Fotografija: Devetomjesečna beba vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena je u bolnicu/Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Devetomjesečna beba vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena je u bolnicu/Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)

Liječnica Biserka Hirkić nakon teksta na MojPortal.hr više ne radi u Hitnoj pomoći

"Odmah smo reagirali i liječnica više ne radi na Hitnoj u Grubišnom Polju, ali je još zaposlenica Doma zdravlja. Što ćemo dalje, odlučit ćemo nakon rezultata svih izvida", kazao nam je županBJELOVAR – "Još uvijek traju izvidi, inspekcija još nije bila kod nas, a danas je upravo realizirano da liječnica Biserka Hirkić više neće biti dio izvanbolničke hitne“, potvrdila nam je to danas Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko – bilogorske županije.

Početak je to raspleta priče o liječnici na čiji se rad neslužbeno žali priličan broj ljudi, ali i dio medicinskog osoblja koje s njom povremeno surađuje. Sve je kulminiralo nakon što je MojPortal.hr objavio ispovijest majke o drami koju je proživjela sa svojom devetomjesečnom bebom koja je bila u jako lošem stanju s visokom temperaturom, a liječnica ga, kaže majka, gotovo nije ni pogledala, a kamoli pregledala, zatim nije htjela ići s njima u sanitetu u virovitičku bolnicu, a kada je na kraju ipak pristala, nije majku i dijete htjela uvesti u virovitičku bolnicu iako je to po protokolu bila dužna napraviti. 

Zlata Ileković Peić/Foto: Deni Marčinković
Zlata Ileković Peić/Foto: Deni Marčinković

Zlata Ileković Pejić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, rekla nam je kako u ovome trenutku ništa više ne može komentirati jer inspekcije još uvijek nisu završile svoj dio posla. Inspekcija je u Zavodu, potvrdila nam je i to Ileković Pejić, prikupila pismena očitovanja, te obavila usmene razgovore.

Istu informaciju dao nam je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji je nakon što je saznao za nemili događaj u Grubišnom Polju, promptno sazvao sastanak s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Zlatom Ileković Pejić.

Povučena iz dežurstva

- Institucije još uvijek rade svoj posao, kontrole su u tijeku i čekam nalaz tih izvida kako bismo dalje mogli odlučiti kako ćemo postupiti. Ono što mogu reći jest da smo odmah reagirali i dogovorili se da liječnica na koju se odnosi sporan prigovor više ne radi na Hitnoj u Grubišnom Polju. Za taj posao ona je imala ugovor o djelu, a odmah nakon prigovora, povukli smo je od tamo. Ona je još uvijek zaposlenica Doma zdravlja, a što ćemo i kako dalje, odlučit ćemo nakon rezultata svih izvida – kazao nam je župan Marušić.

Marko Marušić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, krajem svibnja mlada majka Kristina Kubišta potražila je pomoć za svoje 9-mjesečno dijete na grubišnopoljskoj hitnoj pomoći. Kako je kasnije ispričala za MojPortal.hr, tamo je naišla na liječnicu Biserku Hirkić koja prema riječima Kubište, nije bila profesionalna. Nezainteresirano i bahato, tvrdi majka, je uputila malog pacijenta za virovitičku bolnicu, a kad su stigli tamo, nije htjela dijete otpratiti na odjel i predati ga pedijatrima. Zatim je došlo do prepirke s medicinskim tehničarom zbog doktoričinog odbijanja izvršavanja dužnosti – pa je na kraju dijete na pedijatriju umjesto liječnice odveo medicinski tehničar.

Šok za majku

Iako je dijete dobro, majka je toga dana doživjela strahovit šok, potvrdila nam je to Kristina koja se bojala za svoje dijete i njegov život. Iz razloga da se ovakav slučaj nikome nikad više ne ponovi, Kubišta je odlučila javno ispričati svoju priču, ali i liječnicu prijaviti nadležnim službama. Prigovor na njezin rad uputila je Ministarstvu zdravstva, te Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko – bilogorske županije.

Podsjetimo i kako je prozvana liječnica Biserka Hirkić kazala kako je postupila po pravilima struke, te kako je dijete bilo maksimalno zaštićeno.

- Cijeli događaj je zapravo dugogodišnja borba između tehničara. Dijete je bilo mirno, bez plakanja, u naručju majke, bez drugih simptoma. Sve što radim, radim po P.S.-u, a ovo je prvi prigovor koji je podnesen protiv mene otkako radim u hitnoj ispostavi Grubišno Polje. A podnesen je isključivo iz razloga jer je majka tog djeteta prijateljica tehničara koji je bio sa mnom na tom radnom zadatku i protiv kojeg sam ja također podnijela prigovor toga istoga dana njegovoj nadređenoj i ravnateljici Doma zdravlja Bjelovar, kazala je doktorica Biserka Hirkić.