Fotografija: Geotermalna elektrana Cigleni kod Bjelovara/ Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Galerija
Geotermalna elektrana Cigleni kod Bjelovara/ Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Geotermalna elektrana u Cigleni dužna više milijuna kuna Gradu i Županiji: "Svi peru ruke"

Župan i ja radimo pritisak i ostavljamo tragove, jer netko ne radi svoj posao. Problem je što mi ne možemo razaznati tko, jer nismo dovoljno stručni, poručio je Hrebak- Geotermalna elektrana u Cigleni u privatnom je vlasništvu i poznato je da je došlo do sudskih razmirica između suvlasnika. Međutim, zanima me je li elektrana u pogonu i plaća li se Gradu Bjelovaru koncesija, neovisno radi li ili ne, vijećničko je pitanje Damira Bajsa postavljeno na aktualcu današnje sjednice bjelovarskog gradskog vijeća, na koje se potrošilo najviše vremena.

Prvi dio odgovora iznijela je Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradskoj upravi, kazavši pri tome da elektrana dosita nije u nadležnosti Grada, ali da je koncesijska naknada svakako predmet gradskog interesa.

Dug veći od 4 milijuna kuna

- Ta naknada sastoji se od dva dijela i to površine eksploatacijskog polja i pridobivene količine geotermalnih voda. Prvi dio naknade dijeli se na grad, županiju i državu i to u omjeru 40 - 20 - 40 posto, dok naknada za pridobivene količine geotermalnih voda iznosi tri posto od tržišne vrijednosti dobivene količine vode te se uplaćuje u državni proračun. Nadalje, od prvog kvartala 2020. godine Gradu Bjelovaru nije plaćena naknada, koja prema izračunu iz prethodnih godina iznosi oko 1,5 milijuna kuna godišnje. Drugim riječima, taj dug sada iznosi preko četiri milijuna kuna, poručila je Vizi dodavši da izračun visine naknade nije u nadležnosti Grada već resornog ministarstva.

Današnja sjednica prošla je mirno, bez većih rasprava/ Foto: Deni Marčinković
Današnja sjednica prošla je mirno, bez većih rasprava/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, posljednjih dvije godine Grad Bjelovar intenzivno postavlja upite raznim ministarstvima, no do sada nisu dobili konkretan odgovor, izuzev onog Ministarstva financija od 3. studenog, koje ih je, dodaje, tada uputilo na Ministarstvo gospodarstva. 

U raspravu se potom uključio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, poručivši da netko u državnim tijelima ne radi svoj posao.

Svi peru ruke

- Naša je obveza u proračunu prikazati potraživanja, za koja načelno kažemo da iznose 4,5 milijuna kuna, a vjerujem da je taj iznos i veći, s obzirom na to da je cijena struje porasla četiri puta. Također, potraživanja, doduše duplo manja, ima i županija. Zato župan i ja radimo pritisak i ostavljamo tragove, jer netko ne radi svoj posao. Problem je što mi ne možemo razaznati tko, jer nismo dovoljno stručni. Pišemo ministarstvima, Hera-i, Hrote-u, ali svi peru ruke. Dogodila se pravna zavrzlama, u koju ne ulazimo, ali tražimo svoj novac, poručio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Što se aktualnog sata tiče recimo i to je da je vijećnicu Prihić zanimalo koliko je djece u Bjelovaru ove godine ostalo bez mjesta u vrtiću te hoće li grad subvencionirati dadiljske obrte.

- Nakon provedenih prijava oko 160 djece nije upisano u vrtić, međutim vremenom se taj broj smanjio, jer su privatni vrtići povećali kapacitete. Što se pak dadilja tiče, iduće godine dižemo subvenciju s 500 na 700 kuna po djetetu, odgovorio je Zdravko Pavec savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport.

Divlje odlagalište građevinskog otpada u Zvijercima

Jasna Višnjević upitala je kolike su odobrene kvote ministarstva za upis na Veleučilište u Bjelovaru te koliko je upisano studenata ove godine po smjerovima.

- Ministarstvo je odobrilo 30 studenata mehatronike, 120 na smjeru sestrinstvo te 60 za računalstvo. Veleučilište trenutno pohađa 749 studenta i to 96 na smjeru mehatronika, 486 sestrinstvo i 167 računalstvo, kazao je Pavec dodavši da će točne brojke upisanih ove godine dostaviti naknadno.

Vijećnik Ivan Vlašić upozorio je na problem pariranja u Livadićevoj ulici, na što se građani posebno bune, kao i na divlje odlagalište građevinskog materijala na igralištu u Zvijercima.

- Parking u ovoj ulici doista je problem i tražimo način kako ga riješiti. Radimo na širenju parkirnih zona na području grada. Nažalost, Livadićeva se trenutno ne može staviti u sustav naplate parkinga i obilježavanja parkirališnih mjesta, jer je ta prometnica planirana za iduću fazu aglomeracije, pojasnila je Ivana Jurković Piščević, predsjednica Uprave Komunalca.

Gradski vijećnici usvojili su sve točne današnjeg dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković
Gradski vijećnici usvojili su sve točne današnjeg dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković

Resorna pročelnica Kristina Kocur poručila je da će divlje odlagalište biti sanirano u što kraćem roku. Posljednje pitanje postavila je Zlatka Pemper koju je zanima nalazi li se brza cesta do Bjelovara u državnom proračunu za iduću godinu, na što je gradonačelnik Hrebak kazao da se više od 50 milijuna kuna nalazi u proračunu Hrvatskih cesta za 2023. godinu. 

Novo kratkoročno zaduženje 

Što se "redovnog" dijela sjednice tiče, gradski vijećnici većinom glasova podržali su drugi ovogodišnji rebalans proračuna, koja je prema gradonačelnikovim riječima, ponajviše uzrokovan kašnjenjem novca za provedene ili EU projekte koji su u tijeku. Također, Hrebak je poručio da je isti razlog i novog kratkoročnog zaduženja grada i to od 30 milijuna kuna.

- Taj kredit planiramo vratiti za šest do osam mjeseci, a kamata je manja od jedan posto. I ranije smo dizali takve kredite i uredno ih vratili. Nažalost, novac iz EU kasni, a nemamo dovoljno sredstava da sami financiramo tako velike projekte, poput izgradnje sortirnice u Dolinama, objasnio je Hrebak. 

Spomenimo i to su vijećnici odlučili da će se izbori za mjesne odbore održati 22. siječnja iduće godine, a zeleno svijetlo dobile su i odluke o komunalnoj naknadi, kao i brojne druge "tehničke" točke.