavještava da o tijeku postupka možemo biti informirani samo ako ili od jednog roditelja dostavimo tražene podatke ili da šaljemo za svakog roditelja pojedinačno i da će naš podnesak biti razmotren kako bi se procijenila potreba za pokretanjem inspekcijskog postupka te dopis koji je proslijeđen AZOO- u gdje im se isti temeljem čl.18 stavak 1 Zakona o općem upravnom postupku, a u vezi s člankom 149. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi podnesak ustupa u nadležnost.

Vrijeđanje na roditeljskom

Napominjemo ovdje da je dopis vlastoručno potpisalo 16 od 19 roditelja djece koja pohađaju taj razred (u ovih 19 je uključen i roditelj djeteta radi kojega smo zatražili pomoć). Roditeljski je ponovno održan prošlu srijedu 17.01,2024.g s ravnateljem i stručnom službom na kojemu je bilo i dogovoreno da se ponovno nađemo na roditeljskom iza ovoga 22.01.2024. odnosno nakon provedenog stručno savjetodavnog postupka. Na samom roditeljskom nije riješeno ništa konkretno, dapače zbog verbalnih obračuna između mame djeteta i odgovornih osoba, tamo više od polovice nas se je htjelo dići i otići. Isto tako, mišljenja smo da onakav sastanak više nikada ne želimo doživjeti te da mi niti sada niti u budućnosti nakon nastupa roditelja tog djeteta prema učiteljici ne možemo zamisliti suradnju između njih i da nas je strah kako će to sve funkcionirati  Ako se nalazimo da nađemo kompromis i spremni smo na njega onda očekujemo isto i s druge strane. Ravnatelj nije dao nikakav odgovor niti bilo kakvo rješenje situacije. Uslijed navedenoga odlučili smo što smo odlučili i tražimo i dalje rješenje, poručuju rodietlji razreda koji i dalje ne pohađa nastavu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!