Fotografija: Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković

Rekordno kratko Gradsko vijeće: Bjelovarska oporba zadovoljna radom gradonačelnika

Na Aktualnom satu pravo na postavljanje pitanja iskoristio je jedino Damir Bajs, dok su točke o novom kreditu, rebalansu i radu gradonačelnika usvojene bez raspraveAko je suditi po današnjoj sjednici Gradskog vijeća, koja je usput rečeno vjerojatno i jedna od najkraćih u povijesti, jer je trajala manje od sat vremena, bjelovarska oporba zadovoljna je radom gradonačelnika i aktualne gradske vlasti. 

Naime, na Aktualnom satu pitanja je iznio tek jedan vijećnik i to Damir Bajs, dok su se u ostalih 12 točaka tek dvoje oporbenjaka (Bajs i Višnjević) i jedan član vladajuće većine (Crnomarić) po jednom javili za riječ. 

Damir Bajs jedini je imao pitanja na današnjem aktualcu/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs jedini je imao pitanja na današnjem aktualcu/ Foto: Deni Marčinković

Da stvar bude zanimljivija, na dnevnom redu bio je drugi ovogodišnji rebalans proračuna, novo kratkoročno zaduženje Grada te izvješće o radu gradonačelnik za drugih šest mjeseci prošle godine, a upravo su to točke koje oporbi na bilo kojoj razini redovito služe za "napade" i političku borbu, no u Bjelovaru to očito nije slučaj. Naime, rasprava pod ovih točkama je izostala, a oporba se za njih izjasnila kao suzdržana.

Geotermalna elektrana i dalje ne plaća koncesiju

Što se aktualca tiče, Bajsa je zanimalo imali novosti po pitanju naplate koncesije vezane za rad Geotermalne elektrane u Cigleni, o čemu smo već pisali OVDJE, te kada će biti završeni radovi u Gudovcu.

Prema riječima Željke Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradskoj upravi, na račun Grada i dalje nije sjeo nikakav novac.

- 10. ožujka poslali smo novi dopis nadležnom Ministarstvu i Trgovačkom sud u Zagrebu, ali još uvijek nismo zaprimili nikakav odgovor, ali intenzivno radimo na tome, kazala je Vizi.

Na Bajsov komentar kako je moguće da elektrana radi, a ne zna tko je koncesionar nadovezao se gradonačelnik Hrebak.

- Dijelimo ista pitanja te predlažem da ga zajednički postavimo ministru. Šaljemo dopise da ostavljamo tragove, međutim dvije državne institucije, HROTE i HERA, imaju različita tumačenja. Pitanje kako je moguće da tvrtka i dalje radi muči i mene, poručio je Hrebak.

Novo zaduženje Grada

Odgovor vezan za cestu u Gudovcu dao je dogradonačelnik Brajdić poručivši da se radi o projektu Hrvatskih cesta te da je rok za završetak lipanj ove godine. 

Što se ostalog dijela sjednice tiče, vijećnici su usvojili već drugi ovogodišnji rebalans te će gradski proračun sada iznositi nešto više od 59 milijuna eura, odnosno milijun više u odnosnu na prvi rebalans.

Prema riječima pročelnice za financije Mirele Bašić, riječ je o novcu dobivenom za konstrukcijske obnove povijesnih zgrada, a ti projekti ujedno su i razlog novog kratkoročnog zaduženja.

Rasprave gotovo da i nije bilo/ Foto: Deni Marčinković
Rasprave gotovo da i nije bilo/ Foto: Deni Marčinković

Naime, iako je Ministarstvo kulture i medija odobrilo stopostotno financiranje tih projekata, Grad Bjelovar najprije mora podmiriti nastale troškove, a potom će im Ministarstvo novac refundirati. Kako se moglo čuti, Grad trenutno taj novac nema te se mora zadužiti da se ne dovede u pitanje likvidnost gradskog proračuna.

Nakon glasanja vijećnici su dali zeleno svijetlo za novo kratkoročno zaduženje u maksimalnom iznosu od 5,5 milijuna eura. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!