Fotografija: Sljedeće četiri godine pokazat će mogu li Marušić i Jungić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji promijeniti stvari na bolje/Foto: Deni Marčinković, Ante Čizmić/CROPIX
Sljedeće četiri godine pokazat će mogu li Marušić i Jungić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji promijeniti stvari na bolje/Foto: Deni Marčinković, Ante Čizmić/CROPIX

Rasplet afere Hitna pokazuje kako se stvara bolje okruženje za život

Povlačenje liječnice iz Hitne budi nadu (ili želju?) da bismo u našem društvu mogli češće gledati nešto više pravde i da bismo mogli vidjeti više poteza u kojima politika radi u korist građanaSlučaj liječnice Biserke Hirkić, zaposlenice Doma zdravlja u Grubišnom Polju koja je do jučer na ugovor od djelu dežurala i u Hitnoj pomoći nekako je - tipično hrvatski.

Naime, njezini kolege znali su da ona svoj posao ne radi kako bi trebala, ali nitko nije htio reagirati i izložiti se. Svi su se pravili da to nije njihov problem, život im je tako mirniji.

Pacijenti su redom, ako je suditi po brojnim ogorčenim komentarima, imali neugodna iskustva s tom liječnicom, ali ni oni nisu htjeli reagirati, vjerojatno pretpostavljajući, tipično hrvatski, da nije moguće nešto promijeniti.

I s tim su grčem godinama s njom surađivali kolege i s tim su grčem godinama pacijenti dolazili kod nje strahujući od njezine reakcije. 

Politička volja

Taj nesretni začarani krug prekinut je tek kada je jedna mlada majka, Kristina Kubišta, odlučila javno progovoriti nakon što je proživjela horor pokušavajući spasiti svoju devetomjesečnu bebu. Kako je i sama rekla, progovorila je da se ono što je proživjela s tom liječnicom više nikome i nikada ne ponovi.

Taj nesretni začarani krug prekinut je nakon što je novoizabrani župan Marko Marušić pokazao političku volju da se takve stvari, nakon što se potvrdila istinitost navoda, više ne događaju. 

Ovo je, zapravo, pravi primjer kako bi vlast, odnosno njezine institucije, trebale funkcionirati. 

Ukratko, ukazano je na problem, nije bilo odugovlačenja, nadležne su institucije utvrdile činjenice na osnovu kojih su donijele odluku u korist pacijenata, odnosno građana županije - poreznih obveznika - koji, između ostalog, financiraju i zdravstveni sustav. Pa i zaslužuju kvalitetnu uslugu kada ih bolest dohvati.

Jako je bitno što se ovaj događaj odvio na početku mandata nove političke garniture na čelu Županije jer bi on, zapravo, mogao (a mi se kao neki vječni optimisti nadamo da bi i trebao) usmjeriti daljnji način djelovanja vrha Županije u sljedeće četiri godine. Jer, ako će Marušić i Jungić nastaviti ovako djelovati - promptno, pravedno, na temelju utvrđenih činjenica, a u korist svih građana bez obzira na nečiji status - moglo bi se početi vraćati povjerenje u vlast, politiku i institucije. 

U tom bi slučaju Bjelovarsko-bilogorska županija imala šansu postati bolje mjesto za život nego što je sada.  

Uređenije okruženje

Naravno, bilo bi neodgovorno na temelju jednog događaja donositi preuranjene zaključke, jer u četiri godine će se još štošta dogoditi, ali ovaj potez budi nadu (ili želju?) da bismo u našem društvu mogli češće gledati nešto više pravde, da bismo mogli vidjeti više poteza u kojima politika radi u korist građana i da bismo mogli stvoriti uređenije okruženje u kojem mi, građani koji Županiju financiramo, nećemo nailaziti na sulude situacije koje nitko ne želi rješavati. 

Ovaj događaj također pokazuje da kao društvo možemo ispravnije živjeti i da naša djeca mogu imati kvalitetnije i poticajnije okruženje u kojem će stasati u odrasle ljude koji će znati izboriti se za sebe i svoja prava. Da možemo imati društvo u kojem loši neće biti nagrađeni ili pošteđeni i da možemo imati društvo u kojem oni dobri, kvalitetni i pošteni neće odlaziti pravedno i uređeno okruženje tražiti izvan granica Hrvatske. 

Jer, znate i sami iz brojnih slučajeva na nacionalnoj razini kako je odgovornost liječnika u sličnim (pa i bitno gorim) situacijama u pravilu bilo gotovo pa nemoguće utvrditi. No, ovdje je u kratkom roku utvrđena.

Sljedeće četiri godine pokazat će mogu li Marušić i Jungić, na kojima je najveća odgovornost, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji promijeniti stvari nabolje, a zbog reakcije na slučaj iz Hitne kao građani imamo temelj nadati se da bismo kao društvo napokon mogli napraviti značajniji iskorak prema boljem.

A trebamo ga učiniti upravo zbog naše djece.