Fotografija: Izložbu možete pogledati sutra u daruvarskom Zavičajnom muzeju/Foto: Saša Selihar
Galerija
Izložbu možete pogledati sutra u daruvarskom Zavičajnom muzeju/Foto: Saša Selihar

Prva AI izložba u Hrvatskoj: "Daruvarska djeca uz pomoć umjetne inteligencije naslikala - svoju maštu!"

Prvu izložbu u Hrvatskoj crteža generiranih uz pomoć dječje mašte i umjetne inteligencije možete pogledati u srijedu od 18:00 sati u Zavičajnom muzeju DaruvarDARUVAR – Nastavlja se niz aktivnosti i događaja povodom Dana Grada Daruvara. Kako smo pisali OVDJE, ove godine Daruvar čak osam dana slavi svoj rođendan. Jedna od mnogobrojnih aktivnosti jest i sutrašnja Izložba digitalnih radova "Dječja mašta radi svašta" idejnog autora izložbe Saše Selihara. Riječ je o prvoj izložbi crteža u Hrvatskoj koje je generirala umjetna inteligencija uz upute koje su joj dala - djeca. 

Daruvarski videograf i IT-jevac Saša Selihar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Daruvarski videograf i IT-jevac Saša Selihar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Možete ju pogledati sutra, 3. svibnja od 18 sati u Zavičajnom muzeju, a što ona točno prikazuje, otkriva nam sam autor ove izložbe, Saša Selihar. Riječ je o videografu i računalnom zaljubljeniku koji je ovoga puta došao na ideju iskoristiti dječju maštovitost.

Midjourney program

- Budući da mi je tehnologija struka jer sam inženjer računarstva, pratim razvoj AI. U prosincu je taj program postao pristupačniji i sve popularniji. Počeo sam se malo igrati s time, proučavati što sve može i tako mi je na um došla ideja da pitam djecu to bi oni htjeli vidjeti. Na kraju je to ispalo genijalno, kaže nam Saša i otkriva kako je za izložbu koristio Midjourney program umjetne inteligencije.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

- Koristio sam AI za generiranje digitalnih radova. Uz pomoć AI i ideja klinaca iz Centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner, Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar, Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca i Udruge „Korak dalje“ Daruvar nastajale su fotografije. Djeca su mi govorila ono što bih voljela vidjeti. Ima zaista impresivnih želja – od pasa koji pišu zadaću ili kartaju poker, konja koji se kupaju u kadi pa sve do letećih, plavih automobila kojima iz auspuha izlaze sladoledi, otkriva dio neobičnih dječjih želja i maštovitih zamisli Saša.

Ono što je svakako za naglasiti jest činjenica da kada odrasli pokušavaju uz pomoć umjetne inteligencije doći do fotografije – ona ispadne prilično realna. No, kada su u pitanju djeca, umjetna inteligencija je prilično zbunjena…

45 fotografija

- Jadan AI često puta nije znao što bi učinio s komandama koje bi mu zadao prema dječjim predlošcima. Te želje su toliko apstraktne i apsurdne da ih AI teško može posložiti kako su zamišljene, ističe Selihar koji je fotografije dodatno uređivao ne bi li bile što atraktivnije i sadržavale što više detalja.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

Kako kaže, izložbu na kojoj će biti izloženo 45 fotografija pripremao je posljednjih mjesec dana.

Zanimalo nas je i koje su dječje želje Saši bile najluđe.

- Možda je to „roda koja nosi bebu iznad kafića u kojem sjede mačke i piju kavu“. AI je time toliko bio izbezumljen da je nastao pravi kaos. Zatim, jedan od zanimljivijih prijedloga je i „narančasti brod na kojem su putnici mravi plovi autoputom na kojem je zapeo gužvi bubamara“. Kada sam mu to dao – ispala je mješavina autobusa, trajekta i bubamare. Genijalno! Izdvojio bih i jedan epski prijedlog iz Rudolf Steinera „veliki dvorac iznad kojeg je zmaj, kralj u ljubičastom odijelu i puno vitezova na konjima“. Taj rad izgleda uistinu svjetski, ističe Saša.

Mašti nema kraja

U svakom slučaju, najmlađi Daruvarčani s kojima je Saša razgovarao, kao i Korakovci te korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner, pokazali su kako mašti nema kraja, ali i kako iz nje mogu nastati prava umjetnička djela.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

Dođite sutra u 18 sati u Zavičajni muzej Daruvar!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!