Fotografija: IV. osnovna škola Bjelovar/Foto: Deni Marčinković
Galerija
IV. osnovna škola Bjelovar/Foto: Deni Marčinković

Roditelji učenika IV. OŠ Bjelovar bojkotirali nastavu zbog djeteta s poteškoćama?

"Očekujem da Ministarstvo znanosti i obrazovanja školi pomogne oko nastale situacije jer nije riječ o nasilniku već o djetetu s poteškoćama", kazao je gradonačelnik HrebakBJELOVAR – Bjelovarom je danas odjeknula priča kako jedan razred IV. osnovne škole Bjelovar bojkotira nastavu. Razlog je taj što učenik s teškoćama u razvoju navodno ometa nastavu i svu drugu djecu u razredu. Pa su ostali roditelji odlučili više ne slati svoju djecu u školu dok se taj problem ne riješi.

Kako smo neslužbeno doznali, dijete na koje su se roditelji ostalih učenika žalili, nastavu pohađa po prilagođenom programu.

Ravnatelj nedostupan

Ravnatelja Nikolu Margetića zvali smo više puta i poslali mu poruku zašto ga trebamo, no nije nam se javio. 

Kontaktirali smo potom Zdravka Paveca, savjetnika za odgoj, obrazovanje i sport u Gradskoj upravi Bjelovar koji nam je rekao iako je Grad Bjelovar osnivač škole, nemaju ovlasti djelovati u pedagoškom području. To, potvrdio je, smije isključivo ravnatelj škole u dogovoru s nadležnim ministarstvom. Pavec je potvrdio kako se čuo s ravnateljem IV. osnovne škole Bjelovar Nikolom Margetićem koji ga je upoznao s problemom koji se rješava u dogovoru s ministarstvom.

Isto tako, pokušali smo doći do razrednice, no također nam nije odgovarala na poruke i pozive.

O ovom smo problemu razgovarali i sa Zlatkom Pemper, gradskom vijećnicom koja je u Školskom odboru IV. Osnovne škole Bjelovar. Kazala nam je kako se na posljednjoj sjednici nije spominjao taj problem te kako ne zna o čemu se radi.

Problem oko osobnog asistenta

No, ono što zna jest da se problem s jednim djetetom s teškoćama spominjao još početkom školske godine.

- Tada se rješavalo da dijete što prije dobije asistenta. Riječ je o izrazito inteligentnom djetetu, no njegovo zdravstveno stanje zahtjeva osobnog asistenta. Koliko mi je poznato, to se u međuvremenu riješilo, no što je bilo dalje, ne znam, kazala je Pemper.

O ovoj smo delikatnoj temi razgovarali s više roditelja čija djeca polaze neke druge razrede iste škole. Svi su potvrdili isto. Da su čuli kako u tom razredu postoji problem jer jedno dijete s poteškoćama ometa nastavu i kako su zbog toga roditelji poprilično nezadovoljni.

"Nije riječ o nasilniku"

O ovom smo problemu razgovarali i s bjelovarskim gradonačelnikom Darijom Hrebakom koji nam je potvrdio kako je zvao ravnatelja Nikolu Margetića na razgovor.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Ravnatelj je o svemu obavijestio nadležno ministarstvo kao i inspekciju te Agenciju za odgoj i obrazovanje. Na njima je da ispitaju što se točno dogodilo u školi. Radi se o djetetu s teškoćama koje ima asistenta. Očekujem da Ministarstvo znanosti i obrazovanja školi pomogne oko nastale situacije jer nije riječ o nasilniku već o djetetu s poteškoćama, kazao je gradonačelnik Hrebak.

Dodajmo, iako su tijekom dana odbili javno govoriti o problemu u razredu, roditelji ostale djece iz razreda obećali su nam kako će večeras ipak poslati dopis u kojem će detaljno pojasniti o čemu se radi. Objavit ćemo ga čim stigne.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!