Fotografija: Lijevo se nalazi originalna snimka (redakcija je zacrnila glavu tehničara na originalu), a desno snimka koju je objavila Udruga Hitna uživo 194/Foto: Screenshot
Galerija
Lijevo se nalazi originalna snimka (redakcija je zacrnila glavu tehničara na originalu), a desno snimka koju je objavila Udruga Hitna uživo 194/Foto: Screenshot

Hitnjaci potvrdili tvrdnje Mrzlečkog: "Da, na snimci u kombiju Hitne je tehničar, a ne pacijent"

"To je snimka koja je poslana u grupu, samo ju je netko kasnije preradio", kaže Nenad Mrzlečki, a hitnjak Tomislav Petrušić kaže kako nikad nisu ni rekli da je na zamućenoj snimci pacijentPriča o novom vozilu hitne medicinske pomoći koje je nedavno stiglo u Daruvar dobila je svoj nastavak. Naime, danas smo objavili tekst u kojemu Udruga Hitna uživo 112 tvrdi da je novo vozilo već nakon druge intervencije stavljeno "izvan stroja", zbog ležaja za pacijente koji tijekom vožnje previše skače.

Uz to, spomenuta Udruga objavila je video na kojem se vidi da se spomenuti ležaj trese i skače, uz tvrdnju da su oba pacijenta za vrijeme vožnje imali mučninu, povraćanje te strah da će pasti s istoga, o čemu više pročitajte OVDJE.

Netko je preradio snimku

Iako je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Nenad Mrzlečki potvrdio da se na snimkama vidi skakanje ležaja, sada se javio s novim detaljima. Naime, tvrdi da na spomenutoj snimci, koju možete vidjeti OVDJE, nije pacijent, već tehničar te da je cijela stvar izrežirana.

Ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Nenad Mrzlečki/ Foto: BBŽ
Ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Nenad Mrzlečki/ Foto: BBŽ

- Nakon što smo dobili službeno očitovanje liječnika koji je 5. i 6. siječnja bio u timu, kada je novo vozilo stavljeno u funkciju, dobio sam podatke da snimka koja je objavljena na Facebook stranici ne prikazuje pacijenta, već da se radi o našem tehničaru koji leži na nosilima i to u svrhu da u tehnički odjel dojave da vozilo ima problema, odnosno da dosta skače po rupama. Cilj im je bio dokazati da vožnja utječe na pacijenta. Kasnije je snimku netko doradio, odnosno zacrnio, no u jednom trenutku se vidi da navodni pacijent nosi narančastu odoru Zavoda, poručio je Mrzlečki.

Nastala na povratku iz Pakraca

Kako kaže, osobno je nekoliko puta provjeravao i riječ je o apsolutno istoj snimci.

- U pitanju su isti pokreti. To je jedina snimka koja je poslana u grupu, samo ju je netko kasnije preradio. Kako piše u spomenutom izvješću, snimka je nastala po povratku iz Pakraca, gdje su u bolnici ostavili pacijenta s akutnim infarktom miokarda. Naime, kad su vozili pacijenta vidjeli su da se ležaj dosta ljulja, pa su na povratku vozili nešto brže, a tehničar je legao na mjesto gdje inače leži pacijent, zaključio je Nenad Mrzlečki.

--------------------------------------------------------------- 

Petrušić: Ni u jednom trenu nismo rekli da je na ležaju pacijent

Objava Udruge Hitna uživo 194, koja sadrži i sporni video u kojem se vidi zamućena osoba kako tijekom vožnje poskakuje na ležaju, započinje s rečenicom: "U inbox nam dolazi nevjerojatna snimka iz Zavoda za hitnu medicinu BBŽ..."

U objavi se nigdje ne navodi je li riječ o pacijentu ili tehničaru, ali snimka, upravo zbog nenavođenja načina na koji je nastala i zamućene osobe na njoj, lako može navesti čitatelje da pomisle kako je riječ o pacijentu kojem se zamućivanjem videa štiti identitet jer se dalje u objavi piše upravo o pacijentima koje su u tom vozilu prevozili. 

Pitali smo zato Tomislava Petrušića, predsjednika udruge, tko je na ležaju u kombiju na što nam je on odgovorio kako je na ležaju snimljen tehničar.

Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ni u jednom trenutku mi nigdje nismo rekli da je na ležaju pacijent. Ne pada nam na pamet da pacijente snimamo. Vozač je do Pakraca vozio znatno duže nego inače. Pacijent je povraćao i bila mu je muka, vozač je morao smanjiti brzinu. Nakon toga su kolege obavijestile glavnog tehničara da vozila doslovno skaču, a kolegu se snimilo da bi se vidjela stvarna situacija. Što se tiče informacije da ravnatelj Mrzlečki nije znao za cijelu ovu situaciju, mogu samo reći da su kolege još u subotu nakon intervencije o svemu obavijestile svojeg nadređenog, glavnog tehničara. Zašto glavni tehničar informaciju, nakon što je odobrio da ponovno uzmemo staro vozilo, nije proslijedio ravnatelju Mrzlečkom, ja zaista ne znam - kaže Petrušić.

Iako, prema svemu sudeći, očito nije sporno da ležaj za pacijente tijekom vožnje poskakuje, ostaje nejasno zašto je u videu kojeg je objavila Udruga Hitna uživo 194 zamućen tehničar kojeg su snimali kao i medicinarske oznake na njegovom radnom odijelu? Tek nakon što je krenula priča da na videu nije pacijent, potvrdili su da je na ležaju sniman djelatnik Hitne, a nejasno je zašto to nisu naveli u svojoj objavi. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!