Fotografija: Nenad Mrzlečki demantirao je optužbe koje je iznio Tomislav Petrušić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nenad Mrzlečki demantirao je optužbe koje je iznio Tomislav Petrušić/ Foto: Deni Marčinković

Ravnatelj Zavoda za Hitnu: "Vozila Hitne su sigurna, a Petrušić govori neistine i plaši javnost"

"Vozila su napravljena u skladu sa svim standardima i normama, a ovakva postupanja za sobom povlače i određene sankcije", kaže Nenad Mrzlečki"Dva nova vozila hitne pomoći koja su krajem prošle godine stigla u Bjelovar i Daruvar sigurna su te u potpunosti odgovaraju svim potrebnim standardima i normama", poručili su na današnjoj izvanrednoj konferencije za medije ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a Nenad Mrzlečki te Mario Medvidović, direktor tvrtke MS Ambulance, koja je nabavila te nadogradila i opremila spomenuta vozila.

Razlog za izvanrednu konferenciju bio je dopis koji je jutros stigao na email adrese svih županijskih vijećnika, a kojega je Tomislav Petrušić, predstavnik Hrvatskog sindikata hitne medicine, uputio ranije tvrtki MS Ambulance.

Neistine tvrdnje koje plaše javnost

Naime, Petrušić u tom dopisu (kojeg redakcija portala ima u posjedu op.a.) pored ostalog proziva MS Ambulance da je "teretni ovjes (feder plate) dodatno opteretila zračnim ovjesom te na taj način ugrozila živote pacijenata i djelatnika Zavoda". 

Upravo te tvrdnje, poručio je Mrzlečki, potaknule su ih na hitnu reakciju.

- Te informacije su totalne neistinite i njima se samo plaši javnost, stoga smo morali reagirati. Nedopustivo je da takve neistine dolaze do naših sugrađana, a "hrabrost" da se takve informacije iznose u javnost, treba biti sankcionirana. Govoriti o vozilima da nisu adekvatna, odnosno da su opasna po život je nedopustivo! Vozila su napravljena u skladu sa svim standardima i normama, poručio je Mrzlečki.

Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Prvi čovjek Zavoda dodao je i to da mu je žao što Tomislav Petrušić nije danas s njima, iako je pozvan na konferenciju. Kako kaže, Petrušić mu je odgovorio da nije mogao doći zbog privatnih razloga, dodavši da ga ubuduće izvijesti 24 sata prije konferencije.

Tvrdnje koje je putem emaila iznio Tomislav Petrušić demantirao je i direktor MS ambulance Mario Medvidović.

"Petrušić je kontradiktoran"

- Zadnjih dana po medijima i društvenim mrežama izneseno je niz neistina. Žao mi je što ovdje nema gospodina Tomilava Petrušića koji je pokrenuo cijelu hajku. Svi pristigli prigovori bili su na ovjes u vozilima. Odmah smo reagirali i to na osnovu novinarskih poziva, što u principu nije praksa. Dakle, ako postoji bilo kakvo nezadovoljstvo ili nedostatci, u pravilo nam se javlja tehnička služba i da servis promptno reagira na takve situacije, poručio je Medvidović te nastavio.

Mario Medvidović, direktor Ms ambulance/ Foto: Deni Marčinković
Mario Medvidović, direktor Ms ambulance/ Foto: Deni Marčinković

- Naime, na stranicama Hitna uživo 194 navodi se da ovjes koji je postavljen u vozilo nije adekvatan te potražuju da se ugradi Semi Air ovjes, koji je zapravo i ugrađen, što je kontradiktornost. Naime, ovjes na vozilu postoji s negativnim, ali i pozitivnim karakteristikama. Ovdje se ta situacija iskoristila s ciljem nanošenja štete naručitelju, Županiji koja financira nabavku te nama kao prerađivačima. Pritom nam se ne dozvoljava da objasnimo naručitelju na koji se način taj isti ovjes koristi u vozilu. Zbog svega navedenog demontirali smo takav ovjes s vozila te ostavili serijsku verziju putničkog ovjesa, koja je apsolutno adekvatno za putnički prijevoz te provjereno na preko 400 vozila koja smo isporučili. Stoga odbacujem sve navode koje je gospodin Petrušić naveo. Žalosno je da se takva situacija koristi za osobne političke interese i pri tome nanosi šteta Županiji, Zavodu i nama, poručio je Medvidović.

Na pitanje jesu li, odnosno hoće li biti poduzeti konkretni pravni koraci, budući da je i sam rekao da takve reakcije podliježu sankcijama, ravnatelj Mrzlečki je poručio da se prvo mora savjetovati s pravnom službom.

"Takva postupanja za sobom povlače sankcije"

- Imamo u planu poduzeti određene postupke i raspitujem se o mogućim potezima. Nisam pravnik, stoga taj dio prepuštam pravnoj službi, no svaka postupanja za sobom povlače i određene sankcije. Ponavljam, žao mi je što nema gospodina Petrušića da nam objasni koji su njegovi motivi za ovakve reakcije, tim više što to nije prvi put da stvara lošu atmosferu vezanu za naš Zavod, poručio je Mrzlečki.

Mrzlečki i Medvidović ogorčeni su potezom Tomislava Petrušića/ Foto: Deni Marčinković
Mrzlečki i Medvidović ogorčeni su potezom Tomislava Petrušića/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da je na konferenciji za medije rečeno da su oba vozila vraćena u Ispostave, odnosno da su u funkciji. Podsjetimo, ranije smo pisali da je zbog ovjesa vozilo hitne pomoći u Daruvaru stavljeno izvan funkcije već nakon druge intervencije. Nadalje, u istom tekstu objavili smo link na video snimku ležaja koje skače uslijed vožnje, o čemu više pročitajte OVDJE, da bi se nešto kasnije tog dana ispostavilo da je na snimci zapravo tehničar te da je snimka izrežirana, o čemu smo također pisali OVDJE.

Direktor tvrtke MS Ambulance imao je svoje viđenje te snimke.

Zloupotreba ovjesa

- Tu je napravljena situacija u kojoj je isforsirana funkcija ovjesa. Dakle, vozilo se 60 ili 80 km/h preko hupsera. Pri tome osoba na ležaju nije bila vezana (što nalažu propisi op. a.), a tlak u zračnim jastucima bio je na maksimumu. U takvim uvjetima događa se jako skakanje pacijenata preko rupa ili ležećih policajaca. Naime, ovjes ima regulaciju kojom se može regulirati tvrdoća, tako da postoji mogućnost zloupotrebe ovjesa. Onaj tko ima zle namjere takav ovjes može zloupotrijebiti, a onaj s dobrim namjerama koristit će ovjes tako gdje najbolje može, zaključio je Mario Medvidović.

Vozila su vraćena u ispostave/ Foto: Deni Marčinković
Vozila su vraćena u ispostave/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da je ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki dodao i to da iskazuje žaljenje što je učinjena nepovratna šteta Zavodu te što je uznemirena javnost i pacijenti. 

Za kraj dodajmo da je direktor Medvidović kazao da pretpostavlja da je u međuvremenu odgovoreno na upit kojeg je Petrušić poslao, uz napomenu da tvrtka nije dužna dostaviti tražene iznose.

Konkretno, riječ je o pitanju "Kolika je cijena za dva zračna ovjesa s ugradnjom koje ste isporučili i kada će te vratiti taj iznos Zavodu s obzirom na to da su nakon reakcije djelatnika isti uklonjeni?", kojeg je Petrušić uputio u ranije spomenutom mailu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!